Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (663)

golfista 

všechny recenze uživatele

Z daného námětu se dalo určitě vytěžit víc. Nevím, jestli se scénárista šetřil, nebo to Emmerich zprznil, ale zůstal ve mě pocit, že to bylo dobrý, ale mohlo to být mnohem lepší. 50%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Já to tvrdím taky - film nebyl ideově špatný, ale jeho potenciál je pořádně využit až v seriálu, který si ponechal všechno dobré ze své předlohy, včetně dokonalé symfonické hudby Davida Arnolda. John Williams se se svými Star Wars může jít zahrabat, protože Stargate je hudebně stejně silná od začátku až do konce, kdežto u SW stojí za ponechání v playlistu tak dvě tři skladby (Williams prostě témata umí, ale s tou "výplní" už to tak slavné není). A mimochodem, Andersona mám mnohem radši než Russella... I tak, za řemeslně precizní, na dvouhodinovém prostoru nenudící sci-fi s výbornou atmosférou (zase ta hudba), si Emmerich tentokrát zasluhuje 80%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Velice solidní sci-fi, pro mě osobně příjemné překvapení. Dobře vystavěný scénář a sympaticky kladný James Spader, jenž bývá jinak málo obsazován do podobných trháků, to jsou hlavní záruky úspěchu tohoto filmu. Šťouralové jistě pár chybiček najdou, ale já si myslím, že je tento film kvalitnější, než mnohé do nebe vynášené velkofilmy. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nenašlo by se originálněji pojatější sci-fi než je toto. Příběh, který tento film započne se dá dále tak krásně rozvinout. A již tehdy toho studio MGM využilo, a tak vytvořilo seriál navozující na příběh. Jednoduše řečeno nejlepší seriál, který v záplavě béček v Kanadě vznikl. O´Neill a Jackson, obě naprosto rozdílné postavy do skupiny výborně zapadají. Zajímavé je, že každý rád porovnává Russella s R. D. Andersonem. Kurt ho zahrál tak jak mu to na jeho dobu připadalo správné....akčně, hrdinsky a bez špetky citů, i když i on dokázal překvapit. Pro mě je Hvězdná brána, a ať už to je film nebo seriál, hlavně velký příběh plný ohromných možností, které jsou dále rozvětvené....a je dobře že Roland Emmerich, tuto epochu započal právě v tehdejší době. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $71,567,262Tržby Celosvetovo $196,567,262║ Tak toto Emmerichovi fakt vyšlo, videl som to po strašne dlhej dobe v HD kvalite na Blu-ray premietané cez Video projektor a má to úžasnú atmosféru, vizuál a trikovo veľmi dobre spracované s maličkými chybičkami ale tie sa dajú odpustiť, poctivé sci-fi. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Roland Emmerich je velikán. Možná není talentovaný jako jiní režiséři typu Steven Spielberg, ale on umí prodat své nápady a svoje umění v akčních snímcích s velkolepými scénami a to mě pokaždé dokáže dostat. Jeho Hvězdná brána se stala klíčem k televiznímu seriálu, který nedávno dokončil 10 sezonu a proto nelze pochybovat o jeho vlivu, sledovanosti a oblíbenosti mezi diváky. Vše to začalo tak nevinně, nalezením velké brány kdesi v písku... Po přezkoumání a vytvoření speciálního týmu na průzkum "světa za branou" je vyslána první jednotka, v které jsou James Spader, Kurt Russell a další. Je to velký film, který je jedno z mála kvalitních a originálních sci-fi konce 20. století. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Dean Devlin, Roland Emmerich .. Pokud není Egypt vaše srdcová záležitost, přežijete bez jakékoli újmy scénáristické vyvrcholení příběhu o bráně, jenž lze projít do cizích či paralelních světů. Emmerichovu dobrou režii podtrhují skvělé vizuální efekty a solidní herecké výkony. Mnohými zatracovaná sci-fi, která se mi velmi líbí i přes určité nedostatky a chyby! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack David Arnold: 1. Stargate Overture [3:02] ,2. Giza, 1928 [2:14] ,3. Unstable [2:11] ,4. The Coverstones [1:01] ,5. Orion [1:31] ,6. The Stargate Opens [4:03] ,7. You're On the Team [1:58] ,8. Entering the Stargate [2:59] ,9. The Others Side [1:48], ,10. Mastadge Drag [1:02] ,11. The Mining Pit [1:37] ,12. King of the Slaves [1:18] ,13. Caravan To Nagada [2:17] ,14. Daniel and Shauri [1:57] ,15. Symbol Discovery [1:16] ,16. Sarcophagus Opens [0:58] ,17. Daniel's Mastadge [0:53] ,18. Leaving Nagada [4:12] ,19. Ra ­ The Sun God [3:24] ,20. The Destruction of Nagada [2:10] ,21. Myth, Faith, Belief [2:19] ,22. Procession [1:44] ,23. Slave Rebellion [1:03] ,24. The Seventh Symbol [0:59] ,25. Quartz Shipment [1:28] ,26. Battle At The Pyramid [5:02] ,27. We Don't Want To Die [2:00] ,28. The Surrender [1:48] ,29. Kasuf Returns [3:07] ,30. Going Home [3:11], ()

tron 

všechny recenze uživatele

V r. 1995 som na Hviezdnu bránu zašiel do kina a premietač omylom pustil Andreho (áno, toho tuleňa).  Toľko k vtipným zážitkom z natáčania. Hviezdna brána v tých časoch pre puberťáka predstavovala splnený sen. Teoreticky. Medzihviezdne cestovanie, drsní mariňáci, humor, prísľub sexu s tajuplnou cudzinkou, megahustý Kurt Russell ako vojak, ktorého služobnou búchačkou sa zastrelil jeho vlastný syn (!), samozrejme mimozemšťania a nesmeli chýbať lasery, pretože lasery boli TOP. Prakticky ale už vtedy pre mňa táto snímka predstavovala sklamanie. Začína sa to viac, než len dobre. Skvelá atmosféra, vynikajúci retro úvod z Gizy roku 1928, prekrásna hudba Davida Arnolda, mrazivé pyramídové tajomstvá, vzrušujúca exotika, kvalitné efekty. Vtiahne to do deja. Spader sympaťák, Viveca Lindfors parádna mentorka (herečka žiaľ o rok neskôr zomrela) a chémia medzi Spaderom, Russellom a vojakmi žije. Potom použijú bránu... a stále je to super. Už nie až tak, ako začiatok na Zemi, ale pohoda. Bohužiaľ, má to nad dve hodiny a od chvíle, čo vojaci nadviažu kontakt s pôvodným obyvateľstvom, stáva sa z toho vzťahová klišé telenovela, v ktorej si len budete povinne odškrtávať nutné zvraty typu vzbura alebo vzťah drsného zabijaka a nevinného mladíka, ktorý určite len náhodou pripomína Sedem statočných. Situáciu síce zachraňuje mrazivý zloduch Ra v podaní Jayea Davidsona (ktorý sa bohužiaľ následne zo sveta filmu vyparil), ale už to proste nie je ono a všetko smeruje k nevyhnutnému, ale nudnému akčnému vyvrcholeniu. Posledných 40 minút sa strašne vlečie. Ako fanúšika Votrelcov ma potešila scéna z pyramídy, postihnutej púštnou búrkou, ktorá dosť dýcha atmosférou masakru mariňáckeho oddielu z Cameronovej kultovky (ktorú o 4 roky vykradol aj Predátor 2). Inak dosť bieda. Ale oproti seriálu bomba. Ten prišiel namiesto plnohodnotnej dvojky, o ktorej sa dlho hovorilo, ale nikdy nevznikla napriek tomu, že jednotka pri rozpočte 55 miliónov na celom svete zarobila temer 2OO. Kino Považan NMnV 1994 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Horsi nez serial, ale nebejt toho filmu tak asi serial nebude. Emmerich ma sice lepsi kousky, ale za tohle se urcite stydet nemusi. Jinak samotnej napad na Stargate je dobrej, akorat skoda, ze se film vic venuje objevovani cizi planety, takze to je jako cumet na historickej film z egypta a misty to je krapet stereotypni. Nicmene triky, hudba a akce jsou v pohode. Ale serial vlasne vsechno prevysuje, lepsi dej, lepsi triky a hlavne daleko lepsi herci. Proti Russellovi nic nemam, ale Spadera fakt nemusim, ale nejde ani tak o ne, ale o to, ze serialovi herci jsou vetsi sympataci. Film sem sice videl hodnekrat a vzdy bylo moje hodnoceni nekde mezi 2,5 az 4 hvezdickama, ale kdyz sem film ted videl v nezkracene verzi a v originale, tak musim dat ty 4*. ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že námět je zdaleka nevyužitý. Totéž se v podstatě mohlo natočit bez Hvězdné brány. Ale ať už je tento film špatný nebo dobrý, dal vzniknout jednomu z nejúžasnějších seriálů, kde si s námětem dokonale vyhráli. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vyloženě špatné to není, ale Stargate má prostě námět, který se lépe rozvine v pozdějším seriálu.Nicméně Russell je opět velmi dobrý a hudba Davida Arnolda úžasná! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Největší problém u Ronalda Emmericha mám s nezajímavými postavami, necharismatickými figurkami, které neprochází takřka žádným vývojem a tedy nejsou mi schopny "zpřístupnit" příběh, jak by se slušelo. Námět filmu může být slibný, jakože zde samozřejmě je, prostředky na jeho realizaci dostupné, ale když sleduji dění skrz oživlé "automaty na čtení scénáře", jenž přináší jedno klišé za druhým, nebaví mě to. Svět za bránou je téměř identický s tím naším, fantazii nebyla popuštěna uzda, sci-fi elementy nejsou propracované, film je zkrátka jen na "efekt" a ne na opravdové zamyšlení (přitom atmosféra je chabá). Možná je to jen tím, že Emerichovův "opus" zestárl více než seriál (nejen formou), ale tento druh hvězdné brány v ničem nepřevyšuje průměr... 5/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vždycky si to budu spojovat se seriálem, kterému jsem jako kluk na chvíli propadl. Dnes už se u seriálu leda směju, ale u Emmerichova filmu jsem schopný se bavit stále stejně. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Cival si myslím, že Hvězdná brána je Emmerichův nejlepší film (nevidělů jsem Den poté). Sice není ničím zajímavý, ale rozhodně není tak připitoměle debilní, jako jeho některé další filmy (V Godzille to bylo ještě únosné, v Dnu nezávislosti ne, Univerzální voják je někde úplně jinde). Především mě překvapily velmi hmotně vypadající efekty. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pozdravuj krále Tutanchámona, blbečku!..... Dakedy vedel aj Emmerich natočiť rozumný a kvalitný film s KULTovým statusom. Dobré a originálne Sci-Fi z atraktívneho prostredia a s vydarenými efektami. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Daleko lepší než seriál, ten se s timhle vůbec nemlže měřit a na svojí dobu to má fakt skvělý efekty. Film byl prostě první a seriál už jenom pořád dokola opakuje, co už bylo ve filmu a ještě děsně trapně ()

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama