Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za domov by bojovali. Ale tady, v africké poušti, daleko od svých, daleko od všeho, co mají rádi? Jenomže se píše rok 1941, válka je válka a vojáci si nemůžou vybírat. A tak jim nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a podle svých sil - a povahy! - dělat to, co se od nich chce. Major Richardson je každým coulem pravý anglický gentleman a i když válku nemá rád, ví, co je jeho povinnost. Kapitán Blasi je ovšem horkokrevný a svérázný Ital, jemuž na rozloučenou řekla jeho žena: nebude mi vadit, když budeš zbabělec, hlavně se mi vrať. A kapitán Blasi hodlá její přání splnit do puntíku. Může setkání těchto dvou protipólů dopadnout jinak, než střetnutím? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Alberto Sordi. Mám ho zafixovaného jako komika, přestože vím, že hrál v hodně vynikajících filmech. A abych předešla námitkám, ano i komedie - a nejčastěji právě ty - považuji za důležité. Alberto nicméně hrál v mnoha lehkých dílkách a tento film se zdá toto schéma naplňovat. Italové a jejich model: Za vše může jen duce a lidé kolem něj, my jsme je nenáviděli a vůbec, patříme k vítězům 2ww... Vím, ale shrnuto - Sordimu a jeho oddílu to věřím. Stejně s elegantním D. Nivenem vnímám tu naši představu o Italech - legrační nabubřelost, oprávněnou pýchu a zbabělost - a stejně tak Nivenovi rozumím, proč nechal Sordiho si myslet, že Adis Abeba, do které jde, je v rukou jeho soukmenovců. Člověk tak nerad bere dětem sny. Působivý snímek. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh z menej známeho bojiska 2. svetovej vojny , postavený tak trochu do komediálnej roviny. ()

Reklama

danecek24

všechny recenze uživatele

20. Zlatý Glóbus za rok 1962 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Izrael / Itálie + nominace (3) - Nejlepší film (komedie), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Alberto Sordi, Nejlepší film (podporující porozumění) - Guy Hamilton ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Guy Hamilton /Goldfinger, Bitva o Britanii/ natocil dalsi lahko nadpriemerny film o bojoch Druhej svetovej Vojny uprostred africkej puste. Bojovych scen je tu zufalo malo, skor je to bitka dialogov dvoch velitelov. Prekvapivo som aj nasiel par momentov na zasmiatie sa, a hlavne David Niven /Vrazda na Veceri, The Bishop´s Wife/ to uhral dobre : 70 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ktorý debil ožánroval film? Veď je to čistá komédia. Celý dej čakám, kedy sa z počiatočných komických chvíl prehupne dej do vojnovo-dramatických polôh a ono to neprichádza a neprichádza. Bohužiaľ, nemá to tým pádom žiadnu atmosféru, vojnové scény absentujú a na komediálnych sa nejde kedy zasmiať. Ešte to má aj pridlhú stopáž. Preto sklamanie. Pritom na hercoch ako Niven či Andrews sa dalo stavať a aj spracovanie a zasadenie do púštnej Afriky pôsobia dobre. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Noel Harrison v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama