Reklama

Reklama

Hromská cesta

  • USA Thunder Road (více)

Obsahy(1)

Robert Mitchum je pašerákem načerno páleného alkoholu. V poslední době se ale v okolí pole jeho působnosti objevuje příliš mnoho nenechavců, jak z řad FBI, tak z městské konkurence v podobě mafie. (Jenda)

Recenze (11)

Foma 

všechny recenze uživatele

Hodně milý. Když totiž víme, že to napsal Mitchum a sledujeme, jak v tom krásně odhalil svojí duši, asi drsnou, chlapáckou, a přesto v něčem romantickou, svobodnou a jemnou, tak se na to hezky kouká a je to v něčem takový opravdový, poctivý. Opravdu, to neni fráze, poctivost mě napadla jako první charakteristika tohohle filmu, kterej jinak působí dost neumětelsky, ani havárie a honičky pořádně nedotáhli, herci chvilkama ani snad nehrajou, ale vono to vůbec nevadí, ta poctivost všechno převáží. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Ledabyle odvyprávěný pokus, jemuž by se dala odpustit psychologická povrchnost, kdyby jej alespoň sytila (jakákoliv) atmosféra, a i její absenci by bylo lze přehlédnout, kdyby ten příběh byl skutečným příběhem, prostým a jasným vyprávěním, a ne jen únavným sledem dějových klišé, sklížených automobilovými honičkami a úmornými dialogy. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

V prvom rade zarazí podoba medzi Mitchumom seniorom a Mitchumom juniorom, aj keď vo filme hrajú bratov. Keď spolu sedia za stolom, alebo sú v jednom zábere, vyzerá to zvláštne. Ten Mitchum musel mať silné gény. Samotný film už žiadna zvláštnosť nie je - pašeráci alkoholu, jazda za hranicou zákona, vidina lepších zajtrajškov formou nelegálnej činnosti. Nechýba veľká frajerina takýchto chlapov, do ktorých sa ale Mitchum senior dosť hodí. Ostatní herci sú vicamenej iba štatisti a film celkovo vyzerá ako dielo z nižším rozpočtom. Bolo úsmevné, aspoň mne, keď staré tátošé, ktoré vyzerali viac ako truhla než auto, ospevovali pre ich rýchlosť, silu či dizajn. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Country noir a pomerne osobný projekt Roberta Mitchuma. Hrá tu frajerskú rolu ako preňho stvorenú (s cigaretou a za volantom), podľa vlastného námetu a po boku svojho syna Jamesa. Škoda, že je tu načrtnuté také množstvo vzťahov (rodina, konkurenční pašeráci, FBI, dve ženy), pričom žiaden z nich nejde do hĺbky. Navyše, chýba emočná sila podobne ladených, cestárskych noirov (Thieves´ Highway, Hell Drivers). Noiristi to však aj napriek výhradám musia vidieť už len kvôli Mitchumovi, ktorý tu má viacero dobrých momentov! ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Thunder Road je hillbilly noir o pašerácích alkoholu. V hlavní roli drsňák Robert Mitchum, kterému sekunduje jeho syn v roli jeho mladšího bratra (Tato role byla původně napsaná pro Elvise Presleyho). Nějaké výtky by se tu našly, ale jinak je to moc dobrý film se skvělými auty a např. ta scéna, kde Mitchum vybourá svého pronásledovatele tím, že mu hodí do okýnka cigaretu a pak ho shodí ze silnice, byla prostě skvělá. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (8)

  • Snímek byl volně inspirován nehodou, ke které došlo v roce 1952 v Knoxville, Tennessee, při které zahynul řidič převážející pálenku. Podle přispěvatele časopisu "Metro Pulse" Jacka Renfra byl svědkem této události novinář a scénárista James Agee, který ji potom vyprávěl Robertu Mitchumovi. (liquido26)
  • Všechna auta, která ve filmu používají pašeráci whisky, pocházela od skutečných pašeráků ze Severní Karolíny, kde se film natáčel. Ti je producentům prodali, aby si mohli koupit lepší a rychlejší vozy. (liquido26)

Reklama

Reklama