Reklama

Reklama

Django Reinhardt, jeden z prvních evropských jazzových kytaristů, kteří prorazili ve světě, se narodil v Belgii (1910). Většinu svého mládí strávil v cikánských táborech poblíž Paříže. Od malička hrál na banjo, kytaru a housle. Jeho cikánská přezdívka „Django“ znamená „bdím“. Talent a nadání od Boha bylo podpořeno silnou vůlí. Když mu bylo osmnáct let, jejich maringotka se vzňala a Django utrpěl popáleniny prvního a druhého stupně a jeho noha a malík levé ruky byly paralyzovány. Navzdory tomu dosáhl ve hře takové virtuozity, že někteří umělci ho podezřívali, že vzhledem ke zranění své skladby zrychluje... Postavu Djanga ztvárnil jedinečným způsobem Reda Kateb, který své postavě a celému filmu vtiskl velmi emotivní autentičnost. Vracíme se do okupované Francie roku 1943. Django je na vrcholu svého umění. Geniální kytarista triumfuje ve velkých sálech, ale i tam ho dožene jeho romský původ a nacismus. Německé velení pozve cikánského kytaristu Django Reinhardta, typického „hrdinu s kytarou“, na turné po Německu, aby ho využilo k nacistické propagandě. Django zprvu podcení situaci, ale pak mu nezbývá než prchnout. S pomocí jedné ze svých obdivovatelek, Louise de Klerk, plánuje opustit Francii a dostat se do Švýcarska. Hranici má přejít v Thonon-les-Bains, na břehu Ženevského jezera. Tam poznává, jak tvrdé podmínky přichystali Romům nejen Němci, ale i francouzské pořádkové síly. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (13)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Osobně bych tento film do kategorie "životopisný" neřadil, jde spíše o připomínku židovského holokaustu v okupované Francii s využitím některých fragmentů životního příběhu slavného jazzového kytaristy cikánského původu na pozadí tehdejší dusné atmosféry, kdy svou neblahou roli sehrávali i francouzští kolaboranti. Film je i díky hudbě dobře stravitelný, což je ovšem dáno také tím, že klouže spíš po povrchu a nejde příliš do hloubky ani v psychologii postav ani ve vykreslení brutality nacismu, která je zde spíš cudně naznačena než nemilosrdně zobrazena. Každopádně je to ale dobře natočený film, má spád a také mi doplnil některé kamínky do mozaiky mého vnímání, ať už válečných událostí či jedné z osobností tehdejší romské kultury, přesahující významem hranice svého etnika. ()

easypete 

všechny recenze uživatele

Djanga Reinhardta mam ako hudobnika napocuvaneho. O to viac ma hneva, ze tento film sa okolo hudby a jeho tvorby v skutocnosti len obtrie. Namiesto pohladu do zivota hudobnika, jeho detstva, tvorby a vsetkeho okolo toho vas caka len dalsi tuctovy film o francuzsku okupovanom nacistami. O Stephaneho Grappelliho tam ledva ledva zakopli. Velka skoda. Ja ako fanusik “Džanga” som sklamany. ()

Reklama

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Fantastická hudba a náznak riešenia neárijskej otázky nadradenou rasou, keď som si prečítal životopis gitarového mága, nešlo mi do hlavy, ako mohol s takým hendikepom vyrásť na inštrumentálneho ekvilibristu, chlapi sa nedali zlákať jednoduchou životopisnou líniou, skôr vytiahli hudobno-dramatický rozmer neželaného virtuóza v krátkom časovom výreze, jeho chovanie a uvedomovanie si neúnosnosti situácie v okupovanom Francúzsku, úžasné sú tiež momentky organovej podobizne Requiem pre cigánskych bratov no a vyvrcholenie tejto skladby v orchestrálnej podobe, takže 65%. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

turututututudu tudu tududur tudu tu tu tu tudun turun tun tun tun tudun turun tun tun tun tudun turun tudun tun tun tun nanananaaa nananaaa naaa nanaaaanaannaanaaa. Kdo by to byl býval byl řekl, že mě k tomuto muzikantovi dostane počítačová hra Mafia : The Cit of Lost Heaven. Cikánská hudba Djanga byla jednoznačně v době války provokativní, hlavně původ zpěváka otevíral jistě kudly v kapse, nicméně díky vlivné pařížské smetánce se prokousal dobou a chtě nechtě mohl alespoň nějak fungovat. Ve filmu Django nepůsobí jako kdovíjaký sympaťák, spíše chladný hrdina se kterým jsem nejvíce sdílel respekt skrze hudbu nikoliv jak byl kategoricky zahrán. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Francúzsky rómsky Pianista sa nekoná, i keď veľa nechýbalo. Na to by Djanga musel nakrútiť napríklad.... Roman Polanski. Film vyzerá veľmi dobre, výprava, kostýmy aj casting nemajú chybu. Dvojhodinovej snímke ale chýbajú dramatické scény a tým pádom aj spád. Väčšinu stopáže postavy medzi sebou diskutujú, či sa vážne odohráva to, čo sa vonku odohráva a my z tých hrôz nič nevidíme. Poteší určite hudba, sekvencie v rómskych usadlostiach a ak by bolo okolo filmu väčšie haló, smotanu by zlízal aj Reda Kateb. Ako ďalšia lekcia z histórie Django určite uspel, je len škoda, že nedokázal vyvolať silnejšie emócie. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama