Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Pět let od premiéry kultovní dokumentární hyperkomedie ČESKÝ SEN přicházejí její autoři do kin s novým filmem. Po dvou letech natáčení a roce ve střižně představí svůj nový – neméně kontroverzní – film o české, občanské, mediální a politické válce, v níž se svedla bitva o americký radar v Brdech. Autoři film ČESKÝ MÍR ambiciózně nazývají „portrétem české společnosti 20 let od sametové revoluce“. Žánrově ho opět charakterizují jako dokumentární komedii a dodávají, že tentokrát bude navíc napínavá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (202)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Ami go home!" Navzdory mezinárodnímu rozsahu problému stoprocentně česká, pod povrchem dosti trpká komedie, nikoli (jen) o radaru. Hlavně mít svou pravdu a nenechat si ji vzít. Oceňuji zejména, že Klusák s Remundou oproti drtivé většině zpravodajských médií dokázali na celou kauzu nahlédnout se zdravým odstupem, aniž by agresivně stranili jedné či druhé straně. (Hodnocení hodinové televizní verze.) 80% Zajímavé komentáře: FlyBoy, Arbiter, mortak, PAVEK ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě slovo "přesvědčit," které bylo ve filmu několikrát použité, vypadalo to, jako že ho někteří považují za synonymum k "donutit." Autorské duo tentokrát svět, zobrazený ve filmu, v podstatě nevytváří a je to na intenzitě dopadu na diváka znát. Jinak pro celou tuhle situaci u nás je typická scéna, kdy poněkud unavenému Ivanu Martinovi Jirousovi povídá jeden člověk z hnutí Stop základnám: "Vy jste určitě protestoval proti ruskejm raketám?" Načež ho začnou poučovat o demokracii...a pak si nezkuste přemýšlet o tom Magorovým výroku TENTO NÁROD JE Z OSMDESÁTI PĚTI PROCENT BLBEJ JAK HOVNO. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na příkladech těch směšných vidláckých individuí film pěkně popisuje jeden současný (a nikoli jen současný) český nešvar, totiž mít názor na všechno. Každý si o všem něco myslí a halasně o tom mluví, ačkoli ve skutečnosti ... ví prd. Český mír velice sympaticky dává prostor k zesměšnění těm, kteří si jej zaslouží, bohužel jako jeho divák jsem si tou koncentrovanou blbostí spíše zkazil odpoledne. Každopádně povšimnutí hodný kousek. ()

Enšpígl

všechny recenze uživatele

Mě je z nás Čechů celkem smutno, tohle je jen další důkaz. Hodnotit nemá cenu, protože naprosto převládají pocity z těch idiotů co v tom filmu byli a to bych musel dát odpad. Současně si myslím že tvůrci dokumentu se nějak nenadřeli, stačilo zapnout kameru a kréteni obstarali zbytek. Nejhorší je, že tohle přesně jsme my, nulová schopnost věcně argumentovat, mínusová schopnost naslouchat nazorům druhých. Český mír, tahle databáze, naše politika, je to jedno, všude je to stejný. Nejlepší byla ta vlaštovka, chvíli poslouchala ty ubožáky, pak se na ně vysrala a odletěla. Škoda že nejsem vlaštovka, protože to byla jediná rozumná reakce v celým dokumentu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Klusák a Remunda dovedou být mnohem přesvědčivější než notorický manipulátor Moore, bohužel i oni občas citelně podléhají zaujatosti a ztrácejí ten hřejivý nadhled, z nějž vylézají všichni zúčastnění jako zoufalí demagogové, pitomci a komedianti... kromě Magora samozřejmě, ten má jako vždy pravdu. Parádní materiál pro kritiku ideologie - tou je totiž ten prázdný kus země doslova nasáklý, ať už na něm blábolí vojenská policie nebo skotačí lesní elfové z Greedpeace. A Magorova sociologická evaluace českého národa... tu tesat. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Koncepce: Vít Klusák, Filip Remunda .. Dnes (2011) už mi to celé působí dojmem „s křížkem po funuse“ a nějaký hodnotně informační dojem to nezanechá. Jen potvrzení, že exotů je u nás stále dostatek... _ Tak jen dodám, že jsem byl zastáncem radaru v ČR. Dodávat detaily by bylo na dlouhou a asi už zbytečnou diskuzi (do doby než nám nějaká raketa proletí nad hlavou..). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UŽ TOHO MÁME DOST, BÝT PŘEDMĚTEM CIZÍCH SNŮ! JE NAČASE MÍT ZASE SNY VLASTNÍ!“..... Vojenský újezd Brdy, kóta 718, místo kde NEBUDE radar. JSME OPRAVDU NÁROD BLBEJ JAK HOVNO? V Českým snu, si z nás tvůrci udělali prdel. Znemožnili nás. Ale tady? Sice taky často vypadáme jako idioti, ale smát se politickýmu názoru mi připadá nekorektní. Mítinky, kongresy, tiskovky, Bílý dům, V.Moravec a jeho otázky a nakonec partyzánská akce. Komplexní žurnalistika, která má za cíl...?? Nevím…. Pobavit? Shrnout sled událostí? POLITIKA JE SVINSTVO. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Byl jsem pro radar! 2.) Byl jsem proti radaru. 3.) Na radar nemám názor. 4.) Chci se stát aktivistou ,,NE ZÁKLADNÁM“. 5.) Nevím, jak ,,básní“ básník Ivan Martin Jirous. 6.) Jsem vojenský policista č.1859. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadhodnocené, jak prase. Tento dokument je možná svižným, ale pouze střihem, obsahem je prázdný, točen náhodně a pak poslepován. Tvůrci jsou evidentně proti radaru a je to vidět. Svojí polárnost se snaží skrýt za to, že v dokumentu neřeknou ani slovo a úsudek "nechají" na divákovi, ale záběry, které mu předhazují mu ani jiný, než jejich nabídnout nemůže. "Proti radaru": klasický dobrák z vesnice, který je poctivý, má rodinu, spoustu aktivit. "Pro radar": hajzl, co je podplacenej tupoun, vlezdoprdelka, nebo podnikatel s vedlejšími zájmy. Aby se neřeklo, že tvůrci někomu uškodili, přidalo se pár záběrů důchodců s rozvinutou schizofrenií, co řvou "Ami go home". Není to ani vtipné a po skončení jsem si řekl, že dementní jsou obě strany. Je legrační, jak jednoduchý tento národ je, imaginární malicherností, jako je radar se nechají vyprovokovat masy, ale pokud by sem zítra vtrhlo cizí vojsko, nikde neuvidíte ani nohu. 40% 07.11. 2010 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jako ukázka českého buranství (na stranách jak pro tak proti) dokonalé, jinak ale nevím, co tento dokument o zcela zveličeném a nesmyslném (ne)problému má sdělit. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Hm, Jarda s Fildou na píssu... Řekl bych to slovy starých dobrých Dg307 - "Hrdinové s páskou, hrdinové s maskou..." . . . A jaký je teda vy klucí konceptualistický VÁŠ NÁZOR? . . . Já vím, zase hovno z hovna vzešlo a nezachyceno ni radary ni chachary na úrodnou půdu jak vidno dopadlo. Ale tak aspoň jsme se zase jednou bobavili na cizí účet... Tak za to je ta jedna hvězda... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 21.6.2011 na >českém prostoru< , hodnocení 1159., komentář zde jako stotřicátýšestý - 21.6.2011) ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jasně, že dokument sleduje především mediální obraz věci, ne věc jako takovou (je zajímavý, jak se právě tahle rovina stává čím dál víc svébytnou sama o sobě, skoro víc než samotná podstata věcí, kterých se týká), přesto mi tam chybělo trochu více zasvěceného slova k jádru věci. Případně bych uvítal, kdyby autoři lidi jako Chomsky nebo Postol oslovili přímo. Má to sice působit jako autorský odstup, ale trocha více vlastního vkladu by neškodila. Ale oceňuju, že ten projekt vůbec vzniknul a byl dotaženej do konce. Jo, ještě bych z fleku vyrazil tu krávu z ČT, co se snažila (asi) Tamáše strikně dovést k tomu, že je pod vlivem prachů z Ruska. "A kdo Vám financoval cestu? - Nějak takhle to bylo: "Můžete vyloučit, žer nejste, třeba i nevědomě, nástrojem propagandy z Ruska?" - Jak řikám, jestli si takhle představuje novinařinu, nemá s mikrofonem v ruce co dělat. Otázka samozřejmě je, jestli to bylo z její vůle nebo dostala befehl (silně mi připoměla jinou krávu z ČT, co pro změnu zpovídala Václava Dvořáka, autora Uloupeného Kosova, jejíž první otázka byla "Jak jste mohl natočit tak tendenční film?" - to je nějaký interview?). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Musím sa priznať, že problematiku umiestnenia radarov na české územie som nesledoval stopercentne, takže film má pre mňa veľmi kvalitnú výpovednú a informačnú hodnotu. Zaujímavo spracovaný dokument, ktorá mapuje udalosti niekoľkých rokov, miestami humorne, ale zároveň s plnou vážnosťou. Dobrá práca. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Otázka radaru v České republice dodnes dokáže vyvolat vlnu emocí, čehož je tento dokument skvělým důkazem. Možná je to dobře. Český mír toho má s Českým snem mnohem víc společného, než jen své tvůrce, Remundu a Klusáka, nebo název. Oba dokumenty vypovídají o honbě za čímsi přízračným - v Českém snu se davy derou do neexistujícího hypermarketu, Český mír vypovídá o lidech, kteří buď fanaticky chtějí nebo nechtějí na území Brd americký radar. Jak dnes víme, tak neexistující. Lidé z obou stran působí jako komické figurky, v případě obhájců radaru bohužel až příliš dávají najevo své emoce, nechávají se strhnout a naprosto nejsou schopni argumentovat. Odpůrci radaru jsou svými aktivitami taktéž směšní, ať už je to lesník z blízké vesnice, nebo členové Greenpeace, kteří si v Brdech založí stát Peaceland. Ale zatímco Český sen měl jakousi obecnou platnost pro celou západní-konzumní společnost, Český mír je podle mě pro cizince dost nepochopitelný. Ústřední myšlenka, v tom trochu zaniká. A tou myšlenkou míním to, že lidi se bijí za něco, čemu vůbec nerozumí. Ti, co radar chtějí, ho totiž chtějí obvykle jen z důvodu svého proamerikanismu, logické argumeny pochopitelně chybí. Naprosto dokonale shnilou třešničku na dortu tvoří Jiří Krytinář, který argumentuje pro radar tím, že při natáčení Letopisů Narnie poznal "americký lid" a ví tedy, že jsou to skvělí lidé. Na druhé straně barikády naopak starosta Jan Neoral (ČSSD), který neváhá vystupovat na akcích komunistů..! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

A je to. Naštvali jsme se, pohádali jsme se, ztrapnili jsme se, byli jsme v televizi, byli jsme v novinách, natáčeli jsme oslavné písně a videoklipy, demonstrovali jsme, přirovnávali jsme kdekoho ke kdekomu a cosi k čemusi, vzpomínali jsme i prorokovali, lezli jsme do zadků a bylo nám lezeno... No a nakonec nám to všechno splasklo. Radar nestojí. A my máme ten náš vysněný mír. Skvělá komedie, která se skutečně stala. 100% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[FF 2011, Bratislava] Vynikavé naštrbenie ideológie. Jak nezvrchovaného ľudu, tak politických subjektov a takisto nosná zámienka na zhadzovanie "objektívnosti" zo strany obrnených chytrákov. Demokracia (D1) versus Demagógia (D2), je úplne jedno z akého úhlu sa na to pozeráme, je šuma fuk či ide o radar, etnické alebo iné vachrlaté otázky a nezíde ani na tom, kto je v danej situácii nositeľom onej pravdy, pretože väčšina ju aj tak rada prekrúca-narába s ňou len podľa toho ako sa jej hodí. Volič (V1) versus Volený (V2), je zcela jasné, že každá strana bráni hlavne svoje záujmy, nazerá na ne predovšetkým jednosmerne, má v ich bránení "vždy" pravdu. Mätúcim popisom => V1 na základe D1 prístupi k voľbám aby po ich skončení mohol šíriť D2 s odvolávaním sa na D1. V2 vďaka aktivite V1 počas produktívnych sezón hlása D1, ale hneď pri prvom zaváhaní neváha podsúvať D2. Bezzmyselnou rovnicou => V1+V2=D1+D2. Môžeme prenášať, škrtať, krátiť, deliť, sčítať, odčítať, skúšať pomocné výpočty, napriek tomu riešenie ani výsledok nenesie bližšie vysvetlenie-je to blbosť. Rovnako ako mylná domnienka o nedotknuteľnej pravdivosti vlastného úsudku. Záleží