Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Boccaccio ´70 je souborem čtyř povídek zpracovných čtyřmi italskými režiséry, kteří ve své době patřili k těm nejvýznamnějším reprezentantům oboru. Společné téma představují zvyky, hranice a tabu v sexuálním chování člověka moderní společnosti. Co nás přiměje přemýšlet, kam až chceme či můžeme zajít? Jak silný je sexuální pud a kdy se ozvou morální sirény? To záleží jen na Vás... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Lehce erotický film podle známých povídek z Boccaciova Decameronu. Mistrní a nápadití režiséři tehdejší doby se vskutku zvučnými hereckými hvězdami zde předvádějí příběhy, v nichž se odrážejí fantazie jejich současnosti. Billboard s hereččiným portrétem vyvolává tolik zloby, že z něj Anita Ekbergová jednoho dne sestoupí. Vnadný originál ovšem způsobí ještě mnohem větší rozruch. V druhé povídce pak přestoupí dva zaměstnanci, tajně šéfův zákaz uzavírat manželství. Nejznámější a asi i nejlepší je ovšem Viscontiho epizoda (Práce), v níž se tehdy velice populární a sexy Romy Schneiderová jako frustrovaná hraběnka vrhne na prostituci a prvním jejím zákazníkem je její vlastní muž ! Taková malá zajímavost k onomu zvláštnímu názvu k filmu: Tehdejší producenti o tomto filmu už se značným předstihem a jistou škodolibostí předpokládali, že jej přísná italská cenzura povolí teprve v roce 1970 - proto také již zmíněná narážka v názvu. Mimochodem jednalo se o jediný film kde tehdejší divák mohl spatřit na filmovém plátně společně tuto trojici tedy ( Ekberg, Schneider a Loren) vnadných a tehdy už velmi populárních filmových div, občas jen stroze oblečených, ba přímo nahých:-) Jednotlivé povídky nesly názvy: Renzo a Lucciana ( Mario Monicelli), Pokušení dr. Antonia ( Federico Fellini), Práce ( Luchino Visconti) a Loterie ( Vittorio de Sica). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příběh z mladého manželství Renzo e Luciana špatný a navíc jen neobratně opsaný z výmarského filmu Ich bei Tag und Du bei Nacht (1932). Příběh s Romy Schneider Il lavoro inspirovaný Guy de Maupassantem (Au bord du lit, 1883) navždycky marný, i když ji oblékala Coco Chanel. Ostatní ani nestojí za komentář. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Boccaccio '70 mě bavilo asi v tom pořadí jak to šlo, první nejméně, druhé o něco véce, třetí ještě o fous víc a poslední nejvíc. Romy Schneider hraběnky a šlechtičny slušely, co naplat, někdo se na to umí narodit. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Tady není co řešit. Čtyři geniální režiséři prostě natočili čtyři špičkové povídky a producent Carlo Ponti si zase mohl mnout ruce. I. Monicelli: Renzo a Luciana – Chudí novomanželé tají svůj sňatek, aby žena nepřišla o práci ve firmě, která zaměstnává pouze svobodné ženy. Nadržený šéf se však brzy hlásí o slovo… II. Fellini: Pokušení dr. Antonia – Pecka! Puritán Antonio bojuje proti morálnímu úpadku společnosti, a zejména proti obřímu billboardu, na kterém Anita Ekberg v sexy pozici vyzývá k větší konzumaci mléka. Nino Rota zde hudebně paroduje sám sebe (La dolce vita –což je v daném kontextu velmi pozoruhodná asociace), a přidává neskutečný song Bevete piú latte (Pijte více mléka). III. Visconti: Práce - Manželovu nevěru se Romy Schneider rozhodne potrestat tím, že promění jejich manželství de facto v prostituci. Tím se paradoxně pro manžela stává atraktivnější, ale sama sobě se odcizí. Dekadence, která mi trochu připomněla Kunderův Falešný autostop ze Směšných lásek. IV. De Sica: Loterie - Třešnička na závěr! Taky bych si na onom trhu koupil losy do loterie, kde vylosovaný šťastlivec vyhraje noc s živočišně přitažlivou Sophií Lorenovou. Ano, s tou, co na střelnici, za zvuku pouťové hudby tak překrásně vybízí ke střílení na „palloncini“, neboli balónky. Nevíte která!?! Pojďte, jdeme se na ni podívat!!! Boccaccio ´70 je nádherný skvost, který má v mých očích pouze tu nevýhodu, že se v podstatě jedná o čtyři krátké filmy, které spolu navzájem nesouvisejí. Proto doporučuji užít si tento opus spíše po jednotlivých chodech, než zhltnout vše naráz, a pak lamentovat nad dvousetminutovou délkou. Když to přece jen zvládnete bez pauzy, bravo! Věřte mi ale, že se vyplatí se k jednotlivým povídkám vracet! ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

1. POVÍDKA - RENZO A LUCIANA (***) - Itálie v poválečných letech. Všude se tře bída s nouzí. Milenecký pár pracující ve stejném podniku se rozhodne neposlechnout nařízení svého šéfa a tajně se vzít. Sledujeme nesnáze spojené s zatajováním jejich vztahu na veřejnosti. A taky si můžeme klást otázku k čemu je vlastně každodení dřina od svítání do západu slunce. Co za ni očekávat? Ano tady je to pověstné: ona ráno vstává proto aby do zahřáté postele pustila manžela právě se vracejícího z noční. 2. POVÍDKA - POKUŠENÍ DOKTORA ANTONIA (****). - Náš milý doktůrek je veliký puritán. Na veřejnosti fackuje ženu v přiléhavých šatech. A co teprve když mu před okny domu postaví 20-ti metrový billboard se svůdnou Anitou Ekberg! Doktor se může zbláznit a lítá po úřadech pro zakrití onoho billboardu. No nakonec se Anita z plakátu opravdu naštve, obživne a rozhodne se doktůrkovi ukázat zač je toho loket. A proto: "Pijte mléko, je zdravé !!!" ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Povídkové filmy moc nemusím, ale tento se mi velmi líbil. Snad jen s lehkou výjimkou v případě první povídky Monicelliho, která mi nepřišla moc vtipná a navíc jsem se u ní musel stále ptát, jestli to takto tehdy skutečně v Itálii chodilo, nebo zda je to výmysl scenáristy. Zákaz sňatků mezi zaměstnanci? Nepokryté sexuální obtěžování ze strany nadřízeného? Vyhazov na hodinu jako projev svévole všemocného nadřízeného? Ech, ani to vypointování mi nějak nesedlo, a hlavní mužská postava mi přišla herecky strašně toporná. To bych ale mohl napsat asi o všech mužích ve všech všech povídkách, snad s výjimkou výborného Peppina De Filippo v roli dr. Antonia v druhé povídce od Felliniho. Nejvíc se mi naopak líbila povídka poslední od Viscontiho, která je neuvěřitelně zábavná a završená skutečně nádherným závěrem. Zjev Sophie Loren v ní je navíc naprosto dechberoucí. Boccacciův Dekameron jsem nikdy nečetl, nemůžu proto posudit, kolik z něj se ve filmu objevilo, ale není to myslím nakonec tak důležité. Všechny povídky jsou nápadné výrazným akcentováním erotických a sociálních motivů, výskytem krásných žen a bezstarostnou italskou atmosférou, dokonale tak baví i bez znalosti Boccacciova klasického textu. A sledovat herectví slavného tria Anita Ekberg & Romy Schneider & Sophia Loren je zde velká radost a hlavní důvod, proč ten film i po letech stále stojí za vidění (výborná je i Marisa Solinas v první povídce Renzo a Luciana). Všechny povídky zaujmou i jako originální sondy ze své doby, která dnešního diváka zarazí především neuvěřitelnou zalidněností některých lokací - například scény z plovárny v první povídce jsou v tomto ohledu něco neuvěřitelného. Celkově bych každou z povídek hodnotil takto: Renzo a Luciana: 3 * - Pokušení doktora Antonia: 4 * - Práce: 4 * - Loterie: 5 * - čili čistý průměr za 4 *. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

První povídka je spíše sociální drama, druhá je typický obrazotvůrce Fellini, pak následuje hodně vtipná povídka, kterou si celou pro sebe zabrala Romina Schneider, a vše graduje velice rozkošnou povídkou se Sophií Lorenovou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega Hennes to výborně shrnul, takže jenom doplním k jednotlivým povídkám: __Renzo a Luciana má potenciál na plnoformátový film, pointa je sice nijaká, ale zahrané je to dobře, atmosféra pracovního omezení mi trochu připomněla šedivý socialismus. Tento první díl filmu viděn bohužel v novém dabingu, tedy bez Josefa Vinkláře.__Pokušení doktora Antonia mě hrozně nebavilo, a to i přes dokonalý výkon Miloše Kopeckého v dabingu.__ Práci jsem trochu prochrupal, Romy Schneider na tisíc a jeden stejný způsob nebaví.__ Loterie byla naopak výborná, skvělý nápad a perfektní dabing, kdy se ještě přemýšlelo nad tím, aby výkon a barva hlasu dabéra odpovídaly herectví na plátně. Kromě Ireny Kačírkové/Sophie Loren se mi ještě víc líbil člověk, co mluvil prodejce losů, zřejmě Josef Beyvl. Mimochodem, fotku se Sophií Loren z tohohle filmu určitě budete znát, obrovský čtyřky průhledně schovaný za květovanou šprndu.__ Suma sumárum, první a čtvrtou část nechat, ostatní pryč. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Kdo chce poznat styl a myšlení slavné režisérské čtveřice, má je tu v kostce (ach ten Viscontiho šikovně podaný marxismus, který jediný není komedií, ač to tak ze začátku vypadá). ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Po kvalitatívnej stránke vyvážená, po formálnej pestrá zbierka štyroch filmových poviedok. Nie bezduchá, no ani intelektuálne vyčerpávajúca, poväčšine úsmevná (De Sica) až pitoreskná (Fellini), príjemne civilná (Monicelli) a iba miestami mrazivejšia (Visconti). Koktejl na pohľadanie, ktorý som veľmi skoro prestal iba posrkávať a doprial si ho plnými dúškami. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

na uvedení tohoto snímku na tel obrazovku potřebovali tel pracovníci smrt jedné ženské. Herci prosím vás rychle umřete at nám tel prasata pouští něco slušného do programu! Tak se asi otvírají archivy. no coment deda :-)PS chtěl bych být na místě dr Antonia mezi prsy Anity Ekberg :-) 4. povídku asi uvidíme až zemře Sofia Loren už je to taky baba nad hrobem 1934 toho se asi nedožiji, já se svými 73 lety jsem už na prahu mužské úmrtnosti :-) ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Tak nejdříve Monicelli. Tak trošku nudí. Ovšem hned druhá povídka je ta nejlepší - božský Fellini a jeho božská Anita. Visconti se drží toho, co od něj čekám. A třešničkou na dort je jako vždy krásná Sophia Loren, De Sicova výhra v loterii. A tou je určitě i tenhle film. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Výborné dílo předních italských režisérů. Často je mylně uváděna délka filmu 150 minut. Skutečná délka je 203 minut. Snímek je sestaven ze 4 povídek, 4 autorů. RENZO A LUCIANA (Mario Monicelli), POKUŠENÍ Dr. ANTONIA (Federico Fellini - je ho první film na barevném materiálu), PRÁCE (Luchino Visconti) a LOTERIE (Vittorio De Sica). Délku 150 minut měl tento snímek při premíéře v Cannes, jelikož producent Carlo Ponti vyřadil povídku RENZO A LUCIANA, protože v ní nehrála žádná herecká hvězda. Nikdo z režisérů se na protest nezúčastnil premiéry v Cannes. Přitom RENZO A LUCIANA je velmi povedená povídka o dvojici manželů, kteří musí skrývat svůj sňatek, aby mohla mladá žena pracovat jako úřednice v podniku pouze pro svobodné ženy. Nakonec se ona sama postaví tomuto nesmyslnému nařízení. Výborné je POKUŠENÍ Dr. ANTONIA a skvělý výkon Peppina De Filippa v roli moralisty a puritána, který v sobě ovšem skrývá nenaplněnou sexuální touhu. Už jsem myslel, že tu za Anitu Ekberg bude hrát pouze plakát, naštěstí z něj ale vystoupila :-). PRÁCE je snímek s Romy Schneider a jejím nápadem jak si vydělávat peníze. K tomuto nápadu jí ovšem dovedl její manžel, italský hrabě, který trávil volný čas po nevěstincích. Nádherná Sophia Loren na závěr jako první cena LOTERIE. Já osobně bych koupil všechny lístky. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak hlavne je dobre, ze tu netocil nic Paolo Pasolini, lebo zas by tam prepasoval svoje uchylarny. Tuto ide o 4 poviedky od 4. roznych reziserov, kazdy si vlozil do svojej poviedky vlastny rezisersky styl. Monicelliho som nikdy nemal rad, Fellini aspon jakz -takz, no a Vittorio de Sica s Vischontim len taky lepsi priemer : 74 % ()

DrBuznička 

všechny recenze uživatele

Kazí to jen ten Fellini svojí natahovanou, přebujelou hříčkou, a potom i ten Visconti se svojí unyle ateliérovou a konverzačně neúnosnou studií dvou papírových figur. Ovšem Sophia Loren... první kontakt na plátně... další velká láska. ()

Reklama

Reklama