Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Lima 

všechny recenze uživatele

Robot Robby je děsný dřevo a Altaira neumí líbat. No to nám to pěkně začíná...Ba ne, Robby je machr, Altaira - tak to si povíme na konci - a tenhle film je prostě skvělý! Dnes již polozapomenutá sci-fi klasika, špička tzv Zlatého věku hollywoodské sci-fi 50.let, která ostatní své žánrové souputníky té doby převyšuje o dvě hlavy. Příběh pojednává o kosmické výpravě, cestující na planetu obydlenou vědci z předchozích výprav. Na místě najdou jediného, který přežil - Dr.Morbiuse a nečekaným útokem záhadného mimozemského stvoření děj pěkně graduje. Scenář je místama i velmi vtipný, hlavně scéna, kdy jeden ze členů posádky učí líbat Morbiusovu dceru, která do té doby neviděla jiného muže vyjma otce. Interiéry, zejména vnitřek vědcova domu, překypují fantazií, i všechny ty hejblátka a přístroje. A také domácí robot Robby, i když ten na mně působil tak nemotorným dojmem, že bych mu nesvěřil ani vynešení odpadkového koše. Pravda, jsou tu i slabší místa. Přistání na planetě s komíhajícím se korábem je trochu "edwůdovské", výprava je příliš okatě studiová a tvůrci evidentně rezignovali na zobrazení povětrnostních podmínek na planetě, žádný vítr či atmosferické projevy. Paprsky laserových děl střílí srandovní čárkované paprsky, úplně stejné, jako v mých dětských comicsových výtvorech. Jinak jsou ale triky na svoji dobu vynikající a nečekaný pohled do mimozemského stroje mi skoro vyrazil dech. A to nejlepší nakonec - naprosto ulítlý soundtrack, jakési ambientní plochy elektronických pazvuků, které se táhnou celým filmem a navozují tu správnou scifiodní atmosféru. Suma sumárum, další z perel do mé sbírky starých scifáren. A Altaira? Je to vážně kočka, ale na líbání je fakt levá :o) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vyzera to ako taky predchodca Star Treku u ktoreho sa evidentne inspiroval Gene Roddenberry, ked vymyslal Trek. Sledujeme tu cestu medzihviezdnej lode na jej expedicii pri ktorej navstivia planetu na ktorej musia vyriesit zahadu, kym ich to vsetkych nezabije. Chrabreho kapitana, ktory sa zapletie s miestnou sexicou si zahral mlady 30 rocny Leslie Nielsen. Sice nebol zly, ale vo vaznej polohe nepôsobil prilis charizmaticky. Zvysok posadky je dost zamenitelny. Viac zaujme zahadny vedec a jeho krasna dcera. Stvala ma akurat postava kuchara, ktora vyznieva az prilis dobovo komicky. Technicka stranka vyzera aj po 60tich rokoch stale dobre a s prihliadnutim na dobu vzniku aj pôsobivo. Tempo filmu je pomalsie, ale na to je fanusik Star Treku zvyknuty, takze v tom nevidim problem. Samotna zahada je zaujimava. Vysledkom je kvalitne sci-fi v Star Trekovskom style, ktore funguje aj po rokoch. 7/10. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Kosmické sci-fi z roku 1956. Naprosto zasloužené 4*. Zejména s ohledem na věk filmu a skutečnost, že přestože jsou mnohé triky "primitivní" dokáže zaujmout, udržet a ani dnes nepůsobí směšně (samozřejmě, člověk si musí stále uvědomovat, že pro tehdejší "herectví" byla "prkennost" standardní). Planeta se zelenou oblohou se mi doopravdy líbila. I přes stáří tohoto díla považuji film za originální. ■ Leslieho Nielsena jsem nepoznal. ■ Pohledem do biografie herců zjišťuji, že představitelka hlavní hrdinky Alty, Anne Francis, zemřela jen před několika dny - 2. 1. 2011. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pravá nefalšovaná filmová exkurze do minulosti. Zakázaná planeta je v mnoha ohledech zajímavý úkaz. Scénář Shakespeare? První filmová role Leslie Nielsena? Skvělý odhad, kdy budeme kolonizovat vesmír? Cestování vesmírem v létajícím talíři? Na tu dobu vynikající triky a výprava? Je toho hodně, co mě překvapilo. Méně překvapivé bylo, že byly herecké výkony i dilaogy poplatné své době, takže byly úsporné a na hranici patetičnosti. To ale atmosféře nijak neškodilo. Spousta "sci-fi" zvuků na pozadí, dodávala jakýsi pocit tajemna. Bavíme se o filmu, který byl natočen před 65-ti lety. V té době to muselo být pro diváka stejně atraktivní, jako pro nás třeba Avatar. Sci-fi bylo v plenkách, nebylo moc s čím srovnávat, takže šlo zpravidla o originální příběhy...do té doby neviděné a nevariované, jako je tomu teď. Takže i v kontextu doby, byla Zakázaná planeta zajímavý projekt. Člověk pak ještě víc docení naši Cestu do pravěku, která vznikla o rok dříve, nebo i později natočený Vynález zkázy. Málokdo si uvědomuje, že v té době vzniklo nemálo filmů, které se v následujících letech dočkaly mnoha předělávek. Když si vyjedete žebříček 1955-1965, budete překvapeni. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pustil do předělávky Zakázané planety. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a kéž by alespoň polovina dnešních sci-fi měla alespoň z poloviny tak dobrý nápad, atmosféru a tajemno, jako Zakázaná planeta. FIlmy bohužel hodně trpí dobou svého vzniku a tedy velmi mizernými triky (hlavně kreslené statické krajiny opravdu nejsou to, na co by se člověk těšil), ale na druhou stranu je fajn viděl Leslieho Nielsena jinak než jako šaška a hlavně zjistit, že byl jako mladík docela fešák ;) ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • Model lodi, stejně jako robot Robby a jeho pozemní transportér, byly později použity např. v seriálu The Twilight Zone (1959). (HellFire)
  • První věta vypravěče zní: "V poslední dekádě 21. století se lidské posádce podařilo přistát na Měsíci." Ve skutečnosti se první přistání na Měsíci uskutečnilo po 13 letech po natočení filmu. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama