Reklama

Reklama

Predátoři

  • USA Predators (více)
Trailer 2

V novém pokračování série Predátor se Adrien Brody představuje v roli Royce, žoldáka, jenž se neochotně ujímá vedení skupiny elitních bojovníků, kteří se nedobrovolně ocitají na planetě pokryté džunglí. Když se ale tihle chladnokrevní “predátoři” s lidskou tváří ocitnou ve válce s novým druhem skutečných vesmírných Predátorů, začíná rozhodující utkání mezi lovci a jejich kořistí. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 543)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po "Švarcíkově" jedničce rozhodně druhý nejlepší snímek Predátořího universa, přičemž původní film si prvenství drží hlavně léty budovaným kultem. Tím chci říct, že se jedná o takřka stejné filmy, ale Predátoři jsou tak mile osmdesátkově blbí záměrně, kdežto Predátor nechtěně sám od sebe, je tedy lepší (nebo horší, jak se to vezme) svojí upřímností. Nimród Antal dokázal, že bylo zbytečné obávat se výběru jeho osoby na post režiséra. Nějakých zajímavých režijních vychytávek jsem se sice nedočkal, ale Predators jsou filmem, u nichž slušně odvedené řemeslo a smysl pro nadhled a atmosféru bohatě stačí. Malý problém jsem měl s Adrienem Brodym, který je pro tuto roli možná až příliš dobrým "charakterním" hercem. Zkrátka Predators se povedli téměř na výbornou, dostal jsem víceméně přesně to, co jsem chtěl. PS: "Chcípni buzno kosmická" se legendárnímu "Ty máš ale pěknou držku" minimálně vyrovná ... ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody OK, ale Liam Neeson by bol lepší :) Ostrelovačka Alice Braga najlepšia z tímu. Identifikácia so Silvestriho soundtrackovou klasikou nastáva hneď v prvých sekundách a hudobné motívy, charakterizujúce svet originálu, sú zachované a rozumne použité. Scenáristi ostávajú verní tiež kľúčovým dejovým prvkom a princípom, na ktorých staval originál. Nie je to vykrádanie, je to citovanie, vedené vlastným rozumom, s úctou k originálu a hlavne neskrývanou nadšeneckou láskou k nemu. V rámci nízkeho rozpočtu sa Rodriguezovej tlupe podaril malý zázrak. Asoň teda v prvej, pre mňa paťhviezdičkovej polovici filmu, ktorá ma do tých čias, kedy som podlahýňal filmovým obrázkom, naozaj vrátila. Druhá polovica, začínajúca príchodom Fishburnovej postavy, už v snahe byť „cool & in“ vsádza na (zbytočné) nečakané zvraty a viacej sa pohráva s pôvodnými prvkami, s čím mám možno väčší problém než s tým bude mať nová (morpheusovská) generácia nespätá s originálom a odchovaná i v tomto žánri na sofistikovanejších scenároch. Čistota originálu sa tak vytratí, ale čo narobíme, upgradovať sa muselo a škody nie sú velké, pretože stále ostávame na hony vzdialení przneniu či ľahkomyselnosti, napáchanenej parazitujúcimi crossovermi Alien vs. Predator, ktorých nedobré renomé isto neblaho ovplyvní i zárobky tohto opusu. Čo si Predátori nezaslúžia, pretože hoci nekončia tak efetne ako začínajú a hoci miešajú karty inde než by mali (existenciálnejšie resumé vzdávajúce hold tiež Planete opíc?:), na dlhú dobu ostanú jediným poctivým a vydareným sequelom osemdesiatkového fenoménu. Díky, Roberto! ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Nápad postavit proti predátorům různé zabijáky a to v predátorské oboře na jiné planetě je super, třebaže když si to představíte logisticky (predátoři omamují a unášejí x lidí, navlékají jim padáky a shazují je z letadla), je to legrační. Počáteční prdelení se po lese (který má daleko do dusné džungle jedničky) působí kvůli nevýrazné kameře lacině, až to evokuje fandovský film, ale setkávání a představování postav a jejich rozkrývání toho, co se děje, funguje a baví, byť jsou všechny zvraty z dálky předvídatelné. Taky hudba dělá svoje a minimálně u Trejova předčasného odchodu ze scény člověka příjemně zamrazí. Akční finále jsem ale odzíval a Brody je totální miscast, stejně jako ve dvojce Glover, byť oba nehráli špatně a jejich postavy jsem jim věřil. Ale Braga je fajn, Fishburne charizmatický jako vždy a i zbytek týmu funguje. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

V intenciach "navrat k 80´s" v mojich ociach Predatori na plnej ciare porazaju dychavostou na respiratore zavisly a neduzivy A-team. Ak budu Slyovi Expendables hoc len z polovice tak "cisty", budem spokojny. Prva polovica filmu je bezchybna. Aj napriek tomu, ze vieme viac ako postavy, nijak to v mojich ociach neubralo na atmosfere. S nastupom Fishburnovej postavy pride k niektorym "kompromisom", ktore ma sice dvakrat nepotesili, ale vysledny dojem nijak vyrazne neskazili. Predators nie je pusta vykradacka originalu, ale ide o zmes dostojnej pocty a pohravania sa s jeho motivom i jednotlivymi detailmi. V tomto smere svoju ciel naplnili vrvchovate. K tomu este dva male postrehy:___1) To, ze si tu niektori z nas pamataju original dost podrobne este z dob nasho detstva a pri Predators je velka sanca ze upadne v zabudnutie po par mesiacoch nie je ani tak chyba Predators, ako onoho jednoducheho faktu, ze original sme videli v case, kedy sme celu magiu filmu vnimali inak a bolo pre nas vsetko nove, hlavne i vdaka vtedajsiemu statnemu zriadeniu ovela menej dostupne.___2) V dobe svojho vzniku bol Predator v podstate brany/ocakavany uz ako A-ckovy high-end blokbaster i vzhladom na stredny rozpocet a Arnieho v hlavnej ulohe ako uznavanej hereckej hviezdy svojho zanru (jednym z vyznamnych dovodov preco Predator vznikol bola prave aj skutocnost, ze malo ist o dalsi film so "Schwarzeneggerom", ktory jeho status akcnej hviezdy posilni, zaroven po neuspechu Stalloneho Cobry a Over the top utvrdi a specati suboj "Arnie vs Sly" o tron krala akcneho filmu, navyse v obdobi kedy nielen akcny ale i scifi zaner zazivali svoje velmi plodne mesiace). Rodriguezovy Predators su naopak priznanym B-ckom - tak rozpoctom, hereckym obsadenim i reziserom. V ramci tychto mantinelov sa pohybuju nadmiernu obratne a isto, pricom nie lstivo - vobec nezakryvaju tym cim cheli byt a cim aj nakoniec su. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli složit tvůrcům poklonu nebo je nenávidět. Celkový dojem z filmu je dobrý, ale když půjdu do hloubky, začnu víc a víc nadávat. Je jasné, že Predátoři z prvního filmu o Predátorovi neparazitovali, jen na něj pořád odkazovali. Až dokonce přespříliš. Na to, že se to má odehrávat na jakési vzdálené exoplanetě si tvůrci vystačili jedním několikavteřinovým záběrem, jinak to celé natočili na zahradě Roberta Rodrigueze a blízkém parku nedaleko Tijuany. Původní podobu Predátora uctili uvězněným jedincem a to opravdu dokonale. To je snad nejvyzdvihovanější záležitost z celého filmu. Trojice hlavních predátorů byla otravně robotická až hrůza. Fishbourne dodal filmu trochu světovosti, jinak to vypadá jako takové smutné béčko na nedělní odpoledne. Bohužel Fishbourne moc akce nepředvede a zmizí tak rychle jak se objevil. Danny Trejo taktéž, tak zůstane už jen Adrian Brody. Toho klidně mohl zastoupit i neherec Bear Grylls a spíš bych mu ty "survival" tendence uvěřil. Takže nezbývá než obdivovat ty odkazy na první film s Arnoldem. A to je trochu málo na to, věnovat filmu víc jak tři hvězdy. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (48)

  • Hanzo (Louis Ozawa) používa vo filme okrem katany pištoľ Beretta 92FS Inox s kompenzátorom. (ČSFD)
  • Royce (Adrien Brody) při debatě s Isabellou (Alice Braga) cituje amerického spisovatele Ernesta Hemingwaye, který řekl nejúspěšnějšímu ostřelovači ve vietnamském konfliktu C.N. Hatchcockovi: "Není lovu, jako je lov na lidi. A ti, kteří dlouho loví ozbrojené muže s nadšením, už nikdy po něčem jiném nezatouží". Voják mu dal za pravdu. (Eratashi)

Související novinky

Režisér Ulice Cloverfield chystá Predátora

Režisér Ulice Cloverfield chystá Predátora

21.11.2020

Režisér Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10) je nejnovějším tvůrce, který slavného Predátora vyšle na další lov. Studio 20th Century oznámilo pátý film v populární akční sérii, jenž by měl opět… (více)

Predátora čeká další šance

Predátora čeká další šance

14.08.2015

Legendární scenárista Shane Black (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut) předloni natočil miliardového Iron Mana 3, takže záhy přehazoval mnoho režijních nabídek. Nakonec si vybral sedmdesátkový noir The… (více)

Predátora čeká další sequel

Predátora čeká další sequel

26.06.2014

Začalo to Predátorem a Predátorem II, pokračovalo crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs. Predátor 2 a nakonec přišli Predátoři. Jakýs takýs sequel jedničky, kterým chtěli Robert Rodriguez … (více)

Rychlý a zběsilý agent 47

Rychlý a zběsilý agent 47

08.02.2013

Populární akční hra Hitman už se jednou na plátna kin podívala. Film Xaviera Gense s rozpočtem 24 milionů dolarů sice utržil téměř stovku, ale recenze byly odmítavé a fanouškům hry se film taky… (více)

Reklama

Reklama