Reklama

Reklama

Dívka s kaméliemi

(festivalový název)
  • Japonsko Šódžo cubaki (více)
Japonsko, 1992, 56 min

Režie:

Hiroši Harada

Předloha:

Suehiro Maruo (komiks)
(další profese)

Obsahy(1)

Malá Midori nemá v životě štěstí. Její nemocnou maminku ještě nestačily úplně ohlodat krysy a dívenka prodávající květiny je donucena pracovat v cirkuse, kde se stává obětí sexuálního i jiného ponižování ze strany místních „zrůd“. Ještě že se do Midori zamiluje nový člen ansámblu, liliput, který vedle toho, že dokáže vlézt do láhve s úzkým hrdlem, ovládá také mocnou magii. Film vzniknul podle mangy undergroundového kreslíře a scenáristy Suehira Marua, jehož tvorba náleží do stylu, kterému se poprávu říká ero guro nansensu, nebo-li erotický groteskní nonsens. U Dívky s kaméliemi se autor navíc inspiroval starým japonským formátem kamišibai, jehož provozovatelé jezdili od města k městu a předváděli zákazníkům obrázky, k nimž vyprávěli příběhy. Maruova historka je ovšem pro poněkud otrlejší publikum. Režiséru Hirošimu Haradovi se Maruův komiks líbil natolik, že se rozhodl podle něj úplně sám vyrobit nezávislý animovaný film. Trvalo mu to pět let vytrvalé práce na vlastní náklady. Vzhledem k extrémnímu charakteru svého filmu Harada ani nežádal japonskou ratingovou komisi o povolení k veřejnému promítání a snímek pouštěl výhradně pokoutně na soukromých projekcích doprovázených kouřovými efekty, ale i různými interaktivními prvky. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (22)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Odporná, zleazy, humusácká, brutální a krutě sadistická podívaná .... I když je to kreslené, je to fakt zážitek, jaký věci si tamtvůrci vymýšleli a jak je vykreslili a zanimovali... První polovina fakt stojí za to koukal jsem na to opravdu vyjeveně. Každopádně výborná, přímo excelentní, bizardní záležitost jen pro okrajové fajnšmekry ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tomu řikám "pohádka pro dospělý". Zneužívání a týrání dětí, sexuální obcese v podobě lízání očních bulev, různorodé násilí jak na lidech (krysami rozežraná vagína), tak na zvířatech (tady to odsrali hlavně psi) a kromě krve a vnitřností i spousta deprese. Však stačí mrknout do galerie, a přibližný obrázek si jistě uděláte sami. Škoda toho "konce", který přijde až nečekaně rychle, a diváka nechá tupě zírat na závěrečný titulky. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Iluze, halucinace, sny -- hlavně ty zlé. Jako médium děvčátko, které dokazuje každým svým činem či myšlenkou, že to má v hlavě docela dost v nepořádku. Nejspíš stejně jako autor. P.S. Marylin Manson by zatlačil slzu... P.P.S. V žánrech by mělo být za dalším z lomítek "Nechutný" :-) ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Midori, celým názvem Čika gentó gekiga Šódžo cubaki (doslova Undergroundově promítaný dramatický komiksový strip Dívka s kaméliemi), či zkráceně jen Šódžo cubaki (Dívka s kaméliemi), je adaptací ero-guro mangy od Suehira Marua (manga je zase adaptací jedné kamišibai). Vypráví příběh dívky Midori, která se po smrti matky dostane do cirkusové společnosti, v jejíchž představeních vystupují především znetvoření lidé (freak show). Zde je Midori terčem neustálých ústrků a zneužívání. Adaptace Midori se nechtěla ujmout žádná produkční společnost, a tak je film z velké části dílem jediného muže, režiséra Hirošiho Harady, přičemž pomoc mu nabídli další jedinci a menší společnosti (od nezávislých producentů dokumentárních filmů po SM kluby). Na filmu začal Hiroši Harada pracovat v roce 1987 a kresbou více než 5000 snímků strávil zhruba pět let. Harada odmítl vydání filmu na videokazetách a stejně tak nechtěl, aby byl film promítán obyčejným způsobem. Premiéra probíhala ve stanu, kde se kromě promítání filmu konala hudební a divadelní představení a výstavy bizarních exponátů. Během filmu byl sál plněn mlhou a větráky rozháněly do vzduchu okvětní lístky sakur. Jindy dostali před promítáním diváci mapu, která je provedla skrze bludiště a různé pokoje až do sálu. Když se v roce 1999 film vrátil ze zahraničních festivalů do Japonska, byl zabaven, zničen a jeho veřejné promítání bylo zakázáno (zákaz však zjevně není vždy dodržován). Několik kopií na videokazetách se však zachovalo a díky nim mohla být Midori v roce 2006 vydána na DVD pro evropský trh. Zdroje a další informace: oficiální stránky, AniPages, Wikipedia. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, co by na tomhle anime mělo být zajímavého, příběh to není určitě, sice měl potenciál, jenže do scénáře se potenciálu protlačila tak desetina a kdyby někdo natočil film o tom, jaké hovadiny si režisér vymýšlel při promítání, byl by zajímavější. Animace není nějak výrazná a je v ní hromadu statických záběrů a jednotlivých obrazů bez pohybu, to se ale vzhledem k tomu, jak film vznikal na koleni dá pochopit a očekávat, jen trošku nechápu to všeobecné nadšení/zděšení nad nechutností některých záběrů, ono tam takových záběrů je hrozně málo, vlastně jen dva a z toho jeden jenom proto, že nemám rád, když se ve filmu ubližuje zvířatům. Většina scén ve stylu například olizování bulev je sice ujetá a divná, ale ne n tolik, aby ´to překonalo šeď a nedodělanost děje. A ani ty zrůdičky taky nejsou zas tak zrůdné. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v původním znění s anglickými titulky. Hodně svérázný filmový bizar, který je vyloženě jen pro otrlé. Myslím, že o takto výlučné podívané nelze říct nic moc víc než to, že to musíte vidět sami, abyste si utvořili vlastní názor. Osobně mě to bavilo spíše po výtvarné stránce, jinak mě ta záplava krutosti a šokujících výlevů vcelku nechala chladným - asi jsem příliš cynický, než aby mě něco takového vyvedlo z míry. Ze studijních důvodů asi dobré vidět, ale stejně tak nemám za sebe problém napsat, že kdybych tuhle pakárnu neviděl, celkem bych asi o nic nepřišel. Mimochodem ten český titul mi přijde mimořádně debilní, s Dumasovým románem to nemá samozřejmě nic společného. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Freaks Todda Browninga som zatiaľ nevidel, ale podľa toho čo o nich viem, je Midori pravdepodobne ich pravý opak. Ak som to dobre pochopil, jedna z myšlienok tohto zvráteného anime hovorí, že škaredí a postihnutí sú zároveň ukrutné sadistické svine. Ťažko toto niekam zaradiť, je to také hodne surrealistické a trochu mixnuté pedofilným hentai; hodnotím teda skôr technickú stránku ako rozporuplný obsah. Edit: Mal som o Freaks asi trošku mylné informácie, je to z časti o tom istom, akurát že Shōjo tsubaki je verzia pre úchylákov. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

No teda, takovejhle bizár. Smutný příběh mladičké Midori, kterak v putovním divadle plném zrůd ke svému štěstí v neštěstí přišla. Jsem docela rád že to bylo animé, bejt to hraný tak nevim. Znetvoření lidi, zrůdy, rozšlapávání štěňátek, sexuální excesy, vylizování voka, no nemusím asi pokračovat. To vše v smutném hávu a lehce snovém provedení. Leckdo se bude stydět že se na takovejhle vál vůbec koukal :-))) 8/10 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Před puštěním jsem si četl věty typu: zvrhlý film, nabitý perverzní akcí, nechutné – tak jsem do toho šel, protože podobné „úchylárny“ to je něco pro Sola. Těšil jsem se jako malé děcko. Začátek byl skutečně velice zajímavý a v onom cirkuse bylo „kreatur“ víc než dost. Mladičká Midori to vážně neměla lehké. Jenže zhruba od poloviny filmu to začala být trošku otrava a já se začal i nudit. Přece jenom jsem očekával tu salvu nechutností, jenže Harada jaksi zvolnil tempo a na řadu přišla i „romantika“. Takže trošku zklamání (ale jen trochu), čekal jsem víc, ale i tak celkem příjemná podívaná a zas tak nechutné to nebylo.70% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mno, po všem tom, co jsem o tom slyšel a četl, jsem to čekal trochu... Trochu jiné. Animace super, první půlka parádní, určité scény ve své bizarnosti úžasné. Ale jako celek jsem to čekal... prostě trochu... jen trochu... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Už jsem si myslel, že jsem toho od Japonců viděl hodně, ale oni mě vždy dovedou překvapit. Tohle se jim povedlo i se snímkem "dívka s kaméliemi". Je to krátké, je to anime, ale je to děsivě úchvatné. Tady je strašně moc vidět, že tvůrci filmu považovali mangu za geniální a v některých chvílích v podstatě používají jen stránky z této mangy. Skvělé, i když bizarně nepříjemné. ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Vše co o filmu potřebujete vědět, ve svém komentáři obsažně vyjevil uživatel yenn. Nějaký to zajímavý info pak ještě přihodili otrláci ve zdejším obsahu. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tak ako mi je Midori sympatická svojím detsky naivným príbehom v dospelácky zlom a perverznom svete, je mi odporná svojím tradične Japonsky upišťaným spracovaním. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

