Göringův poslední boj (TV film)
Göringova poslední bitva
Görings letzte Schlacht - Das Tribunal von Nürnberg
Dokumentární / Historický
Německo, 2006, 2x51 min
Michael KloftHrají:
Hermann GöringObsah
Druhý muž nacistického režimu se v Norimberském procesu marně pokoušel vyhnout trestu.
20. listopadu 1945 zahájil mezinárodní vojenský tribunál proces s jednadvaceti pohlaváry Třetí říše. Tribunál obžaloval fanatické ideology i bezohledné ministry, nestoudné propagandisty i nelítostné generály. Hlavní postavou procesu se měl stát říšský maršál a muž číslo dvě nacistické hierarchie Hermann Göring. První díl dokumentárního filmu ukazuje přípravu obžaloby, shromažďování důkazů a současně s tím i zkoumání Göringovy životní dráhy, jeho kariéry vojáka a politika. Celý svět tehdy čekal na zahájení procesu, v němž měl vyvrcholit zápas spravedlnosti se zlem. (oficiální text distributora)
Renton
Scénář: Michael Kloft(23.11.2010)
Karlos80
Úchvatné! Včetně všech těch (pro mě osobně) nových filmových archivních záběrů..Pořád ale u podobných dokumentů platí, co člověk už z dřívějška nevěděl, to se rychle nově dozvěděl:-)!(18.5.2009)
Smok
"Vojna je ako fotbalový zápas. Na konci podá porazený víťazovi ruku a na všetko sa zabudne." Hermann Göring. Už prvé vety z tohto dvojdielneho dokumentu mi naznačili, že toto istý čas na morfiu závislé 150 kilové prasa (ošípané iste odpustia) a zakladateľ koncentračných táborov to nemalo moc v hlave v poriadku. 2x51 minút lúskania sa zákutiami jeho zvrátenej mysle ma v tom len utvrdilo. Bohužiaľ všetka snaha vyšetrovateľov vyšla nazmar, keď táto banda krýs začala objavovať pre nich nový druh potravy - ampulky s kyanidom. Takéto dokumenty doporučujem všetkým, ktorí koketujú s myšlienkou na dvíhanie pravice do výšky očí, ak nepomôžu, systém má aj iné formy prevýchovy ;-)(11.5.2009)
Aky
Moc nového se nesděluje, ono asi ani nelze jinak, všechno již bylo řečeno. Jde jen stavět známé věci do jiných zajímavých souvislostí a fakta vyprávět co možno atraktivnějším způsobem, což se zde beze zbytku daří.(5.12.2010)
borsalino
Vypovídající dokument o pozadí Norimberského procesu, v němž bylo 19. října 1945 obviněno 21 pohlavárů rozpadající se Třetí říše, v čele s neoficiálně druhým mužem této říše a říšským maršálem Hermanem Göringem. Vlastní proces byl zahájen 21. listopadu 1945. Vedle celkem známých záběrů (například v dokumentech Hitlerovi muži nebo Göringova kariéra), přináší tento dokument nové a zajímavé pohledy na přípravu procesu vrchním žalobcem Robertem Jacksonem, taktiku i způsob vedení procesu. V původních návrzích spojenců byla také pouhá poprava těchto pohlavárů, bez soudu (ten by to pouze formálně zaštiťoval, což Jackson odmítl). Chtěl, aby svět spatřil a slyšel zvěrstva, jakých se tito muži dopustili, a přesto se jim dostalo spravedlivého procesu. Zároveň se obával, aby se z pohlavárů nestali mučedníci, neboť nacismus neskončil ve stejný den, jako byla kapitulace. Göring stále věřil, že s ním spojenci budou jednat a podaří se mu vyvlíknout, což dokládá jeho věta: "válka je jako fotbalový zápas - na konci podá poražený ruku vítězi a vše je zapomenuto". Naštěstí se tak nestalo, přestože takové náznaky ze začátku byly a Göring byl obžalován jako první.(11.5.2009)
Paxxx.cz
Herman Göring byl jednou z nejzajímavějších postav druhé světové války. Feťák, který byl posedlý mocí a bohatsvím a navíc ho nezajímala ani válka. Nejvíce mě zaujaly záběry ze samotného průběhu Norimberského procesu a postupné zvraty. Tento renesanční člověk vypustil na svět slova, které mi utkvěly v paměti ( Já určuju, kdo je žid!, Alespoň jsem si užíval 12 let.).(19.5.2009)
wosho
Nic převratného, či objevného. Dobře odvedený dokument o nejlidštější bestii nacistického Německa.(30.11.2010)
bocy
Naozaj obdivuhodné, čo sa človek môže dozvedieť z dokumentu :D(18.7.2010)