Reklama

Reklama

Zakázaná říše

  • Česko Zapovězená říše (více)
Trailer 1

Fantastická cesta do srdce temnoty. Pravda je v tobě… Počátkem 18. století kartograf Jonathan Green podniká vědeckou výpravu z Evropy na Východ. Když prošel Sedmihradskem a překročil Karpaty, ocitl se v malé vesnici ztracené v neprůchodných lesích. Na toto prokleté místo ho nemohlo přivést nic než náhoda a hustá mlha. Lidé, kteří zde žijí, se nepodobají ostatním lidem, které cestovatel dříve potkával. Vesničané si vykopali hluboký příkop, aby se obrnili před světem. Sdílejí naivní víru, že se mohou uchránit před zlem, které ztělesňuje Vij, monstrum žijící v bažinách. Nechápou, že zlo se už uhnízdilo v jejich duších a čeká na příležitost, aby vyrazilo do světa... Předlohou filmu se stala stejnojmenná hororová povídka Nikolaje Vasiljeviče Gogola. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (86)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Je 7.5 2022 tzn. už je to víc než dva měsíce, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, kdy téměř celá Evropa uvalila sankce na Rusko. Rusko považuje Česko za nepřátelský stát, vyhrožuje Velké Briánii, že ji vymaže ze světa jednou jadernou střelou a Německo jen krčí rameny. V tomto kontextu je koprodukce Rusko / Ukrajina / Česko / Německo / Velká Británie nejen ojedinělá, ale na dlouhá léta velmi nepravděpodobná. Aby se na jednom place sešel Ch. Dance, J. Flemyng společně s ruskými hvězdami, českými a ukrajinskými herci, při natáčení fantasy na motivy N. V. Gogola...pod taktovkou ruského režiséra...něco podobného zažije asi až mladší generace.  Ale pryč od politiky, zpět k filmu. Zakázaná říše je sice docela zavádějící distributorský podvod na diváka, ale protože ten samý podvod na vás ušili i tvůrci, nijak zvlášť to nevadí. Vzhledem k tomu, že jde o film inspirovaný povídkou téměř 200 let starou, je asi nejpřesnější žánrové označení: pohádková fantasy s hororovými prvky. Přestože se to zdá jako skvělá kombinace a poměrně slušnou část stopáže to i funguje, místy to přesto nudí a ke konci už je to vysloveně na ránu z milosti. A to bohužel i přesto, že vlastně dochází k rozpletení a objasnění příběhu. Což je možná právě ten problém. Zakázané říši se nejlépe daří ve stínech, v té mysterioznější poloze, případně pokud se překulí do velmi slušného hororu. Jenže takových scén je tam všehovšudy snad jen pět. Jedna z nich je ale jednoznačně vrcholem filmu. Skvělé masky, triky ...stará škola v novějším kabátku. Kdyby byl v podobném duchu celý film, tzn. fantasy horor, nejspíš by mnohem lépe vyniknul slovanský nádech, který je velmi osvěžující a místy originální. Ale hlavně... zmizelo by to pitomé vyznění a pointa toho všeho, která sice ctí originál, ale zrovna tady, by byla tvůrčí invence (tak často deprimující fanoušky předloh) na místě. Bylo by to ve stylu evropského Van Helsinga, nebo spíš Ospalé díry, či Kletby bratří Grimmů. Místy si člověk dokonce vzpomněl na začátky Guillermo del Tora a díky rozverné hudbě, dokonce i na Piráty z Karibiku... . Výjimečně mi takový slepenec všeho možného ani nevadil, protože do polovinu filmu to vcelku drželo pohromadě, ale potíž je opravdu v poslední třetině filmu, která dává na to dobré rychle zapomenout. Dokonce tak rychle, že dám raději dvě plnotučné hvězdy, než tři ohlodané. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Cestovateľ a kartograf počas svojich svetových potuliek zakotví v malej ukrajinskej dedinke, kde sa ľudia obávajú tajomného zla. Rozhodne sa na to teda pozrieť svojim vedeckým okom a ocitne sa vo víre bizarných a fantazmagorických udalostí. Ruská hororová rozprávka na motívy príbehu Nikolaia Gogolu a rovnomenného staršieho snímku je vcelku príjemným počinom. Až na tú prestrelenú stopáž ide o zaujímavý, dobre natočený a vizuálne pohlcujúci počin pre (takmer) všetky vekové kategórie. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,…A PANNOČKA SI TĚ VYBRALA. ZAVOLALA SI SAMOTNÉHO VIJA, ABY TĚ DOSTAL VEN Z TOHO KRUHU. PŘEŽIL SI POHLED DO JEHO OČÍ. MÁŠ SILNÉ SRDCE. TAK JÍ POMOZ NAJÍT KLID.“… /// Fantasy báchorka s několika hororovejma vobrázkama, u kterejch vobčas zamrzí (zvlášť, když je to na nich postavený), že ti Rusáci ještě furt neuměj namíchat to CGI bezchybně. Ruskej venkov, svět, kde se může stát cokoliv dneska, natož za časů Gogola. A když vydržíte úvodní půl – třičtvrtě hoďku, tak vás zřejmě začne ten příběh zajímat. Neříkám bavit, ale tak nějak slušně udržovat v očekávání věcí příštích. Ty přijdou v dlouhým osvětlovacím a vysvětlovacím finále, který zřejmě nemá s Gogolovou povídkou mnoho společnýho, ale vidět se dá. Mám to mezi dvojkou a trojkou. Hmm, taková onačí podobizna Vlkodava…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu povídek ,,Mirgorod“, kterou v roce 1835 napsal N.V. Gogol číst nebudu. 2.) Erben se svojí Kyticí je na mě moc drsnej. 3.) Thx za titule ,,petrik1“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Lidská představit zná hranic: Totálně zmagořenej VanHelsing... přecházející do Ospálé díry.. totálně zabitý Bratrstvem Vlků... Hold Rusko.. Po vizuální stránce nemám výhrad.. třeba scéna v Krčmě... kdyby to nebyli takové halušky, mohl z toho být celí film... Bohužel, scénárista měl z tím trochu jiné plány, takže dobré horové pohádky se nakonec stává uvěřitelná fraška... která sice neurazí... ale pěkně naštve. V podstatě sleduje tři příběhy které na sebe vzájemně nenavazují, nebo navazovat měli, bohužel tvůrcům se až křečovitým způsobem nedaří to dát dohromady. Výsledkem je nakonec jen vizuálně dobře odvedený maglajz, ve kterém se snoubí snad všechny legendární filmy minulé doby... Což mě teda spíše rozesmálo než nadchlo.. Za mě 45% Taak a teď to jdu porovnat z těmi 3 zbývajícími. 8) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Na tuhle kozáckou pohádku aby měl divák nadprůměrně vyvinutý fištrón, čert aby se v tom ději občas vyznal. A ježto je východoslovanská populace obecně hodně... ježto není z nejchytřejších, je tenhle film nejspíš určený hlavně publiku na západ od Brestu (toho "litevského"). Tomu by nasvědčovalo i "vylepšení" (neboli totální zprznění) Gogolovy předlohy. Proč? Nestačilo by bývalo zfilmovat jen onen krátký horrorový příběh? Vizuální stránka filmu je pak sice působivá, ale možná až příliš nabubřelá a vyumělkovaná. Našince pak asi nejvíc potěší české pískovcové lokace. ()

Galerie (269)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu si měla zahrát i modelka Nataliya Vodjanova, ovšem podle modelingové smlouvy měla zakázáno měnit svou vizáž. Role přitom vyžadovala zkrácené a změnu barvy vlasů. (Dlee)
  • Pro potřebu filmu byla speciálně vytvořena technologie "Lokální GPS" která dokázala spojit reálné a virtuální dekorace dohromady. (Dlee)
  • V únoru roku 2012 padla po 5letém natáčení poslední klapka (Dlee)

Související novinky

Megahity z Moskvy

Megahity z Moskvy

19.04.2009

Co takhle na chvilku odvrátit zrak od Hollywoodu? A když už, proč se nemrknout rovnou pod Ural. Rusové zase jednou stojí v dlouhých frontách před pokladnami kin. Důvod? Historický velkofilm Taras… (více)

Reklama

Reklama