Reklama

Reklama

Rikša

  • Japonsko Muhómacu no iššó (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonské císařství na přelomu dvacátého století. Matsugoro (Toširó Mifune) je ve vesnici známou postavičkou. Nevzdělaný, přesto šťastný a bezstarostný člověk se živí jako řidič rikši. Má pověst potížisty a všem je pro smích. Jednou najde zraněného chlapce a přivede ho domů. Zde potkává chlapcovu matku Yoshiko Yoshioka (Hideko Takamine) a postupně je vtažen do rodiny, která osudově změní celý jeho život. (ilclassico)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

kinej 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poměrně nazajímavý film se v jeho průběhu stává koukatelným zejména díky aboslutní herecké metamorfóze Toshira Mifune. Jeho prostý avšak velmi dobrosrdečný Matsu se určitě řadí k jeho velkým rolím, které ztvránil pod Kurosawou. Všestranný talent tohote velikána vynikne především v závěru při scéně rituálního bubnování na tradiční japonské bubny. Jinak je film zdlouhavý sled příhod z japonského maloměsta a teprve ke konci se začíná zjevovat zamýšlený smutný osud hlavního hrdiny. Teprve v těchto chvílích mě film vzal za srdce a i přes výhrady mě upřímně v závěru dojal. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh ze života prostého člověka nízké kasty, no velkého srdce, ve kterém plane nenaplněná láska k ženě z vyšší společenské vrstvy. Vrcholný výkon Tošira Mifune. Bez rozdílu žánrů za 5. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu Inagakiho tvůrčí vrchol a zároveň jedna z nejlepších Mifuneho rolí. Silný snímek plný hořkosladké životní pravdy a esence obyčejného života se všemi jeho paradoxy. Příběh rikšy s velkým srdcem, který hodně dává a málo bere se samozřejmostí dítěte - přirozenost a přesvědčivost Mifuneho postavy je neskutečná, skvělá je i Hideko Takamine (známá např. z filmů Mikia Naruseho). Tleskám příběhu skromně se tvářícímu a přitom překypujícímu obsahem, tleskám bravurní psychologii postav, tleskám nádherné kameře a citlivému vypravěčskému umění. Pro mě jeden z těch až nadpřirozených filmových zážitků, dómo arigató gozaimašta za něj... ()

Zajímavosti (1)

  • Film získal na Benátském filmovém festivale nejvyšší cenu Zlatého lva. Jde již o druhý japonský snímek, který cenu získal. (Kmotr76)

Reklama

Reklama