Svobodná matka

Komedie / Romantický

USA, 1939, 81 min

Garson Kanin

• Houdini

Oscar 1 nominace: Námět(9.6.2004)

Scénář: Norman Krasna .. Výborná romantická komedie, která díky brilantnímu scénáři s výtečnými dialogy a herci, které je pronáší, nejednou příjemně rozesměje.(3.8.2008)

Komedie plná omylů o tom, jak jedno nalezené dítě přinese štěstí obyčejné prodavačce z obchoďáku (i když pod pojmem komedie si představím, že se zasměju, tohle je spíš jen a jen romantický film). Hrozně mi to připomínalo naši Přítelkyni pana ministra, té taky nikdo nevěřil.(3.8.2008)

Dnes už by se něco takového zdaleka natočit nedalo - svěží romantická komedie se s šarmem a lehkostí hlavní hrdinky (famózní Ginger Rogers) vyhýbá všem obvyklým nešvarům žánru. Výborný film, originální příběh - skoro se nechce věřit, že ten film už má za sebou 70 let!(18.8.2008)

HUDBA: Roy Webb(30.3.2009)

Nadprůměrná romantická komedie s dějem z říše hollywoodských snů. Ginger a Davidovi to spolu moc sluší a jejich vzájemná souhra funguje dokonale... scény jako "krmení", "rozhovor ve švédštině", nebo "reklamace kačera" jsou k pomilování. Škoda jen, že Ginger nebyl dán prostor pro nějaké pořádné taneční číslo. Ale aspoň z povinnosti ji tu tvůrci po place dvakrát prohnat museli :-)(3.8.2008)

Klasická romantická komédia presne podľa môjho gusta s vtipnou zápletkou, pár až geniálne vtipnými scénkami a vneposlednom rade so sympatickou ústrednou dvojkou.(3.8.2008)

• Skip

David Niven byl velmi dobrý, ovšem Ginger Rogersová svou roli absolutně nezvládla. Její vykuleně udivené pohledy byly k uzoufání a vůbec ne smích provokující, jak bylo jejich účelem. Celkově tak film hodně ztrácí na své kvalitě a hodně k tomu přispívá i mimořádně nesympatické nemluvně.(8.10.2008)

Rozkošná komedie, stavící zápletku na jednom nedorozumění a kolotoči omylů, které způsobí. Ginger Rogers byla opravdová kočka.(3.8.2008)

v porovnání s dobovou tuzemskou komedií by to ale muselo být za 6 hvězdiček....(4.8.2008)

Romantická klasika s překrásnou a nadmíru zábavnou Ginger Rogers.(3.8.2008)

Nekolikrat jsem se zasmal nahlas. Ginger Rogers nadherna, David Niven zabavny. Lehka a vtipna komedie o diteti, ktere nikomu nepatrilo... :-) P.S: pozornemu divakovi taktez neunikne (pri silvestrovske scence na ulici), ze v kine se prave promita dalsi ze slavnych filmu, a to Love Affair s Irene Dunne... :-)(3.8.2008)

Kačeru Donaldovi bylo tehdy sotva pět, a kolik hned dostal prostoru! Víc než Rogersová k tanci... :) "Není důležité, kdo je otec – hlavní je, že já jsem děda."(20.3.2009)

Půdorysem mi to připomíná naši Přítelkyni pana ministra s Mandlovou a Novým. O dívce, které pomluva/nedorozumění proti všemu očekávání pomůže a vyřeší všechny problémy. Téma dítěte však bylo pojato trochu odtažitě a nepravděpodobně - myslím realitu dívčina vztahu k dítěti a její prapodivná péče o ně. Ale celkem fajn.(8.8.2008)

David Niven s Ginger Rogers rozehrávají zábavnou hru s vtipnými dialogy a scénky, které se nedostávají ( i díky krátké stopáži ) do klišé a patosu.(3.8.2008)

• Raviola

Mě tedy herecké výkony nenadchly. Strojené výrazy obličeje a podivný příběh...(19.3.2009)