Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se Miklós Fenyö (Tamás Szabó Kimmel) vrací s rodiči do Maďarska, odkud před pár lety emigrovali do USA, přiváží si gramofonové desky a touhu stát se slavným rockerem. Jenže v zemi vládnou komunisti a úspěšný zpívající rebel jim leží hluboko v žaludku.  Romantická muzikálová komedie se odehrává v polovině 60. let, kdy se rodiče Miklóse Fenyöa vracejí do komunistického Maďarska - v době, kdy se naopak všichni snaží utéct na Západ. Po několika letech emigrace, kdy se v USA snažili naplnit americký sen, jsou tedy zpátky v Budapešti a osmnáctiletý napomádovaný světák Miki, který zpívá, hraje na kytaru a zbožňuje Jerryho Lee Lewise, si sebou přivezl kufr plný amerických gramofonových desek. Chce se stát hvězdou, a když se setká s kamarády z dětství, snaží se jim předat to, co za oceánem pochytil o rokenrolu. Jenže právě tahle hudba pije krev komunistickým papalášům i jejich přisluhovačům, a mladičký rebelant v havajské košili a s americkým přízvukem záhy pocítí na vlastní kůži, co znamená žít v nesvobodě. Má jedinou možnost jak se prosadit - přihlásí se do soutěže mladých talentů, aby všem dokázal, že má ve staronové vlasti své místo. I své někdejší lásce, která si našla jiného.
Filmová muzikálová romance, kterou režíroval Gergely Fonyó, vychází z divadelního představení, jež svými začátky inspiroval maďarský rocker Miklós Fenyö. Na plátně ho ztělesňuje Tamás Szabó Kimmel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Matty 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ hudby můžu kdykoliv, ale i její vinou je film trestuhodně nepůvodní. Stejně jako "jerry lee lewisovské" hraní Miklóse. Jistá primitivnost filmu se potom nejvíce projevuje v nakládání s ženskými hrdinkami, které pokud s někým nesouloží, vystavují na odiv své vizuálně nejatraktivnější partie. Mno, tak jako tak, pokud nám Maďaři někdy záviděli Rebely, teď už nemusejí. 60% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Za ten rock'nroll komoušům přímo pod hubou fakt paráda. Jasně jedná se o oddychovku ve který nad vše ostatní vyniká hudba a to je v retro hudebních filmech přece to hlavní ne ? Prostě dej se do klidu, provětrej svoje repráčky a utrať 108 minut svého života za na nic nehrající si rock'nrollovou pohodu. "Jerry začal levou rukou a postupně přidal i pravou, lehké údery a pak se také přidaly nohy a pak kolena..........přívetejte pracovníky ministerstva vnitra ....to jsou teda manévry.....áá ted jim ukážeme vopravdovej rock'nroll" . ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Parádní muzikál, který sice trochu ztrácí po choreografické stránce, přesto ale strčí do kapsy Rebely i šakalí léta. Skvělá hudba, výborní a sympatičtí herci a především nepolevující přívaly energie.... ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Líbivá muzikálová jednohubka, která vás občas přinutí se v sedadle kinosálu takříkajíc roztančit. Běh na delší trať je pro ni však vzhledem k nedotaženosti v určitých směrech (z humoru, tradičně pramenícího z odlišných politických ideologií a párování postav se jistě dalo vytřískat víc) a všeobecné univerzálnosti (v rámci retro muzikálů nejde o nic významného ani podstatně odlišného) pasé. (44. MFF KV - 9.7.08) ()

bassator 

všechny recenze uživatele

44th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2009 - Říkal jsem, že na festivalech odpad nedávám, ale tohle by si nic jiného nezasloužilo... Poprvé za čtyři roky na festivalu jsem odešel z kina, že podobnou nafintěnou blbost nebudu sledovat, že je mnohem lepších filmů, které by mě tímto mohli utéci. A udělal jsem dobře - za dvacet minut poté jsem totiž koukal na jeden z nejúžasnějších filmů festivalu Plyus odin. Mimochodem moje nejkratší návštěva trvala celých 16 minut... Na film jsem šel jen proto, že jsem slyšel na něj jen pochvalné názory, ale už vidím, že nemůžu vždy dávat jen na to co slyším. Jsem také rád, že nejsem jediný kdo byl znechucen (uživatelka ZsuZska) a dávám tedy - Viděno 1/7 filmu - 10% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Mikiho rodina byla snad jediná, co se v padesátých letech stěhovala ze západu na komunistický východ a ne naopak, i když neměla příliš na vybranou. Nenáročná, veskrze lehkovážná hudební retro komedie bez větších ambicí, pokud ale máte rádi, když to rebelující mládež roztáčí za skotačivých zvuků starého dobrého rock'nrollu, tak doporučuji volume doprava a není co řešit. Miki byl celkem sympaťák, pár povedených vtípků by se taky našlo a ani ta maďarština mi v těch amerických hitech nijak uši netrhala. Takový lepší průměr. Viděno v rámci Challenge tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Rebelové či Šakalí léta po maďarsku. Líbivě plytký muzikál s moc pěkným hlavním hrdinou. Maďarský humor je trochu zvláštní, ale srozumitelný, herecké výkony jsou fajn a zážitek z filmu přiměřeně slušný. Proč ne? ()

Des2 

všechny recenze uživatele

"Co je to za písničku?" "To je americká - " "Americká?" "Ehm, latinsko-americká... Kubánská! Chudí zemědělci na třtinových plantážích zpívají o tom, jak je kapitalisté vykořisťují..." // No, nebylo to úplně přesně takhle, ale to je jedno - festivalová atmosféra je stejně nepřenosná, takže kdo nebyl, nepochopí. Skvělá hudba, skvělý námět... Já jen lituji, že tohle nebylo natočené v Čechách. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Tak rozhodně se jedná o vtipnou záležitost. Na druhou stranu je pro českého filmového fanouška velice těžké ocenit námět-nápad, který v Čecháš už dávno vznikl a uspěl..Ve srovnání s českými muzikály či s filmy z dob socialismu se toto prostě nedá srovnat. Jednoduchý (občas nezajímavý) příběh vynahrazuje super hudba, několik povedených vtípků a hlavně fakt, že se jedná o skutečnou událost..i tak to vidím pouze na tři hvězdy!Co říkáte? ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dobrá choreografie, skvelá hudba, pekný tanec, slušné herecké výkony. Potrebujeme ešte niečo naviac? PS.: „Takže dneska nepôjdeme do kina?“ „Prečo by sme nešli? Sme dohodnutý na večer, nie?“ Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

ZsuZska 

všechny recenze uživatele

Hrůza, režisér obdivuje český film, ale stějně se z našich muzikálů nepoučil.. Ten jeho hraje jen na to, aby byl líbivý a divácky úspěšný.. ()

Verve 

všechny recenze uživatele

No trochu mi to připomělo naše Šakalí léta....střední Evropa v době komunistických zákazů...ale co si budem povídat. "Jednou mi fotr povídá" je rozhodně lepší než maďarský roc'n'roll. Hlavní hrdinové se už tuplem nedají srovnávat! ()

Reklama

Reklama