Reklama

Reklama

Před více než dvaceti lety došlo k prvnímu kontaktu mimozemské civilizace s lidstvem. Lidé očekávali děsivou bitvu nebo významný technologický pokrok. Nedošlo ani k jednomu. Mimozemšťané byli uprchlíky z vlastní planety. Stvoření byla ubytována v nouzových domovech v jihoafrickém Okrsku 9 (District 9), zatímco se státy celého světa dohadovaly, co a jak dál. Teď všem dochází trpělivost. Dohled nad mimozemšťany byl svěřen MNU, soukromé organizaci, které je osud mimozemšťanů lhostejný. Měla by ale naději na obrovský výdělek, pokud dokáže zprovoznit mimozemské zbraně, které vyžadují k aktivaci mimozemskou DNA. Napětí mezi mimozemšťany a lidmi dospěje ke svému vrcholu ve chvíli, kdy začne MNU obyvatele Okrsku 9 stěhovat do nového tábora. Jeden z agentů MNU, Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) se nakazí mimozemským virem, který začne měnit jeho DNA. Záhy se stává nejhledanějším mužem planety – je klíčem k odhalení tajů mimozemské technologie. Vyděšený muž má jedinou možnost: ukrýt se v Okrsku 9. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2 072)

Cival 

všechny recenze uživatele

Parádní koncept, šťavnaté myšlenkové podhoubí, výtečná realizace, kdy je pětkrát využitý každý dolar. Vůbec mi nevadí ani překlopení do akční sci-fi, ALE nepozdává se mi ta béčková scenáristická vystýlka s tolika nesmysly a wtf momenty (šílené náhody, neschopné vojenské komando, to, že jej nestopují přes mobil, genialita mimozemského děcka), že by se za to nestydělo ani nějaké béčko z osmdesátých let se Stallonem. V rámci zvolené doku-formy mlátí do hlavy víc než v obyčejném popcornu. Přesto, hluboký úklon před Blomkampem. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Připomíná mi to situaci, kdy měl Jackson pár šupů a točil si pro radost svoje žánrovky, kde šťavil přiškrcený rozpočet na maximum. Blomkpamp má tím pádem pod jeho vedením dobrou školu. Doba je samozřejmě jiná, žánr je úplně jiný a přiškrcený rozpočet dnes znamená třicet milionů. Ale výsledek zůstává tam, kde se kloubí radost z filmařiny, dokonalé triky se raději klaní před chytrými filmařskými nápady a kde se nikdo nevymlouvá, že na něco nezbyly prostředky - zkrátka se to natočí béčkově a špinavěji, což mi je osobně mnohem bližší, protože si na to můžu "sáhnout". Dokonalý příklad toho, že z poctivé snahy vzniká to nejlepší. O tom třeba několikanásobně nákladnější čtvrtý Terminátor neví zhola nic. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jo, asi takhle nějak by se podle mě lidi zachovali, kdyby nad Zemí ztroskotala loď plná nevábných mimozemšťanů. Tak trochu jiná "invaze" přináší neuvěřitelné množství nápadů a dokazuje, že ne všechno již bylo natočeno. Místy ruční kamera, proložení záběry z bezpečnostních nahrávek a k tomu zajímavá dokumentární forma dodávají příbehu jistou dávku autentičnosti a formě značnou originalitu. I žánrově jde o dost pestrý počin, na což mnozí nadávají, ale mně tenhle mix sci-fi, dramatu, thrilleru, místy snad i romance opravdu zaujal, mimo jiné i tím, jak věrohodně je napsaná (i zahraná) v podstatě jediná hlavní postava... 85% ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Člověk s dobrou pamětí a třicítkou na krku se u tohohle produktu musí tetelit blahem A není se čemu divit. V tomhle filmu je skoro všechno, co za svůj „mediální“ život dokázal prožít a vstřebat. Od nostalgie reprezentované ošoupaným VHS lookem, přes dokumentární naléhavost budící potřebu zapojení se do právě probíhajícího humanisticko válečného konfliktu prostřednictvím pasivního sledování obrazovky, až po tradiční herní libůstky (FPS), vytvářející co možná nejsilnější dojem interaktivity. Druhou stranou mince tak logicky musí být jistá přeplácanost motivů a nápadů. Bohužel už trochu nadplán jsou tady všechny ty oslí můstky a vytrhující nelogičnosti. Krevetí IT dítě se smutnýma očima je ještě mile oživlou vzpomínkou, ale pletky s mobilním telefonem a žoldácké komando už trochu kopou do koulí. Ale i přes tyhle peripetie nezbývá nic jiného, než tvůrcům pogratulovat a poděkovat. Do popkultury se zaslouženě zapsali během jediného víkendu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Blomkamp rozhodně je frajer. Ale že by redefinoval žánr nebo natočil nejlepší sci-fi posledních desetiletí, to teda promiňte, ale ne. Ano, chtělo to něco syrového, a zároveň dostatečně neuvěřitelného, a díky hereckému výkonu Sharlta Copleyho, práci s kamerou a nevím čemu ještě, se daří diváka strhnout, a místy si můžete říkat, že jo, sakra, takhle by to klidně mohlo být, a je to i pěkně znepokojivé. A jako obvykle, co není okoukané, to nám přijde lepší;) Má to šťávu, má to tempo, má to emoce. Ale taky to má trochu moc slzopudný přerod z povýšeného hubitele kreveťáků na jejich přítele (a následně přímo na jednoho z nich), divoké přestřelky, dalšího ikonického jihoafrického hajzložoldáka, a tak vůbec. Ano, chci hrozně moc, aby tenhle chlápek zfilmoval HALO, ale i tak dám "jenom" 80%. A nemůžu se zbavit dojmu, že z hlediska nastavení zrcadla rasismu a xenofobii to líp fungovalo v pilotním kraťasu. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Čistých pět bez kompromisů. Po celou dobu jsem měl pocit, že se dívám na reálný záznam nějaké události, což je u filmu o mimozemšťanech žeroucích kočičí žrádlo a přeměňujícím se hlavním hrdinovi v jednoho z „kreveťáků“ neuvěřitelná machrovina. Blomkamp je obdivuhodný talent, otázkou je, jestli bude schopen podobně úderně natočit i něco jiného (a třeba i jinak). P.S. Fuxoftův boj se zažitým překladem aliena coby vetřelce pobavil. Hned v úvodu projekce bylo novinářům řečeno, že na distribučních materiálech je chybně uveden vetřelec, kdežto ve filmu je užíváno slovo cizinec a překladatel prosí, aby se tím novináři řídili. Schválně, kolikrát někde padne v souvislosti s Districtem 9 slovo vetřelec.) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Originální je District 9 zejména nerespektováním zákonitostí kteréhokoliv žánru co se týče chování postav. (Množstvím zastoupených žánrů – akce, thriller, horor, válečný film, troška komedie a romance + dokumentární záběry – nachází District 9 konkurenci leda mezi jihokorejskými úlety typu Hosta). Wikus, jediná – zčásti – nemimozemská postava, kterou poznáme, se chová „lidsky“ (rozumějte jako sobecký hajzl) až do spektakulervoucího závěru, kdy o dominantním žánru konečně není pochyb a patos obsažený v jeho hrdinském gestu patří k věci. Do té doby však musíme dělit své sympatie mezi něj a kreveťáky, což mimo jiné vyžaduje odhlédnout od poměřování druhých na základě tělesné schránky. V širším smyslu to může být také barva kůže nebo etnická příslušnost. Blomkamp vás přiměje nevnímat druhé povrchně (minimálně v rámci jeho fikčního světa) a to nikoliv za cenu vlezlého moralizování či nějakého zdvihání varovných prstů. Omračující nálož nápadů ale zcela nezastiňuje videoherní řetězení úkolů a porci nevěrohodnosti. Jakživ by mne nenapadlo, že mi u nějakého sci-fi (či filmu nemajícímu ke sci-fi daleko) bude vadit nedostatek realismu. Zde je tento problém nejviditelnější na amatérské práci Wikusových pronásledovatelů a na nedostatečném prokreslení historie Distriktu 9. Chtěl bych vědět víc. S informacemi, které jsou nám poskytnuty mám problém uvěřit, že by podobný slum mohl po celých dvacet let existovat, sice ne idylicky, ale existovat nedaleko lidských obydlí. I s tím jde o brutální multi-všechno nálož bez zastavování pádící vpřed. 85% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Adrian, kiddo, genetique, Mahalik, Antek, pugs, L´Aura ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě svět, kteří filmaři vytvořili, nebavil tak moc, jako pozdější přehoupnutí do tradičnějších vod akční sci-fi. 70%. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dlouho předlouho jsem odolával svůdnému volání DVDripu, to proto abych mohl tento film poprvé vidět v kině - a teď můžu říct, že kdybych byl podlehl, hodně bych si nadával. Neil Blomkamp natočil skvělou sci-fi, rozhodně nejlepší za poslední dobu (a velice příjemné je, že toto neříkám letos poprvé - a možná ani naposled viz Moon a Avatar). Razantní změnu stylu mezi první a druhou půlí respektuju, více se mi však líbila ta první, neboť to je opravdu něco neuvěřitelného, co jsme v tomto žánru a v této podobě současně ještě nikdy neviděli. (Více než loňskému Cloverfieldu se to podobá takřka neznámému japonskému hororu Noroi, který si podobu dokumentu zachovává bez přerušení po celou stopáž.) Děj druhé půlky by však "dokumentárně" zachytit nešel, to je mi samozřejmě jasné. Ale ačkoli film prožije svůj "wooo" vrchol už někde na začátku, je i zbytek tak úderný a dechberoucí, že je na to prostě radost pohledět. A občasné lapsy ve scénáři se dají lehce přehlédnout - nejsou zdaleka tak veliké, jak jsem z některých recenzí pochytil. Doporučuji. Edit: Druhá projekce snižuje na čtyři. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tak to bylo těžce trapný. Třeba to že žena toho hlavního hrdiny uvěřila těm blbům, že jí její manžílek šukal s tím mimozemšťanem. Dobře se koukněte v galerii na fotku číslo 23 !! A to mě jako vážně chcete říct že s tímhle se dá šukat. Proboha jak !!! A možná paní manželce nedošel fakt, že aby muž šukal musí mít určité postavení a v tomhle případě by i viagra byla jen neškodná lekořice. Nic jdem dál, třaslavá kamera, to je paráda a aby té "reálnosti" nebylo málo, přišly i záběry tzv. průmyslový kamery, no fakt luxus. A co třeba se jednou napojit na průmyslový kamery v Tescu jak zabírají mražený filé a pak to hodit v rámci realnosti do akčního filmu a nebo při vstupu do kina nafasovat mimozemšťana, kterej bude naprogramován tak, aby v každý dvacatý minutě filmu dal divákovi facku v rámci reálnosti, samozřejmě. Jo a jsem rád, že se tam objevil ten Transfomers a taky nějakej poloE.T. nebo co. A co lovec Pampaliny, jak v districtu 9 chytá žirafy, nebyl by ? No prostě bomba od a až do z !! ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Muži v čiernom" meets "Mucha" meets "Black Hawk Down" meets šťava z osemdesiatkového Verhoevena a Camerona. Áno, D9 je čistokrvné béčko, ktoré je originálne iba zvolenou formou a prostredím juhoafrického slumu. Zároveň je ale veľmi šikovne komponované a natočené, má tempo, skvelú gradáciu a vzhľadom na ten rozpočet až šokujúco kvalitné efekty. Hlavnou výhrou je však ústredný predstaviteľ a jeho postava, ktorej vývoj je až neuveriteľne uveriteľný, hoci za 90 minút prejde z "priposraného úradníka" až po "chytím-raketu-v-lufte borca". D9 nie je žánrový míľnik, ani najlepší film sezóny, ale určite ide o prvotriednu zábavu, na ktorú sa raz bude spomínať ako na "prvý film skvelého režiséra, ktorému v Hollywoode zveria hocijaký rozpočet". Blomkamp na to má. UPDATE: Po druhom zhliadnutí dvíham na max., ten film je neodolateľný. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu se našla skulinka a do áčkového manistreamu vklouznul chlapík, pro kterého je slovíčko ‚kompromis‘ neznámý pojem. Jsem rád za to, že Peter Jackson dal Neillu Blomkampovi šanci, aby za směšných třicet mega natočil neskutečně strhující a podmanivé sci-fi, které námět ždíme do poslední kapky, o trikových sekvencích nemluvě. Pocit, že ‚takhle nějak by to možná…‘ tluče diváka po hlavě v každé scéně a přitom se nezakuckává v tempu. Objektivně bych otázek ‚proč a jak?‘ mohl naklást hned několik, ale subjektivně jsem z toho byl celou dobu u vytržení. Jestli Blomkamp opravdu zfilmuje Halo, chci od něj vidět i Hal-Life, ten chlap na to má! Přeju mu to. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ano, tohle jsme přesně my lidi. Vše, co se liší hezky odseparovat od "normálu" a za zamčené dveře postavit na stráž armádu, nebo jinou "mírotvornou" složku. Snaha o pochopení? Ale ne, kdepak, to je ztráta času. A o tomhle je vlastně celý tenhle hodně zajímavý film. Ale samozřejmě, dá se to brát i tak, že je to prostě jen další povedená sci-fi, nic víc... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak asi začít...nějak originálně....ale jak....no tak asi nejdřív v bodech. District 9 rovná se Nový Zéland ( samozřejmě že Peter Jackson jako producent), dále hlavně Jížní Afrika, néé Amerika, jak tu tvrdí, z té hlavně samotný režisér, dále milion emzáků, kreveťáků, žijících bezstarostně na zemi v konglomeraci s lidskou rasou a dost možná nejlepší sci-fi zápletka za posledních několik desítek let, která si absolutně na nic nehraje a divákovi film přináší v absolutně nejsyrovější podobě, kterou kdy mohla chytnout. Takže co jsem si po shlédnutí Zóny 9 odnesl? Hlavně teda zážitek, který jsem dlouhou, ale hodně dlouhou dobu nedostal a zřejmě ani nedostanu a pocit, že tohle je dost možná jedno z nejlepších sci-fi, co jsem kdy viděl. A to bez legrace. Hlavní je ale to, že podle ukázek film vypadá jako jakési Monstrum, Blair Witch nebo Rec, prostě vypadá to jako kdyby film byl točen autenticky, aby to zase přiblížilo realitu divákům krapet blíž. Opak je pravdou. Ono to ze začátku tak vypadá, ale pak se to stočí ke klasickému filmování a mně vůbec nepřišlo jako kdybych koukal na nějakou reportáž z místa činu. Prostě jsem sledoval film, který je natočen zvláštně a snaží diváka chytnout na to, co je dneska v módě, přesto člověka, který ten styl nesnáší rozhodně nezklame, protože hlava ho z akce určitě bolet nebude. To rozhodně ne. Ono by to ani nešlo, tenhle film totiž ukazuje, že za málo peněz, dokáže neskutečné věci a ještě k tomu v Jížní Africe, místě, které se zase tak často nevidí, takže prostředí samotné je natolik exotické, že to je pro film ohrmnou výhodou. A už jsem toho tady nakecal strašně moc, vypadá to jako kdybych si hrál na nějakýho odborníka a to teda nejsem, takže abych to zkrátil: District 9 je kurva vychytaný sci-fi, na který jen tak nezapomenu a jestli vůbec. Příběh se totiž vůbec s ničim nesere a to se v dnešní době musí cenit jako déšť na Sahaře. Doufám jen, že ten konec nebyl úmyslný a přibude pokračování, protože to jediné mě na celém filmu sere. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $115,646,235Tržby Celosvetovo $215,196,627Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,730,077 //počet predaných kusov 1,168,081Tržby za predaj DVD v USA $35,102,277 //počet predaných kusov 1,821,424 ║ Tak Neill Blomkamp(len mu dajte natočiť toho Votrelca) sa teda ukázal v plnej paráde, popcorňákom leta 2009 dáva jasne na frak. Za minimálny rozpočet natočiť takúto mimozemskú "mačaciu" delikatesu, no fúha. Aj keď treba spomenúť, že samotný úvod príbehu je trošku rozvláčni, natočený dokumentárnym štýlom, je tam moc rozhovorov z obyvateľmi Johannesburgu o tom aké majú pocity z ich susedmi – kreveťákmi, cez to prichádza nejaké spleť záberov ukazujúcich pôsobenie kreveťákov na tomto území. V tejto etape filmu sa človek vôbec nedokáže zahľadieť do deja. Až príchodom organizácie MNU do Okrsku 9 sa dej rozbehne do obrátok a až do konca dej graduje a vtiahne nás do sveta kde spoznávame život na tomto nehostinnom území. Potom si už len vychutnávame jednu vypätú scénu za druhou a dych berúca akcia sa tu tiež dostane rázne k slovu. Sympatie si postupne nájdeme aj k mutujúcemu hlavnému predstaviteľovi Wikusovi, či aj k malému kreveťákovi. Technická stránka filmu poteší, rovnako ako vytvorenie podstaty kreveťákov a ich života, akčný mecharobot je len čerešničkou na torte. District 9 je jednoznačne jeden z najlepších filmov roka 2009 a pre tých čo radi sci-fi to musí byť slasť. /videl v kine: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejchytřejších filmů roku. Nejde ani tak o myšlenku, jako spíš o způsob, jakým dokázal Blomkamp aktualizovat žánr. V Districtu 9 je vlastně všechno, co člověk od pokleslých odnoží žádá, navíc v naprosto sofistikovaném balení. A nápad využít dokument nejen jako složku autentizující, ale především jako prostředek vysvětlující zkratky, ten si prostě zalouží uznání. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně pojaté sci-fi, které tu ještě nebylo. District 9 je velmi příjemné překvapení, bohužel na můj vkus příliš chladné a odtažité. Snímek pracuje s hlavními (satirickými) motivy segregace a rasismu a je v podstatě jedno, zda jsou tu cizinci právě kreveťáci nebo jakákoliv jiná skupina bytostí. Blomkamp ví přesně, co a jak chce říct a nebere si servítky, za což mu patří velké díky fanouška sci-fi. Těžko věřit, že snímek stál zanedbatelných 30 milionů, protože efektů je tu opravdu hodně a jsou velmi kvalitní a takový mechwarrior na konci stojí za vidění. S Districtem 9 mám jen dva menší problémy. Nejdříve spíše v první polovině dokumentární styl, který je ve výsledku v podstatě neopodstatněný a neexistence emočního dopadu na mě. I když je pravda, že závěrečné souboj v obleku je opravdu neskutečný ... Blomkamp chvílemi volí netradiční a do akce vtahující záběry (na zbrani apod) a to je velmi pěkné, ale rozhovory v druhé půlce už spíše ruší. Příběh utíká rychle, ale nejde říct, že nemá chybičky... Přesto District je jasnou ukázkou skvěle využitého potenciálu, tvůrčí odvahy a jasně udaného směru. je dobré vidět, že někteří režiséři vědí do detailu, co a jak chtějí natočit. Chytré a výjimečně stylizované sci-fi tu nebylo hodně let... Snad návštěva Districtu 10 bude stát za to... já se moc těším. PS: po třetím shlédnutí 5*. Více zde. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Neill Blomkamp, Terri Tatchell .. V hlavě i srdci mi z toho intenzivního sci-fi zážitku, kořeněného paradokumentárním stylem a politické nekorektnosti, lítá stále tolik myšlenek a extaticky příjemných pocitů, že ani netřeba dalších slov navíc. Oblast 100%. ___ ☼ FILM ROKU ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nebola to zase az taka pecka ako som cakala, ale rozhodne to bolo nieco nove, minimalne v tom, ze aliens su vlastne ti dobri a v urcitych chvilach mi bolo az na grc za to, ako som sa hanbila, ze som clovek a ze patrim k ludskej rase, pretoze presne takto sa spravame ku vsetkym a vsetkemu, co je ine. Hendikepovani, ludia s inou farbou pleti, ludia so slabsich socialnych skupin, punkaci, anarchisti, potetovani, ku vsetkym sa my "normalni" spravame ako k odpadu. District 9 je vyborna sonda do mentality ludskej rasy, ktory ma v sebe neuveritelne hlboky subkontext, z ktoreho by sme si mali vsetci zobrat len to najlepsie. Ale aby som presla aj k filmu, viac mi sedela prva polovica filmu, ktora bola skor dokumentarneho charakteru, ako ten akcny narez z druhej polovice, kde lietali casti ludskych tiel, a to bol este ten lepsi pripad, inak skoncili hned na kasu :) A musim povedat, ze krevetaci su naozaj na zjedenie a tie ich uzasne ocicka. Christopher patri medzi mojich naojoblubenejsich filmovych mimozemstanikov :) PS: Vyborny herecky vykon podal absolutne neznamy Sharlto Copley, za co mu samozrejme tlieskam, pretoze tento film stoji a pada hlavne na nom :) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Režisér skáče ze žánru do žánru a ve všech se mu daří na výbornou, podstatné je, že to drží i pohromadě jako jeden hodně vymazlený celek. Je neskutečné, jak plynule se přejde z úvodních "dokumentárních" minut mimo dokument do hrané části. Doufám, že o Neillu Blomkampovi ještě hodně uslyšíme. Mimochodem i hudba je skvělá, autorem je přitom mě zcela neznámý Clinton Shorter. ()

Související novinky

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

Neill Blomkamp píše scénář k District 10

27.02.2021

Je to už dvanáct let od doby, co do kin dorazilo akční sci-fi District 9 jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (Elysium, Chappie). Snímek získal velmi pozitivní reakce od kritiků i diváků, byl… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

Neill Blomkamp a návrat RoboCopa

13.07.2018

Tak nakonec ne Vetřelec, ale RoboCop. Režisér Neill Blomkamp se zapsal do paměti všech fanoušků sci-fi s povedeným District 9, po něm přišlo nevýrazné Elysium a nakonec Chappie. Mezitím ale dlouhé… (více)

Blomkampův „robocop z chatrče“

Blomkampův „robocop z chatrče“

11.07.2013

Po nečekaně, ale zaslouženě úspěšném Districtu 9 a vysoce očekávaném Elysiu zůstane Neill Blomkamp věrný žánru sci-fi. Jen tentokrát k akci a trikům připojí výraznější komediální prvky. Jeho novinka… (více)

Reklama

Reklama