len na tom, kto má aké postavenie, koho sa čo dotýka a hľa anabáza je vonku-preťahovanie lanom "is on". Vít Klusák/Filip Remunda tieto okolnosti vítajú a cirkus na i mimo Brdského "Peacelandu" zo zálohy znamenito ohlodávajú. To zapríčiňuje pohodlnejšiu odťažitosť, ale zasa prináša cenenú nezaujatosť (sic je zreteľné k čomu inklinujú viacej). Vybraná vzorka opýtaných respondentov či len voľné zachytenie prebiehajúcich jednaní, konfliktov, protestov mi asociuje s rozsiahlym "fish marketom Pike Place" v centre Seattlu. Identický ruch na pozadí nekultivovaného prekrikovania sa obchodníkov za účelom predaja tisíca mŕtvych-morských plodov s tým rozdielom, že tu nejde iba o kšeft, ale aj o kontrolu, netýka sa to zheblých potvôr, ale živých ľudí. Oboje vzbudzuje úsmevné posunky úst, oboje pri podrobnom zahľadení nasiera. Zasmejme a zanadávajme si spoločne, "Český mier" nám to umožňuje. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem si těch přespříliš dlouhých a na informace přecejen chudých 100 minut smutně (všeznale) kýval hlavou a vlastně měl problém i dokoukat. Tak, jako na zdi místní zastávky žhnuly a posléze vybledly umělecky vyvedené a fikaně promyšlené revoluční nápisy, tak žhnula a vybledla trapná chvilka slávy spousty blbců, kteří měli tu smůlu, že je v jejich blbosti zachytila kamera na časy útrpně věčné. Ať už je to blbec v sáčku a s Mercedesem nebo v teplákový soupravě se štípačkama. Udivilo mě, jak moc se k dané tématice snaží vyjádřit lidi, kteří ví hovno obalený v novinových titulcích. Ale ono je to logické. Lidé znalí a moudřejší si dokáží spočítat předem, jaká groteska se bude odehrávat a zdaleka se tomu vyhnou. Jak záběry na anketu ze školky. Všichni se tváří tak bojovně a chytře a mají tak jasnou zástavu pravdy ve svých rukou. Achjo. Jeden řve 76%, druhej řve zájmy státu, třetí suverenita a já mám chuť jim vydloubat oči. Stěžovat bych si mohl ještě dlouho. Vondra měl pravdu, když říkal, že o určitých věcech by masa lidí opravdu rozhodovat neměla. Ještě když se ta masa vzteká, že za peníze z daní se je stát snaží (nutno samozřejmě podotknout, že standartně blbě) o potřebě jejich kroků přesvědčit. Lidé si zvolili představitele státu a tím jim toto právo propůjčili. Pravda ale také bohužel je, že češi si jako všude jinde volí vládu, kterou si zaslouží.. což zní doufám dost výmluvně. A to nemluvim o tom, že se opět stejnak v pravdě řešily úplně jiný věci, než radar jako takovej. 3,6* Hlavně kvůli zdlouhavosti (bez 15-20 minut by to dílu slušelo mnohem víc). To, že autoři nenutí vlastní názor, ale chválím. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

absurdní polodokumetnárně-polokomediální forma umě zlehčuje vážnou a tolik diskutovanou problematiku nejen v rámci našeho národa "hrdých pepíků"... přes autorskou jednostrannost je třeba se přenést a nehledat argumenty pro radar, jelikož by na úkor zvýšení výpovědní hodnoty klesla zábavnost tohoto snímku... klusák s remundou u mě zase bodují. 90%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to postupem času stále víc připomíná "když si partička nudících se chlapců hraje na partizány". Moorovsky povrchní a nevyvážené. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jirousova etuda se jeví vtipně do chvíle, než si člověk uvědomí, že něco takového bez dozoru pobíhá po ulicích, byť by se to spíše vyjímalo ve svěrací kazajce radostně skotačící v klecovém lůžku. Kongeniální byl též ten dobrý muž, jenž s vervou markýroval infarkt. K samotnému dokumentu lze říci, že hoši jsou skutečně šikovní a o český dokumentární film se nemusíme bát. Český mír je vyvážený, prostor dostali příznivci i odpůrci radaru, že odpůrců bylo více, za to nemohou dokumentaristé, ale rozdělení společnosti. ()

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama