Tajný obřad
Drama / Thriller
Velká Británie, 1968, 105 min
Joseph LoseyHudba:
Richard Rodney BennettPlakáty
Film se odehrává v Londýně a vypráví příběh zámožné, ale psychicky labilní dívky Cecil. Ta jednoho dne potkává stárnoucí Leonoru, která jí připomíná její mrtvou matku. Uvěří, že Leonora skutečně je její matka, a odvede ji do svého bizarního domu plného trochu děsivých panenek a hracích skříněk. Leonora, jež kdysi sama ztratila dceru, ráda tuto roli matky přijímá. Jejich nový a křehký vztah ale musí projít velkou zkouškou v okamžiku, kdy vstupuje na scénu Cecilin otčím Albert, aby odhalil dlouho skrývaná tajemství minulosti. Joseph Losey prokázal, podobně jako ve svém slavném filmu Sluha, svůj cit pro detailní vykreslení prostředí korespondujícího s tíživou atmosférou příběhu. (FebioFest)
Faye
Dvě nešťastné ženy. Stárnoucí prostitutka traumatizovaná smrtí své dcery a schizofrenní mentálně zaostalá dívka. Na několik okamžiků se setkají, přimknou se k sobě a opět se samy sobě ztratí. Skvělé herecké výkony, ale strašně depresivní film.(25.10.2004)
Rob Roy
Chybělo mi větší experimentování po formální stránce, kamera i hudba příliš konvenční a ani herecké duo Taylor - Farrow mě neuhranulo. Tenhle subžánr ženských subjektivních filmů, kde jsou lehce narušené dámy uzavřeny ve svém vlastním světě mám rád, ale tenhle kouske pro mě nebyl atraktivní. Těm, co se líbilo a mají ještě k tomu rádi Lynche, tak doporučuji Images Roberta Altmana.(6.1.2009)
║Rozpočet $3,2milióna║(29.9.2009)
EdaS
Podivné, zneklidňující a působivé drama s výtečnými výkony Taylorky a mladičké Farrow. Nic pro citlivky.(29.12.2007)
Terva
Pokud máte depku, něco vás nasralo a vy se citíte smutní a odstrčený, podívejte se na tento film a zjistíte, že na tom zase nejste tak špatně........(28.9.2011)
5150
Tohle komorní drama stojí především na hereckých výkonech obou ženských představitelek, z nichž zejména Mia Farrow v roli dívky Cenci podala skvostný výkon. // Febiofest 2006(29.3.2006)
triss
Postava Mii Farrow se nejmenuje Cecil, ale Cenci - z italského "cencio", a to znamená cár, nebo taky cucek, a ještě dál "cencioso", a to je roztrhaný, rozedraný. Taky se teď na ten film díváte jinýma očima?? :)(15.5.2008)
Maras.L
Film se pomaleji rozjíždí. Dokonce jsem měl v prvních dvaceti minutách nutkání odejít, ale zvědavost a pokora mi to přeci jen nedovolily. Nevíte dlouho vůbec nic a ani postavy nejsou zrovna dvakrát sdílné. Postupně vás ale snímek vtáhne do svého děje a vám to začíná všechno docházet. A to do takové míry, že se možná sami přstihnete, že už nechcete vědět víc, že už bylo té nemoci, depresí, sexuálního napětí a husté atmosféry příliš. Ale to vám film nedovolí a ještě přilévá olej do ohně. A konec, kdy páchá Cenci sebevraždu je psychicky takřka k nevydržení. Velmi dobrý, ale vůbec ne krásný film.(14.5.2008)