Reklama

Reklama

Jeden střevíc znamená vraždu

(TV film)
  • USA One Shoe Makes It Murder (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Harold Shillman (Robert Mitchum) býval velice slavný detektiv, jeho kariéra ale skončila, když nachytal svou manželku v posteli s jiným a pokusil se o sebevraždu. Dnes je značně opotřebovaný, otrávený, má deprese, je líný myslet a je impotentní. Carl Charnock (Mel Ferrer), majitel kasina v Tahoue (mafián, pochopitelně), si ho ale chce přece najmout, aby našel jeho zmizelou manželku. Shillman ji vystopuje v San Franciscu, ale ouha – dorazí právě, když ona skočí z okna. Tedy vlastně – skočila, nebo byla vyhozena? Při pátrání narazí Shillman na atraktivní Fray Reidovou (Angie Dickinson) a s její pomocí (je ochotna mu pomoci i v jiných oblastech, než je pátrání...) začne rozmotávat minulost (nejstarší povolání) a postupně se dostává dále a dále, když proniká také k věcem, které nejsou ani milé, ani bezpečné.
Televizní film pro CBS je natočen na motivy románu So Little Cause for Caroline od Erica Bercoviciho z roku 1981, který získal Emmy. Asociace autorů detektivek v USA tento film nominovala jako nejlepší TV krimi roku na cenu Edgar. (Peabody)

(více)

Recenze (4)

strougy 

všechny recenze uživatele

Příjemně starosvětská „romantická“ (uvozovky jsou zde určitě na místě, pro přesné vystižení mi asi chybí ideální škatulka) krimi alá pozdní Raymond Chandler, kde se důraz klade spíš na setkání hlavního hrdiny, zkrachovalého bývalého policisty a alkoholika, s bývalou prostitutkou toužící po lásce, než na vyšetřování nepříliš zajímavého případu ztracené a posléze zavražděné ženy jednoho zamilovaného zbohatlíka. Velká škoda je, že se film na detektivní linii nevykašlal a nesoustředil se pouze na vztah obou postav, na jejich škobrtavé pokusy o překonání starých ran a nejisté pokusy o sblížení. Spolu s ideálně melancholickým hudebním podkresem jsou to totiž tyhle pasáže, kdy film funguje nejlépe, zatímco samotné pátrání působí nepříjemně plytce, zbytečně a je žel dosti předvídatelné, ještě tak konfrontace s rtuťovitým mrňavým kubánským detektivem mají své určité žánrové kouzlo. Svůj půvab tak film má, ale jako celek to úplně nefunguje. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

.....klasická detektívka s Robertom Mitchumom, ktorej by svedčalo nielen tv prevedenie, ale i filmové....starý detektív zavolaný boháčom- jeho mladšia manželka, ďalšia ženská postava - tá pre R.M.  ...... , postupné vyšetrovanie, komický predstaviteľ zákona-kriminalista, ktorému všetko vyšetrí R.M. - ok........dobré ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Na film se stojí podívat už jen kvůli unavenému 65letému Mitchumovi a 51leté Angie Dickinsonové.(50%) ()

Reklama

Reklama