Reklama

Reklama

Spartakiádní vrah

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární rekonstrukce jednoho z největších kriminálních případů první poloviny 80. let... V roce 1985 vyděsil českou veřejnost případ sériového vraha Jiřího Straky, kterému v té době bylo pouhých 16 let. Straka v období od února do května v Praze napadl jedenáct žen, z nichž tři zavraždil. Dvě ženy jeho vražedný útok přežily. Straka navíc některé ze svých obětí znásilnil a okradl. Jeho řádění probíhalo v době příprav na spartakiádu, proto se mu začalo říkat Spartakiádní vrah. Režisér Jiří Svoboda ve svém dokumentu použil unikátní záběry z policejní rekonstrukce Strakových činů, ale i řadu filmových materiálů, zachycujících tehdejší události z domova i ze světa, které slouží k vykreslení té doby... Jiří Straka (nar. 1969) si vysloužil přezdívku spartakiádní vrah proto, že spáchal sérii vražd na jaře 1985, kdy se blížila celostátní spartakiáda. Výsledky několikatýdenního pátrání byly skličující. Všechno, co se o vrahovi vědělo, bylo, že útočí s neúhybnou pravidelností, v noci z neděle na pondělí, a vybírá si ženy drobné postavy kolem dvacítky. Zatčen byl 22. května. Při prohlídce byly nalezeny doklady a šperky obětí. Vraždy a přepadení popisoval spontánně do všech detailů. Kriminalisté se o dalších činech dozvěděli až při výslechu. Během prvního výslechu přiznal v podstatě všechno, spontánně spolupracoval a ochotně vyprávěl. O každém pohybu věděl a byl schopný jej popsat u všech případů. Mladistvý vrah byl odsouzen na 10 let. V lednu 1990 mu byl trest amnestií o rok zmírněn, v květnu 1994 byl eskortován na psychiatrii v Bohnicích. Nechal se kastrovat a prodělávat ústavní léčbu. Na jaře 1999 navrhli lékaři soudu, aby byl propuštěn. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Horšiu formu spracovania snáď ani nešlo vybrať. Zabijak vraždil ženy alebo sa ich pokúšal vraždiť ako na páse a oni do toho drbnú pesničku: "Není nutno není nutno aby bylo příliš veselo"? No áno, tým obetiam už není nutno, ale tak snáď trocha úcty by nezaškodilo. Nehovoriac o tom, že sú tu informácie, ktoré vôbec s prípadom nesúvisa, politické aj športové. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní dokument o násilnickém vrahovi, kdy jsou nám připomínány různé zajímavé a důležité (o některých lze vášnivě diskutovat) události z celého světa. Mezitím se ale Pavel Soukup ptá, kdy se z člověka stává bestie a zda Jiřího Straku nestvořila společnost. A místo debaty odborníků nebo tehdejších zúčastněných zůstává zase jen u rekapitulace světových dějin. A to je škoda. Určitě tím směrem se dokument vydat mohl spíš. Každopádně moc nerozumím tomu, který chorý mozek napadlo zkrátit Strakovi trest. Ale když amnestie, tak i vrahům, ať to stojí co to stojí. Možná by stálo za to, kdyby v dokumentu též mluvilo více osobností než jen policisté v důchodu. Jediná pořádná věc byly rekonstrukce, které dost jasně vypovídaly o rozpoložení vražedné bestie. Jinak se to ani nedá nazvat, když naprosto chladně a bez emocí vyprávěl a předváděl, jak ženy zavraždil, stejně jako by oznamoval termíny své dovolené. Možná by se někdo z tehdejších představitelů podepsané amnestie měl podívat do očí obětem a vysvětlit jim to. Ať žije demokratický systém, který musí s vrahy zacházet humánně. Nebo spíš ať zhyne! Vrazi svá práva ztrácí! ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Souhlasim z nazorem ze kdyz sleduji dokument o masovym vrahovi tak mne nazajima kolik se na olympiade vypilo pomerancovyho dzusu a sezralo tun masa jinak celkem uchazejici ale nemuseli tolik odbocovat jenom aby protahli stopaz Soukup jako uvadec celkem v poho filmovej predstavitel Straky celkem trapka ale to nevadi protoze nejlepsi herec je Straka sam a dilo drzi hlavne ty autenticky zabery z policejni rekonstrukce jak to vsechno klidne popisuje jako by si ani neuvedomoval co vlastne spachal a v tom je prave ta genialni bezprostrednost ktera dela tenhle dokument koukatelnym jinak by to bylo slabsi takhle se to udrzi v prumeru ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Prekrývať zábery škrtených a znásilňovaných žien zábermi na Ronalda Reagana, novoročný prejav Gustáva Husáka či na Margaret Tchatcherovú je riadna bizarnosť. Chápem to ako isté odľahčenie poukázaním na kontext doby (aj vzhľadom k takmer hodinovej stopáži). Moderátor a jeho prejav pôsobí tiež zvláštne, ale keďže zvláštností je tu celá hŕba (napr. odznie úryvok pesničky "není nutno, není nutno aby bylo přímo veselo"), zapadá aj tento fakt do celkového kontextu úplne spoľahlivo. ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Markovič povedal ja mu nevěřím ... ani ja , bohvie či by nebol z neho za ibých okolností druhý Ted Bundy, no túžba ostať na slobode musela byť veľmi silná apreto každú vetu o ľútosti považujem za číre klamstvo , keby mal naozaj svedomie a cítil ľútosť tak  už dnes nežije.  Celkovo pôsobí dokument strojene ako aj jeho hlavný predstaviteľ. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Dokument bol natočený z cyklu "Velké zločiny v malé zemi", ktorý vyšiel aj v knižnej podobe. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama