Reklama

Reklama

Detektiv Dee a záhada smrtícího ohně

  • Čína Di Renjie: Tong tian di guo (více)
Trailer 1

Na konci siedmeho storočia za dynastie Tchang v čínskom meste Luojang sa na oslavu pripravovanej korunovácie prvej cisárovnej Číny dokončuje stavba gigantickej sochy Budhu. Jej hlavný staviteľ Jia-ji (Yan Qin) záhadne zomrie – pred zrakmi stoviek dvoranov náhle vzplanie a nakoniec z neho zostane iba čierny popol. Nie je to však jediné podobne tragické úmrtie. Na čínsky trón má usadnúť ako prvá žena v histórii mocná a intrigánska Wu Zetian (Carina Lauová). Úmrtia svojich verných služobníkov považuje za ohrozenie vlastnej moci a obyvateľstvo si začína pošepkávať o tom, že jej inaugurácia prinesie krajine nešťastie a úpadok. Wu preto urýchlene povolá sudcu Deehoho (Andy Lau), presláveného vyšetrovateľa zločinov, ktorého pred siedmimi rokmi poslala do väzenia, pretože proti nej viedol vzburu. Wu však veľmi dobre vie, že Dee bol verným služobníkom jej predchodcu a cisárstva. Dee sa poslušne ujme vyšetrovania a odhalí čoraz znepokojujúcejšie skutočnosti. Zistí, že sily, ktoré bojujú proti cisárovnej sú mocné a nebezpečné a priamo ohrozujú existenciu cisárskej dynastie... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (47)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nebylo to nijak špatné, až na toho generála Říše římské krátce před rokem 700 po Kr. A, i když klasické čínské historické filmy se mi zamlouvají o dost více a co se týče povahy a příběhů soudce Ti (nebo Dee jak zní anglický přepis) bych dala přednost té evropské van Gulikově knižní verzi, i tenhle film se mi, zejména po vizuální stránce, celkem líbil. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Principielně tento čínský ekvivalent "Pirátů z Karibiku" přesně spadá do filmografie Tsuiho Harka, dokonce ho lze porovnávat s autorovými předními snímky z období hongkongské nové vlny. Podobně jako v "Butterfly Murders" je zde patrná tendence mísit čínskou tradici se západními žánry a nevázanou tvůrčí licencí (konkrétně se zde slučuje čínská historie a legendární soudce Ti s detektivním žánrem, který je zahalený v hávu fantasy), případně zde můžeme podobně jako v "Zu: Warriors from the Magic Mountain" vidět snahu pomocí západních efektů a upřdnostnění spektakularity vzkřísit tradiční čínské legendy. Jenže zatímco Tsuiho novovlnné filmy byly nápadité, inovativní a revitalizovaly domácí kinematografii, "Detective Dee" představuje recyklaci postupů starších režisérových filmů a dobově konformní dílo oslavující diktaturu, vedle něhož všemi za prorežimnost kritizovaný "Hrdina" Zhanga Yimoua vyznívá jako revoluční pamflet. 5/10 ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Detective Dee trpí tímtéž, čím naprostá většina Tsui Harkových filmů, co znám. Má hrubé švy, je toho v něm na dvě hodiny trochu moc - a člověku před očima zpětně vyvstávají spíš jednotlivé scény a individuální aspekty filmu, než film jako kompaktní celek. A tak jako u těch ostatních dobrých filmů, které Tsui natočil, ani v tomhle případě to až tak extra nevadí. Mám hodně silné cukání dát plných pět, ale pár dní s tím počkám a nechám opadnout momentální nadšení. Přeci jen, ty švy prostě hrubé jsou - a Detective Dee hraje *hodně* na efekt, pročež není tak docela prost velmi okatých samoúčelností - a hodně spoléhá na CGI, což u filmů čínské/HK provenience vždycky trochu smrdí průserem. Ale sper to čert. Tahle úžasná rakvičkárna v čínském stylu dá vzpomenout na okouzlující new wave šílenosti, když jí to dovolíte. Tsui je možná fakt zpátky s plnou parádou - a těch ***** pořád visí ve vzduchu. EDIT: S mírným pocitem provinění (protože - objektivně vzato - si Di Renjie plných pět prostě nezaslouží) těch plných pět nakonec dávám. Ač nedokonalý, poněkud roztěkaný a místy velmi povrchní, tenhle film je prostě jedna z mých letošních srdcovek. Jo, a Deng Chao rulez. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ještě než se v roce 1546 samovznítil varšavský starosta, měli na přelomu 7. a 8. století podobný problém v Číně. Jenže Poláci neměli natolik schopného vyšetřovatele typu detektiva Dee, který samozapálení nejen dokonale osvětlil, ale k tomu všemu odhalil protistátní spiknutí a záhadu nejvyššího kaplana. Jak už to tak u Číňanů bývá, disponuje film pompézní výpravou, řadou bojových scén a neodmyslitelným poletováním padouchů i hrdinů. Co ovšem sikmoočkům nejde, jsou triky. Vidět to bylo zejména na ohni a i jelení atak byl směšný, ačkoliv působil mile. Příběh sám o sobě není nijak objevný a původce všech lapálií i méně zkušený divák objeví celkem záhy. Ta trnitá cesta k poznání pak působí zdlouhavě a po polovině mě film začal celkem solidně nudit. I tak ale zůstává Detektiv Dee celkem zábavnou podívanou, která neurazí. 50% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

"V roce 690 se císařovna Wu stala první a jedinou ženskou vládkyní v historii Číny. O 15 let později na počest svého slibu detektivu Dee z trůnu odstoupila a .....“ Ale ne, na historický souvislosti zapomeňte! (Nebo je neberte tak vážně.) Slouží jen jako pozadí pro detektivku s kombinací mysteriózní černé magie a kung-fu, zabalené do digitálního až pohádkovýho vizuálu, který kazí snad jen mluvící kolouch, stopáž nebo létající kung-fu pasáže. Hark Tsui je zkušený tvůrce a já na jeho efektní pohádkovou hru přistoupil. Asi proto mám z čínskýho Sherloka Holmese solidní pocity. Asi tak na 3a½! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Viděl jsem vojenskou přehlídku na Rudým náměstí, na Letenský pláni a Pchjongjangu. Ke štěstí mi chybí už jen ta z roku 689! 2.) Jsem liberecký žhář! 3.) Chci vidět transfiguraci na čínskej způsob. 4.) Hledám holku, která se umí s bičem ohánět. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z původních čínských mysteriózních povídek sahajících do sedmého století, nikoliv ze série románů Roberta Van Gulika Soudce Ti. (Vavča)
  • Choreografiu bojových scén vytvárali Sammo Hung Kam-Bo, Allen Lan Hai-Han a Yuen Bun. (Michal123)
  • Podrobným výzkumem týkajícím se ověřených skutečností ze života Soudce Ti, strávil režisér Tsui Hark několik let. (Conspi)

Reklama

Reklama