Reklama

Reklama

Göringův poslední boj

(TV film)
  • Česko Göringova poslední bitva (více)
Německo, 2006, 2x51 min

Režie:

Michael Kloft

Hrají:

Udo Schenk (vypravěč), Walter Cronkite, Hermann Göring (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), Rudolf Hess (a.z.), Markus Wolf

Obsahy(1)

Druhý muž nacistického režimu se v Norimberském procesu marně pokoušel vyhnout trestu.   20. listopadu 1945 zahájil mezinárodní vojenský tribunál proces s jednadvaceti pohlaváry Třetí říše. Tribunál obžaloval fanatické ideology i bezohledné ministry, nestoudné propagandisty i nelítostné generály. Hlavní postavou procesu se měl stát říšský maršál a muž číslo dvě nacistické hierarchie Hermann Göring. První díl dokumentárního filmu ukazuje přípravu obžaloby, shromažďování důkazů a současně s tím i zkoumání Göringovy životní dráhy, jeho kariéry vojáka a politika. Celý svět tehdy čekal na zahájení procesu, v němž měl vyvrcholit zápas spravedlnosti se zlem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Vypovídající dokument o pozadí Norimberského procesu, v němž bylo 19. října 1945 obviněno 21 pohlavárů rozpadající se Třetí říše, v čele s neoficiálně druhým mužem této říše a říšským maršálem Hermanem Göringem. Vlastní proces byl zahájen 21. listopadu 1945. Vedle celkem známých záběrů (například v dokumentech Hitlerovi muži nebo Göringova kariéra), přináší tento dokument nové a zajímavé pohledy na přípravu procesu vrchním žalobcem Robertem Jacksonem, taktiku i způsob vedení procesu. V původních návrzích spojenců byla také pouhá poprava těchto pohlavárů, bez soudu (ten by to pouze formálně zaštiťoval, což Jackson odmítl). Chtěl, aby svět spatřil a slyšel zvěrstva, jakých se tito muži dopustili, a přesto se jim dostalo spravedlivého procesu. Zároveň se obával, aby se z pohlavárů nestali mučedníci, neboť nacismus neskončil ve stejný den, jako byla kapitulace. Göring stále věřil, že s ním spojenci budou jednat a podaří se mu vyvlíknout, což dokládá jeho věta: "válka je jako fotbalový zápas - na konci podá poražený ruku vítězi a vše je zapomenuto". Naštěstí se tak nestalo, přestože takové náznaky ze začátku byly a Göring byl obžalován jako první. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem o posledních dnech této psychopatické zrůdy, léta nejpopulárnějšího muže v Německu, podobný novější dokument, ale vůbec jsem se nenudil. Zde jsou zase jiné, podrobnější informace a úvahy. Jak je řečeno v dokumentu, v Norimberku se mocnosti zřekly pomsty (ne američtí politici jednomyslně a Rusové s nimi dělali krátký Kalašnikov proces), a vydaly se obtížnou cestou práva. Všichni obžalovaní řekli, že se cítí nevinni a že by vše udělali znovu. V dokumentu nezaznělo například to, že proces byl pouze symbolický pro malé promile zločinců a většina jich unikla trestu. V Německu mělo obyvatelstvo i politikové zájem o národní smíření a zeptat se u rodinného oběda s příbuznými "co jsi dělal za války" bylo tabu. Nyní Němci minimálně posledních 20 let demograficky vymírají, což ohrožuje jejich ekonomiku, takže propadli další extrémní ideologii multikulturalismu. V době kdy se kvůli rasovým nepokojům v USA opustila teorie tavicího kotle. ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

"Vojna je ako fotbalový zápas. Na konci podá porazený víťazovi ruku a na všetko sa zabudne." Hermann Göring. Už prvé vety z tohto dvojdielneho dokumentu mi naznačili, že toto istý čas na morfiu závislé 150 kilové prasa (ošípané iste odpustia) a zakladateľ koncentračných táborov to nemalo moc v hlave v poriadku. 2x51 minút lúskania sa zákutiami jeho zvrátenej mysle ma v tom len utvrdilo. Bohužiaľ všetka snaha vyšetrovateľov vyšla nazmar, keď táto banda krýs začala objavovať pre nich nový druh potravy - ampulky s kyanidom. Takéto dokumenty doporučujem všetkým, ktorí koketujú s myšlienkou na dvíhanie pravice do výšky očí, ak nepomôžu, systém má aj iné formy prevýchovy ;-) ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k názvu dokumentu jsem očekával, že se režisér bude zaobírat Göringovým životem po pádu Třetí říše, jeho marnou obhajobou v Norimberském procesu a na závěr pozřenou kapslí kyanidu. Nicméně je mapován celý jeho život za asistence známých i neznámých dobových záběrů. Velmi zručně odvedná práce se štědrou porcí informací o tomto tlustém zfetovaném praseti. Nutno však poznamenat, že ačkoliv si Herman Göring zasloužil za své zrůdné chování trest smrti, žádný blb to skutečně nebyl, stejně jako ostatní vysoce postavení nacističtí pohlaváři viz Heydrich, Eichmann, Goebbels, Frank a další. Kéžby tito pánové věnovali svou inteligenci, své schopnosti a energii něčemu daleko přínosnějšímu pro lidstvo... ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Herman Göring byl jednou z nejzajímavějších postav druhé světové války. Feťák, který byl posedlý mocí a bohatsvím a navíc ho nezajímala ani válka. Nejvíce mě zaujaly záběry ze samotného průběhu Norimberského procesu a postupné zvraty. Tento renesanční člověk vypustil na svět slova, které mi utkvěly v paměti ( Já určuju, kdo je žid!, Alespoň jsem si užíval 12 let.). ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama