Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kazašská pohádka o dvou šibalech.  Dva šibalové vylákají z naivního mladíka peníze pod záminkou, že jim je dluží jeho zesnulý otec. Abaj však s penězi zmizí a jeho žena tvrdí Žabajovi, že náhle zemřel. Žabaj se rozhodne truchlit s ní a přitom zjistí, že žena odnáší jídlo do sklepa. Když se dozví, kde peníze jsou, uteče s nimi zase on. Do závěrečné hádky přichází mladík a oba šibalové mu peníze vrátí. Hrají B. Rychlík, M. Maršálek, J. Sedláčková a další. Režie E. Sokolovský ml.(1988) Scénář napsal K. Tachovský, publicista, dramatik, spisovatel a dramaturg, který v 60. letech uvedl do rozhlasu M. Rejnuše, A. Přidala, M. Uhdeho a další osobnosti tehdejšího literárního života. Rozhlas byl centrem tvůrčí činnosti K. Tachovského a díky němu se rozhlasová hra dostala na evropskou úroveň. Po roce 1968 musel Československý rozhlas opustit a našel si práci pomocného dělníka v Královopolské strojírně v Brně, poté pracoval několik let v brněnské Moravské galerii. Koncem 80. let se podařilo natočit podle jeho scénáře dvě pohádky, pod jménem jeho manželky B. Budínové. Jednu z nich, Abaj a Žabaj, jsme vybrali do archivních návratů, protože letos uplynulo dvacet let od smrti K. Tachovského. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak kdysi poznamenal ironicky Miroslav Donutil, tyhle typy pohádek se k Brnu vyloženě hodili. Celá pohádka je postavená na naivitě jednoho muže, který věří dvěma otrapům, že jejich otec někomu dlužil a tak jim prostě jen tak svěří peníze. A poté se ti dva okradou navzájem, přičemž jeden nepozná ženu od svého kumpána. Na konci, kdo ví proč, peníze zase vrátí. Snad z toho pro děti vyplyne poučení, že krást se nemá a diváci si mohou užít hlavně ten tanec na začátku a na konci. Chybí mi tu alespoň ta klasická arabská moudrost nebo něco takového, nějak to postrádá hlavu i patu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Vcelku chytrá pohádka o dvou vychytralých mužích, kteří vylákají ze smutného mladíka peníze. Jeden z nich je ukryje doma a schová se, aby si druhý šibal myslel, že zemřel. Jenže onen druhý šibal zůstane u "zemřelého" manželky a hodlá truchlit 40 dní. To ovšem taky znamená, že ho ona manželka musí živit. A to není vůbec snadné. Samozřejmě brzy onen kamarád přijde na to, že druhý šibal nezemřel a je schovaný. Ke konci se pohádkové story jaksi obrátí a z obou šibalů se stanou zase poctivci. Pohádka navazuje na spoustu pohádek brněnské televize v duchu arabských pohádek. Má vše, co tyto pohádky mívají a nemá nic, co by bylo špatné nebo nezábavné. I vzhledem k minutáži hodnotím kladně jako lepší průměr. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Námětem orientální normalizační studiovky patří mezi mé oblíbené české pohádky, ovšem tato mě příliš nezaujala. Děj je jednoduchý i na tak krátkou stopáž, moudrost i humor jaksi schází a tentokrát ani kostýmy nic moc. Jediné, co pohádku trochu vyzdvihuje je docela pěkná orientální hudba a kreace břišní tanečnice. Jinak se tam na můj vkus až příliš sténá, huláká a ječí. Tentokrát to na víc jak lepší 2 * není. 40% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý, na hlavu postavený, příběh rámuje vystoupení tanečnice s hezkým tělem, trhanými pohyby a výrazem tak křečovitým, že člověk přemýšlí, zda trpí zácpou nebo nějakou otravou. Dva výtečníci nemají na útratu, neuvěřitelným způsobem okradou přehrávajícího šilhavého mladíka a pak se jeden pokusí okrást druhého, přičemž daný chytrák nepozná svou ženu od vousatého muže (aniž by žena byla vousatá). Druhý z výtečníků vzápětí okrade prvního, aby na konci nakonec zcela nelogicky vrátili peníze onomu šilhavému blbounovi a padli si do náruče. A jak se tak chlapci objímají, předvádí kolem nich své křeče ona urputná tanečnice. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama