Reklama

Reklama

Emily Brontëová: Bouřlivé výšiny

(TV film)
  • Velká Británie Wuthering Heights

Obsahy(1)

Sirota Heathcliff je vychovávaný bohatou rodinou Earnshawovcov z Yorkshire, no neskôr práve tejto rodine prisahá pomstu.
V prvej časti dvojdielneho snímku prichádza Catherine (Rebecca Night), napriek varovaniam svojho otca Edgara Lintona (Andrew Lincoln), aby neprekročila hranice šľachtického pozemku, do odľahlého sídla, kde sa zoznámi s očarujúcim, ale chorľavým bratrancom a mužným Haretonom (Burn Gorman). Obaja sú opovrhovanými a zneužívanými synmi bohatého Heathcliffa z Earnshawu (Tom Hardy). Heathcliff bol vychovaný ako najlepší priateľ Cathy (Charlotte Riley) jej milým a veľkorysým otcom, pánom Earnshawom (Kevin McNally). Po jeho smrti sa jeho syn a následník vrátil z internátu, oženil a Heathcliffa degradoval na úroveň chlapca zo stajní, len aby mohol zostať so svojou milovanou Cathy. Tá sa však po náhodnom stretnutí s elegantným gavalierom Edgarom Lintonom zamiluje a na Hindleyovo potešenie táto správa zdrveného Heathcliffa vyženie zo sídla.
V druhej časti uplynuli tri roky a Heathcliff sa vracia s dostatočným majetkom na to, aby mohol odkúpiť sídlo, práve deň potom, čo sa Cathy vydá za Edgara. Zaháji svoj plán pomsty, ktorý však namiesto uspokojenia prinesie všetkým iba utrpenie. Po smrti Cathy a neskôr Edgara jeho nenávisť zasiahne ďalšiu generáciu, ktorá sa však spojí za účelom bojovať za ušľachtilejšie a trvalejšie hodnoty. (Incantator)

(více)

Recenze (71)

Lanark 

všechny recenze uživatele

Mrdka v oku zůstává, ale je třeba si nasypat trochu popel na hlavu. :) Po 50. poslechu soundtracku, který je skvělý a trochu přemýšlení poslední dobou musím přiznat, že jsem filmu trochu křivdil. Bouřlivé výšiny jsou plné emocí a tak pokud zrovna nejste empaticky naladěni na vlnu všezničujícího chtíče a "osudové" přitažlivosti, radím vám dobře..nekoukejte na to. :) Zvyšuju hodnocení na 3* jelikož mi stále určité momenty z filmu občas vytanou na mysli a protože film samotný nemůže za to, jak se chovají hlavní postavy příběhu, které...a za tím jediným si stojím, se chovají na přesdržku a bez sympatií to prostě nejde. A Arbiterovi se omlouvám, že teď jeho komentář vlastně nedává smysl. :) A Bářino kuchařské umění nesmí být opomenuto! Vlastně asi stále jedna hvězda je za něj. :) ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Kto by bol povedal, že po takej úlohe ako Bronson si Hardy zahrá v dráme z televíznej produkcie. Knihu od Emily som čítala niekoľko rokov dozadu a aj keď si pamätám iba minimum zo všetkých spletitých vzťahov a udalostí, očakávala som, že film to nezvládne všetko zapracovať, nie to ešte zachytiť atmosféru, ktorou celý príbeh dýcha a ktorá mi v pamäti utkvela zo všetkého najviac. Režisér so scenáristom sa pohrali s chronológiou, ktorá takto možno zrozumiteľnejšie vysvetľuje všetky spojitosti, ale hlavne robí celý príbeh ešte dramatickejším. Brontë napísala jeden strhujúci príbeh o pohlcujúcej, nenávistnej a pomstychtivej láske. Heathcliff je jedna z najzaujímavejších filmových aj knižných postáv a Hardymu dokonalo sadla. Búrlivé výšiny sú rozhodne o láske, ale tento film by som nenazývala romantikou...tej sa tu možno nedočkáte tak, ako by ste čakali. Ďalší kúsok, ktorý mi potvrdil. že nemusí byť kniha vždy jednoznačne lepšia. Produkcia itv sa jej rozhodne vyrovnala. Hviezdičku nedávam kvôli stvárneniu Catherine...do tak dôležitej postavy mi Charlotte Riley veľmi nesadla. Zaujímavá informácia na záver - pozerala som to s chlapom a mám pocit, že bol ešte nadšenejší než ja. Takže slečny - nebojte sa pritiahnuť svojich partnerov. ;) ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Bylo to úžasné. A protože mi poslouží jako skvělé odpaliště Lanarkův komentář, hodlám text vést jako reakci na něj (žádná šikana nebo tak): film jako takový se přeci nutně nemusí ztotožňovat se světonázorem diváka. Nehodnotíme střet námi uznávaného ideálu lásky s tím, který předkládá. A proč vlastně automaticky předpokládat, že nám nějaký ideál vůbec podsouvá? Jestli něco prezentuje, tak, dejme tomu, sílu citu mezi několika konkrétními lidmi na konkrétním místě a v konkrétním čase. "Realitu" (nejen) dobově ohýbanou a reprezentovanou postavami na červenou knihovnu krásně rozostřenými - chápej do běžných stereotypních škatulek jen těžce zařaditelnými - bylo pro mě osobně radost sledovat. On mohl být kretén, ona mohla být kráva. Noa? Hodnocení kompatibility postav se mnou, jako člověkem, mělo na požitek pramalý vliv. Jestli jsem ale někdy viděl film, který uvěřitelně přenesl ozvěnu první lásky náctiletých do světa dospělých, a nevznikla tak nefunkční konstrukce vytržená z času a prostoru, tak zde. Btw, Lanarku, zdá se mi, že jsi v přední řadě ke konci trošku pospával. Nová generace totiž rozbijí i tebou předpokládanou "definici lásky" reprezentovanou snímkem, kterou tak zavrhuješ. Dá se tvrdit, že mluví proti ní a když ne přímo proti ní, tak rozhodně reprezentuje další proměnu, kterými je (nejen) tato doba tak protkána. Už jen takové gesto autora očišťuje od předpokladu, že se pokouší předkládat nějaké neměnné ideály. ___ Druhý důvod, proč mě snímek tak uhranul, stojí čistě na mé deformaci ze zkouškového období. Je ujetý, že jsem polovinu hracího času přemýšlel nad úžasně zachyceným clashem morálky osvícenství a romantismu, nad dozvuky hierarchizace tradiční rodiny, nad ustupující nesmlouvavostí křesťanské morálky, nad motivy reventantů, postavením žebráků a cikánů v stereotypy proměňující společnosti poloviny 19. století nebo nad pomalounku dominujícím motivem manželství založeného na lásce. Škola je někdy nemoc! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Před zhlédnutím bych si Hardyho v podobném snímku asi nedovedl představit, a to jsem ho již viděl v nejrozličnějších rolích. Trošku jsem se bál televizní produkce a bál jsem se zbytečně, takže pokud zhlédnutí zvažujete, nenechte se tím odradit. Až na drobné detaily, kdy se třeba mrtvé hlavní hrdince hýbe hrudní koš, či při pohledu na nestárnoucí pokojskou, to není takřka ani postřehnutelné. Knížku jsem nečetl a spisovatelku Emily Brontë jsem velkým nedopatřením považoval za současnou spisovatelku, za což jsem sklidil posměch od spolusledovatelky, která knihu četla, takže jsem byl během sledování obeznamován s mnoha souvislostmi. Dost mi sedl způsob vyprávění děje. Nejsem fanouškem nechronologického děje, ale v tomto případě to bylo přímo žádoucí. Potěšil mě i Rick z Walking Dead v těžce odlišné roli od té jeho seriálové a přitom působil velmi přirozeně. Naopak představitelka hlavní ženské role se mi příliš nelíbila. Mezi dvěma pány herci působila vyloženě směšně. Atmosféra byla vskutku působivá a velmi mě oslovily i osobnosti většiny zúčastněných. Především Hardyho role Heathclifa byla naprosto skvostná. Dialogy rovněž lahodily mým rozmazleným ouškům. Nikdy bych si nepomyslel, že mě takovým způsobem dokáže okouzlit vztahové drama zasazené do počátků 19. století. Takže pánové, navrhne-li vám vaše drahá polovička tento snímek jako večerní plán, neutečte jí do hospody. Nádherná neveselá záležitost o síle pomsty. Takhle má vypadat kvalitní romantické drama, a to tento žánr bytostně nenávidím. ()

Vilhelmína 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s EllinkouD. Nejlepší zpracování Větrné Hůrky, co znám. Opravdu mě dostalo. Heathcliff byl tak strhující, tak ďábelský a přitom tak zoufale a neskutečně milující... Tuhle roli nemohli obsadit líp. Stejně tak jsem konečně našla Katku, která se své nelehké role zhostila se ctí. Báječná výprava, kostýmy, hudba... prostě mňam. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (9)

  • Vo svojej verzii sa Bowker rozhodol úplne vynechať pôvodného rozprávača Lockwooda a začleniť Nelly (Sarah Lancashire) ako čiastočnú rozprávačku dramatických udalostí. (Arsenal83)
  • Peter Bowker poznamenal, že kniha sa mu zdá "neúprosne neadaptovateľná" a "z hľadiska štruktúry je román notoricky ťažký k spracovaniu". (Arsenal83)
  • Peter Bowker o písaní scenára: "Ako pristúpite k najväčšiemu príbehu lásky v literatúre? No, najprv tým, že uznáte, že to nie je len príbeh lásky. Alebo aspoň, že tu mnoho vecí nie o príbehu lásky Je to príbeh o nenávisti, triede, pomste, súrodeneckej rivalite, strate, smútku, rodine, násilí, pôde a peniazoch..." (Arsenal83)

Reklama

Reklama