Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává v 60. letech 19. století v tzv. éře Bakumatsu, závěrečném období šógunátu Tokugawa. Samuraj Sakamoto Rjóma (Kinnosuke Nakamura) opouští klan Tósa a rodné město Kóči, aby svůj život zasvětil vyšším ideálům. Zaslouží se o rozvoj námořní a obchodní společnosti Kamejama, a položí tak základy japonského námořnictva. V zájmu silného a jednotného Japonska usiluje o usmíření dvou dlouhodobě znepřátelených klanů Čóšu a Sacuma. Sjednocení těchto mocných klanů by Japonsku umožnilo lépe vzdorovat expanzivní politice světových velmocí a současně by otevřelo cestu k ukončení šógunátu a obnovení moci císaře. Rjóma dosáhne řady úspěchů, což z něj udělá hlavní terč pro jednotky šinsengumi, samuraje loajální šógunovi. Postupně si také začíná čím dál více uvědomovat rozpor mezi ideálem rovnoprávné společnosti a postavením samurajů i samotného císaře v tehdejším Japonsku. (Dont)

(více)

Recenze (6)

stub 

všechny recenze uživatele

Daisuke Itó natočil brilantní snímek z období nástupu éry Meiji, jehož tématem je vnitřní boj Japonska o otevření se západním technologiím (a tím i jeho další budoucnosti). Toshiro Mifune se ve snímku objeví ca na 2-3 minuty, nicméně v poměrně netypické roli, která fajnšmekra pobaví. Nakadai hraje rovněž postavu, na jaké u něj nejsme příliš zvyklí a dost mu to jde, navíc dostává i solidní množství prostoru; Nakamura v hlavní roli neurazí, ale ani nevyrazí dech. Filmařsky je snímek zvládnutý velmi dobře, přes nevelké množství akce má spád a silný konec udělá působivou tečku. S odřenýma ušima, ale je to *****. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V prvej hodine som sa úprimne strácal. Až druhá začína postupne objasňovať o čo komu ide a politikárčenie sa začína dostávať do súvislostí z udalosťami v prvej polovici. V zásade sa jedná o historický film, ktorý pre našinca môže byť kvôli súvislostiam trochu mätúci. Sám som mal trošku problém kým som sa v tom zorientoval. Inak formálne je to spravené pekne. Aj poteší stretnutie trojice Jorozuja, Nakadai a Mifune v jednom filme. Chápem prečo tento film nie je úplne mainstram, ale zároveň oceňujem štýl akým je spravený, hoci nie je úplne tradičným zástupcom žánru. Aj napriek rozpačitému začiatku vo mne po skončení zostal veľmi pozitívny pocit. ()

Reklama

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Hvezdne obsazeni, skvela rezie, radost z Kinnosuke Nakamury obsazeneho v podstate do pozitvni role - velmi netipicky. Vetsina snimku hodnotici konec vlady Tokugawu vyzniva pozitivneji pro stare vladce, tento snimek sleduje historii z opacneho pohledu - coz je osvezujici. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem, že se to bude až tak důsledně držet historických událostí. Místy to filmu ubírá na dynamičnosti, když v některých pasážích je děj příliš rozvleklý a nezajímavý. Kdo není vůbec zasažen japonskou historií, možná se nebude moc chytat, kdo je kdo a jaká je motivace postav. Občas jsou i herci snad až moc teatrální, byť to k těmto filmům patří. Některá slabší místa ve filmu alespoň částečně vynahradil zdařile natočený závěr. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film je síce o samurajoch, ale ostré súboje sa vyskytnú vyjmúc záveru iba v jednej veľkej šermovačke. Ide skôr o konverzačnú drámu v dobe končiacej éry samurajov a ich mieste v novej spoločnosti. Viackrát sa spomínajú aj (agresorské) cudzie veľmoci; do toho sa montujú rozkoly medzi prívržencami šoguna a cisára. Veľmi ukecané, rozvláčne a miestami som sa strácal v menách i klanoch. Tiež mi nesadlo to afektované herectvo s vykrikujúcimi dialógmi. Obsadenie je pritom zdarilé, škoda, že Mifune si zahral iba v jednej scéne. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama