Armée du crime, L'
Drama / Historický / Válečný
Francie, 2009, 139 min
Robert GuédiguianHudba:
Alexandre DesplatObsah
V nacisty okupované Paříži se dostává do čela odboje Missak Manouchian, dělník a příležitostný básník. Vytváří skupinu složenou z mladých Židů pocházejících z Maďarska, Polska, Rumunska, Španělska, Itálie a Arménie. Sám Manouchian, původem Arménec, zakusil již zvěrstva genocidy spáchané Turky na jeho rodině. Po boku oddané manželky Mélinée se zarputile vrhá do organizování partyzánské války čítající řadu atentátů a přepadení. Rozzuření nacisté vyvíjejí čím dál větší nátlak na francouzskou policii, aby všechny partyzány dopadla a tvrdě ztrestala před zraky francouzského lidu. Smyčka se stahuje a Manouchianova skupina vejde do dějin jako Armáda zločinu složená z přistěhovalců, kteří bojovali za svobodnou Francii. (claudel)
larelay
Film som pozerala asi na 3-krat, skoro som pri nom zomrela od nudy. Bohuzial, obrovske sklamanie a tak vela som od toho ocakavala.(20.2.2010)
Radek99
Tak tomuhle se dá říkat skutečně vyrovnání se s vlastní minulostí. Je třeba jistě hodně odvahy ukázat na sebe sama a s napřaženým ukazovákem říci - my Francouzi jsme kolaborovali s Němci. Režisér Robert Guédiguian (ač sám s arménskými kořeny) to filmem Armáda zločinu nejen že dělá, ba co víc, v podstatě říká, že odboj byl především dílem emigrantů a Francouzi ho v pozicích státního aparátu a policie potlačovali. Ne Gestapo, ale Francouzi mučili a popravovali (naturalizované) Francouze. Nepřímo je tu také zmíněna a zobrazena i úloha francouzského státu při deportaci místních Židů (kterou oficiálně přiznal a omluvil se za ni Jacques Chirac až v roce 1995), která probíhala na žádost německých okupantů zcela ve francouzské režii a při níž francouzská policie deportovala do Osvětimi 13 tisíc pařížských Židů. Jsem zvědav, kdy konečně my natočíme něco podobného - o fenoménu české kolaborace či třeba o romských koncentračních táborech v Letech u Písku či v Hodoníně u Kunštátu, kde dozorci byli zase jen Češi... Režisér také velmi výstižně použil dobovou nacistickou propagandu, která zaznívá přímo ve snímku formou rozhlasových vstupů (škoda jen, že se neodhodlal přímo do filmu zakomponovat dobové filmové týdeníky s tímtéž, snímek by byl pak ještě autentičtější). Slabinou filmu je ovšem přepálená stopáž, tady měly přijít ke slovu střihačovy nůžky a nějakou půlhodinu nemělo nikdy spatřit oko divákovo, pak by byl výsledný divácký dojem absolutní. Podobné filmy: La rafle, Armáda stínů, Svobodná zóna(13.3.2010)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $1,162,846║(8.7.2010)
Fr
Občané Francie. Víra ve vítězství Anglie a SSSR nestačí! Musíte se aktivně zapojit..... Pomali plynoucí, spíše nudný film o počátcích formování Manouchianovi skupiny, skupiny židů a komunistů různých národností. Úkolem snímku je vylíčit oddanost cizinců k francouzskému odboji. Nuda, nuda, nuda. Tady asi nepřekvapí vůbec nic. Největší utrpení je rozřezání Marxova Kapitálu. Teda hned po mučení, ale tenhle film trhnul můj soukromý rekord v nutkání ,,TO“ vypnout. A jelikož od začátku víme, jak to dopadne, měl jsem to udělat! PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *(7.2.2010)
iamek
Filmy o odporu mám hodně rád a snažím se je vyhledávat. The army of crime mě bohužel dost zklamal. Většinu snímků se zde jen kecá a kecá a nic se nekoná. Plamen a citrón nebo Mark Manus mě bavil více, protože jsem se dočkal více akce a napětí.(16.2.2010)
claudel
Velmi neotřelé ztvárnění druhé světové války v okupované Francii. Po přečtení rozhovoru s režisérem jsem věděl, že tenhle film mi nesmí uniknout. Jeho snaha o nadčasovost a silnou výpověď je znát z každého záběru. Simon Abkarian v roli šéfa odboje, básníka hnaného vlastní zodpovědností a částečně pomstou, Virgine Ledoyen v roli jeho oddané, věrné a milující manželky, Jean-Pierre Darroussin v roli inspektora, který jim jde po krku, všichni tři jsou tahouny skvělého hereckého ansámblu, který se u L´armée du crime sešel. Takové filmy by měly být promítány v hodinách dějepisu na základních a středních školách, aby se nezapomnělo.(1.10.2009)
sochoking
Kto má rád vojnové odbojové drámy ako Defiance či norsky Max Manus, nemal by si toto rozhodne nechať ujsť. I napriek dlhej stopáži film plynie fantasticky rýchlo, pretože obsahuje pomerne viac napätia ako práve Max Manus, ale na druhej strane som sa nemohol ani zaboha zbaviť pocitu, že nefandím hrdinom... ?! Ja neviem, dokonca som cítil i ľútosť k skopčákom ( scénka s granátom ) .Ale našťastie to v druhej polovici dostalo gule a film sa rozbehol a ja som precitol a začal sympatizovať. Konečne. Sám cítim, že moje hodnotenie je niekde uprostred hore zmienených filmov- silných 3, 5 * , ale to tu my nemáme, dávam preto 4. A ešte dve vecičky na záver: ked sa v preklade titulkoch objavila jedna veta ako blesk z čistého neba ( neprehliadnuteľné ! ) , ty krávo, skoro som sa posral od smiechu...( Buahaaaaaaaa!!! ) No a tá druhá: neverím ani hovno, že s takými pastelkami, aké mal Marcel Raymon miesto rúk, vyhral Majstrovstvá Seiny. S nimi sa nedá ani plávať!(6.2.2010)
krusty2
Kvalitny film ktoremu moze byt vycitana dlha stopaz,ale mne to nevadilo.(10.3.2010)
MRPitivier
O moje sladká Francie trpí! Nebýt mé lásky k francouzské kultuře a samotné Francii, hodnocení by bylo daleko horší! Motiv cizineckého odboje v Paříži je tak bohatý a dobře zpracovatelný, ale bohužel potenciál příběhu vzal za své se špatnou režií a ještě horšími hereckými výkony! Vše se točí kolem židovského otázky a cizineckého odboje, který se postupně formuje v malou organizovanou skupinu, která nemá slitování s žádným Němcem...ano, to nezní špatně, jen to provedení...pardon, ale když hodíte granát pod nohy 5- ti Němcům a během dvou sekund nastane exploze a hlavní hrdina stojí od nich na nejvíc 10 kroků a není ani špinavý, zatímco německá hlídka je roztrhaná na kusy, tak si říkáte, někde se stala chyba nebo Armén je nesmrtelný! Dále zpracování výslechů nebo samotné chycení partyzánů bez výstřelu, taky nezní příliš věrohodně! Nebýt dobře vytvořeného francouzského prostředí, které je jediným kladem filmu, nejspíš bych nedokoukal tento snímek! Film sráží dialogy, děsná režie, nereálnost scén a nepříliš herecké výkony!(13.3.2010)
jns
Nuda.(16.7.2010)
frenkie
Tento nový dramatický příspěvek do subžánru "odboj za druhé světové války" je vyprávěn s velkou lehkostí, přehledem a s precizností, vlastní francouzkým tvůrcům(ač režisér je Armén). Osud odbojářů je prozrazen už na začátku, ale celkem to nevadí, neboť každému je jasné, že bojovníci proti náckům zpravidla nedopadali, až na vyjímky, dobře. Ve filmu dobře vidíme , jak byl odboj organizován, financován, jak se vyžadovala disciplína a jak také dovedli odbojáři tvrdě udeřit na citlivých místech. Vidíme také, jak pracovala kolaborantská francouzká policie, bez jejíž spolupráce by to měli náckové, neznalí poměrů, mnohem těžší. Velká škoda, že takovéto odbojové skupiny většinou dojížděly na lidské emoce, jako je láska, strach o blízké, strach o život, naivita apod. Velkým plusem snímku je, že hrdiny neglorifikuje, přehnaně neoslavuje, nemoralizuje, není zde žádný patos a patriotismus, vše je vyprávěno s tichou úctou jako příběh o obyčejných lidech, kteří nechtěly složit ruce v klín v těžkých dobách okupace. I jim vděčíme za to, že můžeme žít v míru. A souhlasím s uživatelem claudelem, že je třeba neustále tuto kaňku v novodobých lidských dějinách připomínat, zvláště mladým generacím, neboť lidská paměť je holka nespolehlivá. Plné hodnocení - 5*.(4.2.2010)
backi
Príbeh vyrozprávaný s veľkou precíznosťou. Ak niekomu chýbala akcia, musí si uvedomiť, že nie každý film z obdobia vojny sa musí nesť v znamení boja. Pre mňa bolo zaujímavé vykreslenie atmosféry, medzi komunistickými odbojármi sa dokonca vyskytli ľudia, ktorí už vtedy nesúhlasili so Stalinovým Ruskom. Chcel som dať výsledných 5, ale odradil ma od toho záverečný komentár režiséra o zmene niektorých udalostí. Myslím, že film takého kalibru by si nemal dovoliť meniť ich i v úcte voči všetkým cudzincom, ktorí bojovali vo francúzskom odboji. Režisér si asi práve túto skutočnosť vysvetlil práve naopak. Ale tento z mojho pohľadu menší nedostatok sa dá prepáčiť.(1.9.2010)