No, a je to tady, mám za sebou údajně nejzvrácenější, neúchylnější a nejnechutnější anime všech dob... A výsledek je takový, že mě mrzí, že to nebylo čistě hororové drama a la Freaks, ale musel tam být ten fantasy prvek, který tam je poněkud navíc a podle mě vše dost brzdil. On teda největší kámen úrazu je, jak to vypadá, protože to celé je doslova jen trochu rozpohybovaných obrázků (a někdy jen obrázků) a navzdory všemu šokujícímu, co se tam děje, to nedokáže vytvořit atmosféru. Taky to vše nechutné a perverzní vybije hned v první půlce, takže pak už je to jen sice pedofilní, ale i tak unylý "romantický" film. A hlavně když víte, do čeho jdete a už jste něco takového viděli, tak vás to jen tak nezaskočí - ostatně, v galerii je doslova všechno zvrácené, co zde uvidíte a zbytek filmu buď tak na první pohled nevypadá a zvrácenost je "skryta" v pozadí příběhu, nebo tam jsou halucinogenní výjevy, ale těch je málo. Kdyby se autor víc zaměřil na postavy, kdyby silněji prokreslil prostředí, aby to nebyla jen samoúčelná depka (a hlavně samoúčelná úchylárna), kdyby to mělo hlubší záměr, než vypuštění vlastní zvrácené fantazie, byla by Dívka s kaméliemi pro mě stejně významným filmem, jako třeba Život i smrt porno bande. Takhle je to jen další z kultů svého druhu, který je působivější, když o něm slyšíte, než když ho nakonec vidíte. Aspoň já to tak mám, vlastní představy jsou často děsivější než realita. Tři hvězdy tomu ale dám za to, že to svoji naprostou depku umí funkčně předat, že to má intenzivní "křičící" scény, že mi Midori bylo líto, že tam jsou přímé odkazy na geniální Freaks, že se to nebálo jít s hnijící kůží na trh a taky za fakt, že Harada tvorbě něčeho takového věnoval pět let svého života a že to celé vytvořil na koleně. Vlastně je to krásná ukázka toho, jak by vypadalo amatérské anime, ale pokud by to někdo náhodou chtěl vidět jen kvůli tomu, ať se radši připraví, že tady se na podrobnější úvod kašle a diváka to hned hodí do víru zvráceností... A radši ani nechci vědět, proč tomu věnoval tolik času, protože odpověď by možná byla mnohem děsivější než celý tenhle film. Slabé 3* ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Videl som 49 min. verziu. Pred začiatkom príbehu tu máme napínavé bubny a zvrhlé, násilné a fantastické obrázky. Výkriky podivných, exotických a násilných ponúk sa snúbia s prevažne statickou animáciou cirkusantov. Animovaný sneh tu vyzerá presne tak, akoby ste na rok vzniku čakali, až detsky jednoducho a preto v tomto zmysle čarokrásne, čo odporuje všetkému ostatnému. Midori býva len s chorou matkou a predáva kvety. Jedného dňa všetky kvety kúpi chlap, čo ju varuje pred mužmi. Midori sa vracia domov, no matkinu mŕtvolu už žerú myši. Ide za chlapom, no on nie je gentleman, ako sa javil, ale majiteľ cirkusu, čo ju zoberie so sebou a využíva. Midori zažíva sexuálne násilie, zabijú jej šteňatá, ktoré nájde, neustále sa trápi a máva na každý vlak, čo ide okolo. Žiadna z postáv cirkusantov nie je pozitívna. Midorin život sa zmení po príchode trpaslíka, ktorý sa dokáže dostať do demižónu. On s ňou zaobchádza dobre a milo, začne si s ňou románik, no aj odstraňuje soka – bezrukého akrobata predávkovaním pieskom či Midorinu šancu stať sa filmovou hviezdou. Neustále Midorine predstavy pri vypätých situáciách mätú diváka, čo sa vlastne deje. Vtedy ide o priamo fantastické animácie. Drsné, šokujúce a znepokojujúca. Čo mi na filme ale nesedí, je gradácia príbehu a vývoj hlavnej hrdinky. ()

MissLeone 

všechny recenze uživatele

Slyšela jsem o tomto anime, že je v Japonsku zakázané, a tak první věc, co jsem udělala je, že jsem si film pustila. Lituji toho? Popravdě ani nevím. Je to opravdu bizár. Pořád přemýšlím nad tím, že se opravdu autor jednoho dne probudil a pomyslil si: „Tak tohle je dost dobrý námět na film/mangu!“ Nedá se svítit. Opravdu je to šokující zážitek, o kterém byste se už nikdy rádi nezmínili. Ale sedíte doma v karanténě a nudíte se k smrti, tak si řeknete, že se podíváte znovu. A pak znovu. (neměla bych vyhledat pomoc?) Napodruhé už to není tak hrozné. Jestli byl cílem filmu jen vyděsit a znechutit diváka, tak se mu to vydařilo na jedničku. Styl, kterým je anime dělané, je vizuálně opravdu moc pěkný. Ilustrace jsou opravdu krásné. Námět se mi líbí, ale je to celé neskutečně depresivní. Chudák malá Midori! Slabším povahám film nedoporučuji. ()

Reklama

Reklama