Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po náhlej a záhadnej smrti šogúna Hidetadu musí vláda rozhodnúť o tom, kto sa stane novým šogúnom. Hidetada po sebe zanechal dvoch synov. Staršieho Iemitsuho, ktorý má od narodenia zohyzdenú tvár a mladšieho a pohľadného Tadanagu. Yagyu, šogúnov šermiarsky inštruktor, chce spraviť všetko pre to, aby sa šogúnom stal jeho obľúbenec, starší Iemitsu. Tadanaga sa tomu nevzpiera, no keď sa dopočuje chýr, že jeho otec bol otrávený, požiada o exhumáciu tela a opätovné prešetrenie. S tým však Iemitsu, ktorý je obvplyvnený Yagyuom nesúhlasí a medzi bratmi tak vypukne vojna. (kitano)

(více)

Recenze (14)

kitano 

všechny recenze uživatele

Ak ste tuzili niekedy vediet, ako to chodilo v politickych kruhoch sogunatu, tento film je skutocne skvelou moznostou. Osudy naroda vedie a urcuje len uzka skupinka ludi. A su to ludia ako ktorykolvek iny - vedu ich intrigy, klamstva a osobne zaujmy. Pribeh Shogun's samurai by ste mohli ale kludne zasadit do inej doby, ci ktorejkolvek krajiny. Japonsko v periode Togukava je len kulisou a obrazom, toho, ako to vo vladnych kruhoch chodi v ktorejkolvek krajine. Necakajte krasny vizual a hudbu (tak ako to byva v snimkoch od Kurosavy ci Kobayashiho). Formalna stranka je velmi jednoducha. FIlm je predovsetkym zamerany na boj o moc, a je to boj, v ktorom nevitazia armady, ale lstivost a zakernost. Najdu sa aj charaktery a sceny, pri ktorych zaplesa srdce fanusika samuraiskeho filmu. Je to hlavne Yagyu Jubei (Sonny Chiba) a Ogasawara Gensinsai (Tetsuro Tamba), majstri sermiari stojaci na opacnych stranach. Tito ucinkuju v niekktorych paradnych, typickych samurajskych subojoch jeden na jedneho. Potesi aj mala rola Toshira Mifuneho, ktory dviha uroven kazdej sceny kde sa vyskitne, ale aj mladucky Hiroyuki Sanada, ktory si svoje hviezdne chvilky odbije neskor vo filmoch ako Ninja in the Dragon's Den, Twilight Samurai, ci Sunshine. (8/10) ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s uživatelem "Flipnic", i mě Spiknutí klanu Jagjú připomnělo Kmotra. Byla to parádní jízda války, intrik a zrady. Moc se mi líbil závěr s rukou a "tvůrčí práce s fakty" Kindžiho Fukusaku. Některé ninža akce byly (hodně) přemrštěné, ale pobavily. Skoky pozpátku ze země na střechu nebyly nikdy vtipnější. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Absolutní samurajská pecka. Skvělý a vyvážený mix kvalitního příběhu a na svou dobu dobře natočené akce. Režisér Kinji Fukasaku je mistr jak dramatických scén, u nichž záleží zejména na talentu herců ale ostudu si nedělá ani v akční vřavě. Jsou zde sice takové trendy efekty jako pozpátku pouštené seskoky ze střechy, ale vše je vloženo s citem a tak nějak přiměřeně, že to nepůsobí hloupě, jako v jiných filmech. Díky rafinovanýcm úhlům kamery a svižnému střihu nikdy divák nebude mít čas scény pitvat. Ale to hlavní je zápletka plná intrik a konspirace, která nechá vyniknout herce a skoro bych se až nebál nazvat jejich výstupy, v rámci žánru, hereckým koncertem. Kinnosuke Nakamura coby hlava klanu Yagu je geniální, ale japonskému herectví zde nedělá ostudu nikdo. K tomu připočtu parádní soundtrack a mám zde bezchybný samurajský film, který jsem shlédnul jedním dechem. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý stojí presne na pomedzí "vážnejších, temnejších" samurajských filmov s 70 rokov a "divokejších, fantastickejších ale povrchnejších" 80. rokov. Rovnako je to s hlavnými predstaviteľmi. Sonny Čiba je hviezdou hlavne 70.rokov, Hiroyuki Sanada zase ako divoký mladík hviezdou 80. rokov (napr. Ninja Wars a ešte neskorších období napr. Twilight Samurai, sci-fi Sunshine). Film ani nemá vlastne hlavného hrdinu, Sonny Čiba ním možno je, ale zase sa objavuje na plátne príliš málo a dej sa rozhodne netočí okolo neho. Ten sa točí skôr okolo konfliktu dvoch bratov, nasledovníkov zosnulého šóguna Hidedatu. Tu musím hneď skraja povedať, že historicky je film ďaleko od pravdy. Iemitsu nastúpil ako v poradí "tretí šógun" rodu Tokugawa úplne bez problémov, dokonca ešte za života svojho otca, ktorý v prospech neho odstúpil a aj keď medzi bratmi skutočne vládlo isté napätie, nikdy k nim neprišlo k takým krvavým konfliktom ako vo filme. Kedže je však scenár doslova prešpikovaný skvelými zvratmi, intrigami, bez problémov mu túto "nehistorickosť" odpúšťam. Plný počet dávam aj za výpravu, ktorá je na japonské (tradične skromnejšie) pomery skvelá a fakt, že si niekto dovolil nakrútiť vysokorozpočtový film, kde nie je nič čiernobiele, kde nie je žiadna romantika, kde neviete komu s bratov máte fandiť, kde sa neboja zobraziť vraždenie žien a detí a kde sa proste nedržia žiadnych predpisov a klišé, ktoré tak zúfalo zväzujú súčasnú svetovú kinematografiu... ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Takový Alexandre Dumas v samurajském hávu. Romantizovaná historie, které vévodí legendární samuraj Jubei Mitsuyoshi v podání Sonny Čiba. I voiceover v závěru přiznává, že se příběh historie drží jen volně (podobně jako když Dumas říkal, ať mu dokáží, že to není pravda). Nutno uznat, že režisér je velmi zručný, protože i já, Evropan, se bez jakékoliv znalosti tehdejší historické epochy dokáži bez problémů orientovat ve spletitém ději. Tomu pomáhají přesně odlišené postavy. Co ovšem tahá film nad průměr je závěrečná třetina, ve které najdou všechny ty minipříběhy svůj konec, a to často velmi drastický. Tak daleko Dumas nikdy nešel. ()

Galerie (14)

Související novinky

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

Festival japonského filmu a kultury EIGASAI

17.01.2014

Ve dnech 22. – 28. ledna 2014 ovládne pražské kino Lucerna 7. ročník festivalu japonského filmu a kultury EIGASAI 2014. Návštěvníci se mohou těšit na 16 jedinečných filmových projekcí a bohatý… (více)

Reklama

Reklama