Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nadprůměrný televizní film s trefně napsanými postavami, které uvěřitelně zalidňují typickou vesnici, která se stává Epsteinovou doménou. To je klad snímku, stejně jako animace, které však mnohdy působí samoúčelně, stejně jako retrospektivy a jen rozdrobují příběh do zajímavých scén, které však dohromady nevytvářejí uspokojivý celek na nějž je neuměle navroubováno pochybné poselství. Nepříjemnější part dle mého sehrála chameleonka Doležalová a i Bareš nechal Trojana trochu ve stínu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, aby nebylo už přetrojanováno, ale když Ivan Trojan opravdu umí. Navíc mu zdařile sekunduje Mirka Pleštilová a hlavně nahazuje Marie Doležalová. A Tomáš Klus zase obstojně zvládá křoví. Epsteinův scénář je i přes svou obyčejnost vyšperkovaný a plyne nevtíravě, přirozeně. Vesnická stylizace v podobě májky, čarodejnic, hasičů je lehce uvěřitelná. Pestrost v podobě kreslených pasáží a retrovzpomínek příběh oživila. Zařazení na nedělní večer v týdnu před čarodejnicemi se jeví jako optimální. Týno (Trojan) hraje v seriálu Mléčná dráha, který podle titulků režírovalů Tomáš Cyt. Nechcete to taky hodit na csfd? :-) ()

Reklama

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Netuším, co tam měly dělat ty animované sekvence a už vůbec netuším, který blbec vymyslel dát tomu podtitul "komedie". Jestli tvůrci prvoplánonově zamýšlely vyrobit komedii, tak se jim to šeredně nepovedlo. Spíš bych to nazval jako drama. A udělat z té holky bulimičku se mi zdálo až moc násilné. Jako by chtěli řešit nějaké "žhavé téma" ze současnosti. ()

piskot.. 

všechny recenze uživatele

Příběh trochu pokulhává (drama z minulosti jsem čekala většího rázu), na stranu druhou napjatá atmosféra, oblast venkova, v níž je lidská nespokojenost a omezenost znatelnější než ve velkoměstě, tento nedostatek dostatečně vyplňují. Sympatické obsazení (mí oblíbení divadelní herci - Trojan, Pleštilová, Dulava) se zajímavou osobností Tomáše Kluse (škoda, že nezazpíval) navrch. Originální prokládání animace (stejně jako u Juna) bylo na místě a děj oživovalo. Celkově velice milý snímek. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)
  • Film se natáčel v obci Sebečice. (R.Drson)
  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)

Reklama

Reklama