Casanova Federica Felliniho

Drama / Romantický / Historický / Životopisný

Itálie / USA, 1976, 166 min

Nino Rota

• Houdini

Oscar 1 : Kostýmy + 1 nominace: Scénář - A(26.3.2004)

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $2,000,000(18.7.2010)

Některé z výjevů ze života Casonovy, které Fellini řadí volně za sebou, se vryjí do paměti, stejně jako nikdy neselhávající hudba Nina Roty. Jenže film ani jeho hrdina nemají žádný vývoj; už po půl hodině víme to, co na konci: že Casanova byl vlastně chudák žijící v sebeklamu o svých renesančních schopnostech (a přitom ho ostatní degradovali na sexuální mašinu). Trochu málo na téměř tři hodiny filmu.(22.9.2003)

Nejvetsi sukal historie a jeho sukani napric Evropou? Tak nejak to na me pusobilo. Vizualne, vypravou i stylisticky (Oscar za kostymy) to patri k Felliniho vykvetu, vyborne namaskovany Donald Sutherland v hlavni roli a jeden z nejlepsich soundtracku Nino Roty ve spojeni s Fellinim, vlastne by to melo nekompromisni nabeh na status mozna nejlepsiho Felliniho filmu, kdyby to obsahove nebyla tak totalne nudna kravina roztahnuta skoro na 3h. 5/10(9.10.2011)

• Duke90

Donalde, do ceho si to zase vlezl..... Nevim jak ostatnim, ale tento pribeh Casanovy me vazne prilis nezaujal a samotne zpracovani je hodne pod bodem mrazu.... Ono to vlastne zadny pribeh nema, je to jen sled nekolika udalosti a povetsinou milostnych..... Jedine co muzu pochvalit je celkem pekna hudba.....(12.7.2010)

Casanova jeko mistr mechaniky lásky, mistr prázdných mechanických literárních frází, mistr fyzikální mechaniky... A tak musí nakonec zákonitě skončit v náručí mechanické loutky, zatímco skutečná živá žena, mistryně chaosu, mu zákonitě musí unikat. Fellini na podkladě jeho knihy vytváří v ateliérech magický svět dekadence doby, která se pyšnila znalostí harmonia mundi, a přesto ji chybělo to nejpodstatnější - duše a emoce.(29.10.2011)

Výtvarne štylizovaný Casanova je film, ktorý sa nachádza mimo akejkoľvek kategórie. Obdivuhodne obsadený Donald Sutherland podáva dosiaľ nepoznané kvality. Jedinečné curicullum v divadelných kulisách. Nič pre romantické či erotiky chtivé "duše". Alebo menej náročný film pre náročnejšieho diváka. 80%(5.1.2012)

Jeden z těch k žádnému proudu a do žádné doby nezařaditelných Felliniho kousků s ulítlou polodivadelní stylizací (zde navrch symbolicko-nesymbolické, zpola trapné, zpola hravé erotické výjevy), kde si dělá ze svých témat a postav a potažmo z celého lidstva až krutou legraci a přesto jsou ty filmy nakonec zvláštním způsobem laskavé. Na mě to celé ve výsledku působilo znepokojivě, na mou ženu konejšivě – pročpak asi? :-) — Jde hodně o fantasmagorické taškařice a náladu, méně o vývoj příběhu či postav; rozhodně nelze brát jako „vyprávěcí“ film, nechce-li člověk být zklamán; je to „divné“ a autorsky sebestředné, ale obojí protentokrát přitažlivě. — Hudba! Možná nejlepší, co jsem od Roty slyšel.(27.3.2010)

Velmi pozoruhodné dílo po stylistickovýtvarné stránce. Svérázná postava Giacomo Casanova (dobrý Donald Sutherland) je vyobrazen jako člověk, kterého jeho pověst posílá po jedné cestě, i když jsou jeho ambice naprosto odlišné. Je to muž, kterého aristokratická dekadentní společnost vnímá jako součást svého pobavení, i když se nikdy nemůže dostat na jejich úroveň. Je považován za zhýralce, a přitom ani náhodou nedosahoval takového stupně dekadentní společenské zkaženosti jako jeho mecenáši a hostitelé. Tím se dostáváme do propletence závisti, falešné morálky a přezíravosti k nízkému původu. Casanova je jen hračkou, ženy vzívá a miluje, je jimi sváděn, zneužíván a zrazován. A přitom se jeho touha po respektu a uznání stále rozpadává a nedostává. Z benátského vězení přes Evropu až do Duchcova. Život plný vášně, rozkoše, vzrušení, nenaplnění i zklamání. Spousta žen, spousta lákadel: řádová sestra Maddalena (Margareth Clementi), masochistická paní Charpillon (Carmen Scarpitta a Diane Kurys), bledá Giselda (Daniela Gatti), spiritualistická madam d´Urfe (Cicely Browne), vášnivá Marcolina (Clara Algranti), podmanivá Henriette (Tina Aumont), která Casanovovi zlomila srdce, obryně Angelina (Sandra Elaine Allen), Isabella (Olimpia Carlisi) a její sestra (Silvana Fusacchia), hrbatá vášnivka (Angelica Hansen), či mechanická panna Rosalba (Leda Lojodice). Z dalších rolí stojí za zmínku dekadentní markýz du Bois (Daniel Emilfork), či vévoda Wuertemberg (Dudley Sutton). Casanova jako pobavení, Casanova jako hračka, Casanova jako sexuální uspokojení, Casanova jako hledající nespokojenec, Casanova jako starý mrzout. Nádherné obrazy, vynikajícím způsobem vytvořené nočín rozbouřené moře a špetka češtiny v místě cirkusu. Nevšední zajímavé dílo a spousta gymnastiky a akrobacie při aktech sexu za doprovodu mechanického ptáka.(13.1.2012)

• Mikino00

Vůbec se mi to nelíbilo, připadá mi to jako kdyby každý musel jednou natočit špatný film, Fellinimu se to povedlo zde.(31.5.2011)

Po včerejším (22.8.11) shlédnutí jsem se jen utvrdil, že Fellini je u mě největší filmový režisér. Je to prostě geniální umělec, který dokáže natočit takového dílo: v podstatě šílenost, zdánlivě o ničem, zdánlivě dlouhé. Ve skutečnosti, pokud si na takové dílo člověk udělá čas a náladu, je to neuvěřitelně působivé, a to téměř na všechny smysly. Výborné skloubení skvělé hudby, zvuku (typické šumění větru, které vždy miluji, střídání řvavých scén s naprostým tichem), obrazu, Felliniho typických hereckých představitelů (obří žena, trpaslíci, žena s hrbem, ošklivé vykulené ženy...). Scéna hudebních orgií patří asi k tomu nejlepšímu, co vůbec ve filmu (ne v tomto filmu, ale ve filmu obecně) bylo natočeno. O skutečné umělecké a tvůrčí schopnosti Felliniho hovoří i to, že se i zde nedrží scénáře, ale improvizuje za chodu. Jinak verze, kterou jsem viděl na DVD, má 148 minut a je již mírně sestříhaná. Vzhledem k tématu a době, což moc nemusím, hodnotím 85%, v jiném prostředí bych asi hodnotil víc. Ale pozor: opravdu to není "lehké oddechové".(23.8.2011)

Dle mého názoru nejlepší a stylově nejčistčí Felliniho film, naprostá nádhera bez sentimentu do kterého některé jeho filmy občas sklouznou ( Ginger a Fred, Amarcord, Silnice,... ) ....(30.12.2008)

Průměrný film s několika nadprůměrnými momenty; jinak nehorázně natažené, že člověk má problémy ke konci udržet víčka nahoře. Některé scény jsou podle mě ve filmu absolutně zbytečné a závěrečná fáze obrovsky nesmyslná. Mile mě překvapilo, že ve filmu zazněla chviličku i čeština. Musím také pochválit výběr krásných žen, ten donald se asi při natáčení musel mít.(16.11.2010)