Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktor Vaseegaran (Rajinikanth) trávi všetky svoje dni a noci snahou skonštruovať ľudského androida. Po mnohých zlyhaniach sa mu podarí vytvoriť jedného na svoj vlastný obraz. Jeho priateľka Sana (Aishwarya Rai Bachchan) ho pomenuje Chitti a čoskoro sa jej veľmi zapáči odvaha, s ktorou Chitti pristupuje k akýmkoľvek situáciám. Vaseegaran je Chittiho schopnosťou zachraňovať ľudí takisto ochromený, a preto sa rozhodne darovať mu viac ľudskosti tým, že mu umožní prežívať emócie. To však nemal robiť, pretože Chitti sa v okamihu zamiluje do Sany, a chce prekaziť jej vzťah s Vaseegaranom. Ten sa rozhodne androida vypnúť, avšak doktor Bohra (Danny Denzongpa), ktorý v projekte vidí zdroj obrovského bohatstva, ho rekonštruuje s odlišným čipom. Čip z Chittiho robí nepriateľa ľudstva schopného replikovať sa a nielen prenasledovať Sanu, kamkoľvek sa pohne, ale aj osídliť Zem novým druhom „robo-sapiens". (Incantator)

(více)

Recenze (55)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Film, ve kterém jsou současně roboti, tanec a zpěv, střílečky, hromada úmrtí a malebné záběry Kilimandžára, svádí konzervativně založeného diváka k vyslovení frází jako "méně je více" nebo k otřepanému přirovnání ke kulinářské snaze Čapkova pejska a kočičky. To je ten pohodlnější způsob, jak se s Enthiranem vypořádat. Ale pokud se předem připravíte na to, že uvidíte cosi neobvyklého a právě na to se těšíte, třeba stejně jako já shledáte, jak zábavný a osvěžující film to je. Jak obratně kličkuje mezi romantickou komedií, akčním filmem, sci-fi a muzikálem a jak tyto zdánlivě nesourodé žánrové složky vrství v promyšlené hierarchii důležitosti. Tříhodinová stopáž vypadá děsivě, ale film je rozdělen do několika bloků dramatického děje, z nichž každý posune příběh od expozice přes peripetie ke katarzi, načež přijde hudební číslo (jakási záložka mezi jednotlivými kapitolami) a další dějový posun podle tříaktového paradigmatu. Nevím, zda je to u indických filmů obecně zvykem, ale u Enthirana tento postup funguje jako příležitost si v pravidelných intervalech odpočinout od sledování divokého děje a nepropadat malomyslnosti z toho, že konec není ani nadohled. V době, kdy hollywoodské spektákly tohoto typu soutěží o to, který z nich bude "temnější" než ostatní, začíná docházet k tomu, že jsou od sebe v té temnotě navzájem nerozlišitelné. Tento film si s jiným určitě nikdy nespletu. 80% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je naprogramovaný inteligencí stovek lidí. Je zručný v každém umění, mluví všemi jazyky, tancuje, bojuje, sportuje. Je odolný vůči ohni a vodě. Pomůže s pokrokem i obranou země..... V Indii vytvořili inteligentní plechovku. No a co, říkám si. Ale zvědavost mi nedala a teď musím napsat, že tohle je (pro mě) nejlepší film pro OPRAVDOVÉ seznámení s Indickou kinematografi! Tady je totiž VŠECHNO!! Fajn, ale 3hodiny??? Asi půl hoďky zaberou videoklipy, které.....tam prostě jsou.... (Tahle hudba není moje krevní skupina -je fakt děsná-, ale klipy jsou barevné, nápadité a pokud dáte ,,špeka“ jistě i inspirativní.) A tak jestli má film nedostatky, určitě to není délka (i když sedět v kině...). Příběh bych rozdělil do tří filmových fází: 1. naivní, akční, dětsky vtipná a milá o zrodu superhrdiny / 2. dramatická, když začne myslet (jako chlap), protože mu polibek prohřeje obvody / 3. akční, kdy se Chitti mění v démona se svými sobeckými zájmy. Hlavně v tom ,,prostředku“ to občas zaskřípe, ale velkolepé finále s neskutečnou monster kreací F/X efektů možná uspokojí i náročnější příznivce akčních sci-fi. Stejně jako příznivce ženské krásy pohled na sympatickou a muzikální A.R.Bachchan. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět nejdražší a nejúspěšnější Indický film. 2.) Zjistím, jaké je nejvyšší prvočíslo. 3.) Zajímá mě, jaký může mít komár tři přání. 4.) Poznám, že ženský jsou nebezpečný už i pro roboty. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Reklama

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Šankárově stylové všehochuti nejde upřít nadheled ale i podhled. Mimo nejrůznější dějové vycpávky a narážky na pomasírování (zřejmě) indických hodnot se v Robotovi aspoň pro mě objevilo spoustu originálních a imaginativních momentů. Ptát se robota, zda existuje Bůh - asi někde bylo - nicméně má svůj půvab. A opulentnější závěrečný souboj těžko pohledat.... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Klasicky Indicky zanrovy mix, kde v centre stoji telenoveloidna romanticka linia okorenena sci-fi prvkami s robotom, ktory sa zamiluje do snubenice vedca, ktory ho zostrojil a tak sa môze rozputat velke superenie o jej srdce, ktore vyvrcholi pôsobivym akcnym finale v Matrixovskom style, ktore napriek slabsim trikom ho v napaditosti a absurdnosti niekolkonasobne trumfne. No a samozrejme nemôzu chybat povinne tanecne cisla. Vedel by som si predstavit, ze by sa z tych troch hodin dal zostrihat päthviezdickovy neskutocne zabavny 90minutovy film. Lenze v tomto prevedeni, tu je zbytocne vela vaty, ktoru ocenia len fanusikovia Indickych filmov. Nejedna sa len o hudobne cisla, ale aj zbytocne nikam neveduce kecy hercov, ktory sa casto pitvoria. Z hercov najviac zaujme krasna Aishwarya Rai Bachchan vdaka ktorej sa dali prezit aj hudobne vystupy. Rajnikanth je celkom uveritelny aj ako roztrzity vedec a aj ako nekompromisny robot, ktory vsetko okolo seba nici. Vysledkom je absurdny zlepenec, ktory aj napriek mnohym nudnym scenam stoji za jedno pozretie lebo ponuka viacero absurdnych scen, ktore su neskutocne zabavne a originalne. Obcas je osviezujuce si pustit film, ktory je uplne odlisny ako americke blockbustery, ktore su na jedno kopyto. 5/10. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Ultimátní bolywoodská pecka, která ač nesmírně debilní, dokáže bavit. Tancování a zpívání zredukováno na minimum, jen daleko více akce. Vidět to jako kluk, stříknu si do trenek a pak jimi mrskám samým nadšením psa. Snad jedinou výtku bych měl - chyběla mi k těm scénám, kde se nic nedělo a jen pateticky žvanilo, hudba Raviho Shankara. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • V červenci 2007 podepsal Shah Rukh Khan smlouvu, podle které měl hrát hlavní roli a být jedním z producentů, nicméně už po třech měsících byl celý projekt zrušen. Podle Khana byl totiž původní scénář hloupý a nezajímavý. (Raztubyl)
  • Chitti (Rajnikanth) se ve filmu prohání v kabrioletu Mercedes Benz CLK. Při honičce na dálnici je však v některých záběrech nahrazen jeho čínskou kopií BYD S8, lehce upravenou, aby se více podobala originálu, a v jiných sedanem Mercedes C-klasse s uříznutou střechou. Na tom jsou v záběru, kdy Chitti (Rajnikanth) drží auto ve vzduchu, zřetelně vidět zadní dveře, které kabriolet CLK nemá. (Raztubyl)

Reklama

Reklama