Vymítači ďábla: Skutečný příběh (TV film)
Exorcists: The True Story
Dokumentární
Kanada, 2004, 48 min
V roce 1949 byl čtrnáctiletý chlapec z Marylandu prohlášen za posedlého ďáblem, kterého se z něj při katolickém rituálu pokusili vyhnat. Jednalo se o jediný případ vymítání ďábla v americké historii, jehož pravost potvrdila katolická církev a kterého se poprvé a zatím naposledy zúčastnili i lékaři a psychiatři. O 30 let později, kdy měla být stržena nemocnice Alexian Brothers Hospital v St. Louis, dělníci objevili deník jezuitského kněze Otce Raymonda J. Bishopa, jenž obsahoval strašidelnou výpověď o vymítání ďábla, které kněz uskutečnil ve spolupráci s lékařem. Dokument rekonstruuje klíčové události, k nimž v nemocnici došlo a zkoumá, jak se tam chlapec dostal. Současní odborníci, včetně jezuitského kněze, který se vymítání účastnil, předkládají svá vysvětlení. (oficiální text distributora)
chaometic
Zajímavé poučné, inspirováno skutečným příběhem, na Viasat Explorer. Nevěřili jste se na exorcismus, po schlédnutí dokumentu půjdete spát s rozvícenou baterkou.(30.11.2010)
Liqid
Velice pěkný dokument o vymítání. Možná bych kladl větší důraz na církevní stránku věci. Každopádně doporučuji s titulky, český dabing opravdu strašný.(20.7.2011)
jamesjimbo
zprvu zajímavý dokument, ve kterém se zprvu tvrdí, že vše bylo opravdové, a že ďábel skutečně chlapce posedl se na konci poměrně zabije tím, že na druhou stranu začně vyprávět o tom, že to je možná i úplná hovadina, co si ten kluk vymyslel. hm, mám z toho rozporuplné pocity.(14.3.2010)
Tomasson93
Než abych věřil tomu, že to celé klučina předstíral, radši se přikláním k názoru, že byl opravdu ďáblem posedlý...(17.7.2011)
sarfian
Celkom zaujímavý dokument, ale troška to kazili tam tý psychológovia. Ja si myslím, že kludne niečo také sa mohlo a môže stať hocikomu, ale je tu otázka či je psychoš, elebo je posadnutý diablom. No ale mohly to trošku lepšie vyrozprávať.VIDENÉ 1x(23.8.2011)