Reklama

Reklama

Závrať

  • Francie Vertige (více)
Trailer

Skupina přátel se rozhodne navštívit terén, který byl pro veřejnost uzavřen. Stezky se nacházejí vysoko v horách. Je tu však ještě něco nebezpečnějšího než samotný výstup. Skupinka zjistí, že v horách nejsou sami. Dobrodružství se promění v noční můru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (249)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Nemám rád výšky a tenhle film mi ještě tuhle fobii zdvojnásobil. První polovina byla naprostá bomba. Lezení po skalách, to napětí, jestli někdo nespadne, nebo jestli se něco neulomí a vy nezamávate svým kamarádům když letíte dolů. Prostě atmosféricky skvěle zvládnuté a některé záběry mi vážně způsobily závratě. Jsem se ani nemohl naklonit z postele, strašná výška. No, od nástupu Toncka to ale přechází do takové té normální klíšovité naháněčky, kde se postupně umírá atd. Gore se objeví, ale je to úplně klasické a nějak to neohromí. Za první půlku bych dal i 5*, ale jelikož druhá byla slabší, zůstávám na 4*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Rozjezd je velmi dobrý, jak už bylo ostatně několikrát řečeno. Působivé prostředí, hluboké skalní strže, nápaditá práce s kamerou a především vzrůstající očekávání směrem ke klíčové druhé polovině. Bohužel, společně s první obětí jakoby se chytil do pasti i samotný scénář, nemůže se vyprostit z pevného sevření klišé a tuctovitosti, které je drtivé většině novodobých hororů zřejmě souzené. Kamera je čím dál více roztržitá, ve zběsilém střihu a navíc v úplné tmě se divák špatně orientuje a skutečné napětí odchází s příchodem vraždícího maniaka. Ten se sice pravda s ničím nepáře a v rekordním čase se snaží sejmout co nejvíce našich hrdinů, čímž ale nijak výrazně nepřispívá ke stovkám jiných vyvražďovaček, které jsou vesměs stejně stupidní a vyznačují se dvěma různými konci. Buďto se vrahem ukáže být zdánlivě kladná postava, nebo všecno končí nějakým velkolepým odrovnáním padoucha a velkým happy endem. Alespoň že zde se tvůrci něčeho takového vyvarovali, byť dle jejich mínění je člověk s podříznutým krkem schopen uběhnout ještě celý maraton:)) Nedadchlo, ale ani nijak nezklamalo.. ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemuselo to být úplně špatné, neboť námět je celkem poutavý. Kamenem úrazu však pro mne byla kamera. Způsob natáčení natolik chaotický, s roztřesenou kamerou neustále v pohybu, že jsem v drtivé většině akčnějších scén absolutně nechápal co se na plátně vlastně odehrává. Konec byl navíc naprosto předvídatelným hororovým klišé a tak jsem se vzhledem k vysokému hodnocení rozhodl pro pouhé dvě hvězdy, ačkoli to vidím na 50%. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Úvod je velice nadějný (lezení po skalách, bortící se lávka, uvíznutí v pasti), postupem času se však začíná projevovat klasické schéma horrorů. Parta přátel uvízne v lese, jeden po druhém umírají rukou neznámé osoby, z osoby se vyklube totální šílenec a nakonec zbudou jen chlapec a dívka, přičemž film končí buď záchranou obou zmiňovaných (a tím pádem smrtí šílence), nebo smrtí obou zmiňovaných (a tím pádem přežitím šílence).;-) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

První polovina by byla za velmi silné čtyři - horolezecké dobrodružné filmy mám rád a ve Vertige by se napětí dalo krájet. Jakmile ale na scénu nastoupil vrah, stala se z filmu vyvražďovačka, jakých je na filmovém poli mraky. Nicméně i tak jde o velmi solidní oddychovou podívanou. Za horor bych to však moc neoznačoval. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv se děj odehrává v Chorvatsku, tak se celý film natáčel ve Francii. Natáčelo se od září do 28. října 2008 v Alpách v Aussois a Avrieux na několika via ferratách (La Montée au Ciel, Les Rois Mages a Le Parc du Diable) za pomoci průvodců z regionu. A pak v Pyrenejích ve Font-Romeu a Lac des Bouillouses. (bianci)
  • Ve části, kdy skupina v dešti vymýšlí, co dál, se střídají scény, kdy Karine (Maud Wyler) čelovku má a nemá čelovku na hlavě. (Timy68)

Reklama

Reklama