Reklama

Reklama

Ochránci a zabijáci

  • Čína Shi yue wei cheng (více)
Trailer

Revolucionář Sun Yat-Sen je na návštěvě v Hong Kongu, aby probral s ostatními členy odboje své plány na revoluci. Zásadním cílem je svrhnout zkorumpovanou dynastii Qing...  Píše se rok 1906 a my se ocitáme ve městě Victoria (britská kolonie Hong Kongu). Jediný muž drží ve svých rukou osud svého národa. Jeho jedinou ochranou je osm bodyguardů. Jejich úkolem je chránit nejen tohoto muže, ale také naději milionů lidí, postavit se stovkám zabijáků a bojovat až do posledního dechu…
Dr. Sun Yat-Sen, otec moderní Číny, málem přišel o život, když v roce 1911 nastolil revoluci a svrhl dynastii Qing. 15. října 1906 přijel do Hong Kongu na tajnou schůzku, kde měla být založena revoluční anti-Qing fronta. Podařilo se mu uniknout, když na něj vůdci dynastie poslali zabijáky. Ti na něho čekali všude, třímající v ruce smrtící zbraně. Naštěstí pro Sun Yat-Sena mu na pomoc přišel šéfredaktor místních novin a vlivný magnát, který tajně podporoval revoluci a rozhodl se mu poskytnout patřičnou ochranu. Najal skupinu na první pohled úplně obyčejných mužů a žen, kteří ovšem mají nevšední bojové schopnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Cinsko-hongkonska megaprodukcia v presnej sablone hollywoodskeho blockbusteru, kde v ramci globalizacie sa mieri nielen na domace, ale aj zahranicne publikum. Jedinym prekvapenim filmu s ohladom na rezisera je vlastne fakt, ze vacsi doraz sa kladie na dramaticke prvky nez na samotnu akciu. Prva hodina a daco sluzi teda ako predstavenie postav, druhu polku vyplnuje akcna jazda ulicami sto rokov stareho Hongkongu (v tomto smere rozhodne palec hore produkcii za najvacsie postavene kulisy v dejinach Hk kinematografie na zaklade dochovanych dobovych ilustracii a fotiek). A hoci panteon 12 postav na strane dobra a jednej, personifikujucej stranu opacnu su kumulaciou vsemoznych archetypov, je potesujuce ze predostieranie ich charakterov ako i motivacii je (aj napriek dopredu lahkej odhadnutelnosti) i vdaka jednotlivym hereckym akterom (vykvet HK - cinskeho fimoveho priemyslu a sportoveho exportu Ciny do vod NBA) pozeratelne a to i napriek zjavnemu a pre film financovany Cinou nevyhnutnemu, politickemu podtextu. O to viac zamrzi, ze akcna druha polovica svojim ocakavaniam nedostoji hlavne vdaka zbrklemu strihu ako i zbytocnemu prepinaniu akcneho modu od "kvazi realistickeho ponatia boja" az po komiksovo neuveritelne nadneseneho._____PS: nahanacka Donnieho s jeho protivnikom ulicami az nezdravo pripominala uvodnu saradu v Casino Royale v dichotomii le parkour - buldozer :) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Vláda lidu, ... skrze lid.... a pro lid. To jsou ideály budoucí Číny, ve které věřím.“.... Příprava revoluce dá zabrat všem disidentům bez rozdílu národnosti. Stejně tak filmy, pojednávající o odboji jsou si v mnohém podobné. My máme fašismus a Husa, Čína zase Japonsko a (třeba) Dr. Sun Wen. Bohužel, my nemáme Kung-Fu! Historický politický film, který cca 80 minut sleduje přípravy a předkládá ,,odborný politický pindy“, (zřejmě) aby více vynikla druhá půlka, plná slušné akce spojené s velkou dávkou patosu, který výborný dojem zase sráží. Každopádně příznivci jakéhokoliv odboje nemusí váhat, protože události, které vedli ke svržení dynastie Čching jsou zajímavé a myslím, že 3a½ * je známka odpovídající. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, kdy se stala první politická vražda v Hong Kongské historii. 2.) Chci vidět zajímavou sebevraždu D.Yena. 3.) Neustále mě přemlouvá Jirka Paroubek k revoluci. 4.) Jsem potomek dynastie Čhing. 5.) Píši esej na téma ,,Proč jsou hřbitovy plné hrdinů?“. PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ ** ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Kýčovitý národně buditelský spektákl překypující patosem náleží k pomyslné prostřední kategorii mezi loňskými filmy, které se u příležitosti výročí založení ČLR obracely k velkým osobnostem a formativním událostem v historii země. Nepředstavuje sice otevřenou propagandu jako "The Founding of a Republic", ale ani ambiciózní dílo, které svými kvalitami a obsaženými myšlenkami dalece přesáhne ideologické zadání jako "The City of Love and Death". Naopak spolu s "Confucius" je výpravným spektáklem, který se snaží ideologickým spojením s moderní Čínou vyhnout tím, že se zaměří na události z dávnější minulosti. Jedná se tedy o stejný princip jako v případě českých totalitních projektů, které také před hrozbou otevřené budovatelské euforie utíkaly do dob obrození či husitských válek. Vyprávění plné přepjatých gest a velkých hrdinských projevů se v účelné melodramatické stylizaci zaměřuje na motivy osobního obětování se pro blahou budoucnost národa a vlastních potomků. V souladu s tím, jak se loni filmaři čínských teritorií ochotně zavděčovali vládnoucí straně, vyznívá zdejší revoluční poselství paradoxně konformně – přehlédnutí osobních názorů a antipatií k režimu a účinkování v oslavných projektech se stává obětí pro blaho svých potomků. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdami, neboť je tu mraky věcí, co film sráží (Hongkongské lození do zadku komunistům v Čině jako příklad) a zase mraky věcí, co to tlačí nahoru (Donnie Yen, honičky v ulicíh a výprava jako příklad). Nakonec nechávám tři, bylo to delší, než jsem doufal a než možná bylo potřeba. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná historická dráma. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa na začiatku dvadsiateho storočia o skupine revolucionárov, ktorí túžia potom, aby v Číne konečne demokracia nahradila monarchiu a tak sa chystajú na príchod významného muža, ktorý tu má spolu s vedúcimi vplyvných tunajších skupín položiť základy pre rozsiahlu revolúciu, ale samozrejme stále sa nájde aj dostatok ľudí, ktorí sú za súčasný štýl. A tak musia revolucionári urobiť všetko preto, aby túto osobnosť behom tunajšej návštevy ochránili pred pripravenými zabijakmi. So spracovaním som spokojný, síce ma trochu prekvapuje, že samotná príprava na príchod trvá viac než polovicu filmu, takže väčšinu času sa to nesie skôr v takom pomalšom tempe, ale v konečnom dôsledku mi to vôbec neprekáža, keďže je tu plno zaujímavých postáv, ktoré majú dostatok priestoru, takže sa dá s nimi dobre zoznámiť a sadla mi aj celá tá politická tématika a prípravy na revolúciu. Len ma trochu mrzí, že záporná strana má až príliš málo priestoru, takže tento nepomer mohol byť trochu vyrovnanejší, no filmu to aj tak neubližuje. A následne sa to už výborne rozbehne a začne prakticky jedna dlhá dynamická naháňačka, počas ktorej sa je na čo pozerať až do konca. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Za väčšiu časť filmu sa nájde len pár krátkych, menej výrazných sekvencií, ale zase to celkom vynahradí tá neskoršia fáza, ktorá je vlastne jedna dlhá naháňačka cez mesto, počas ktorej dochádza k mnohým menším alebo väčším stretom. Najviac sa tu nájdu očakávane súboje, pri ktorých ma čiastočne mrzí, že ich uveriteľnosť je dosť premenlivá, takže si po tejto stránke mali držať rovnakú úroveň, ale aj tak majú zaujímavú chogreografiu, nesklamú ani po vizuálnej stránke a sú aj dosť dynamické a pôsobia aj pomerne drsne. Ale bavili ma aj tie zvyšné pokusy o atentát, takže nechýba ani streľba a explózie. Najviac sa mi páči súboj medzi bojovníčkou a skupinou protivníkov, prípadne všetka akcia s Donnie Yenom, ale práve od neho som čakal predsa len viac, lebo moc tu toho nepredvedie, len jeden dlhší súboj a pár krátkych. Herecké obsadenie je skvelé, tu sa ani nedá vybrať plnohodnotná hlavná postava, tých výrazných je tu plno a majú aj dosť priestoru. Potešia Donnie Yen, Tony Leung Ka-Fai, Nicholas Tse, Simon Yam, Bingbing Fan, Leon Lai, Cung Le a ešte viacero zaujímavých postáv, pričom ma zaujal prístup k tej najzásadnejšej, ktorá sa má chrániť, keďže sa o ňom viac rozpráva ako ho vôbec vidno. S réžiou a technickou stránkou som spokojný, výborná vizuálna stránka, slušná dobová atmosféra, poteší aj veľkolepé prevedenie, len tie emócie u mňa nefungovali. Takže síce ako fanúšik Donnieho Yena som trochu sklamaný, že má tak málo priestoru, ale inak som dosť spokojný, zaujímavý dej, výborné postavy, slušná akcia a kvalitná technická stránka, bavilo ma to. 76% ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Ach jo, kdyby chudáci věděli co bude následovat ... . Čínská účast se bohužel dost podepsala na charakteru postav. Černobílý pohled na věc, kladné postavy bez poskvrny. Ale pokud bych to brala jako pohádkový, dobrodružný film, který si jako základ vzal historickou událost, tak celkem dobrý. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Žalbohu tento výpravný spektál se nepovedl jak měl. Zatímco v první půli je naplno vidět, že dramatický žánr, není zrovna doménou režiséra, ať jde o přiblížení, vykreslení postav, tempa filmu, vůbec přišlo mi to nějaké ospalé, hudební podkres jak kdyby nebyl, kamera jakoby se flákala bez cíle pořádného. Nejhroší je, že ani zavedené herecké kapacity tu nemají skoro co předvést. Zachraňuje to tak daleko akčnější druhá půle, kde i ty občasné dramatické momenty už nepůsobí jako školní cvičení na téma, co to měl divák cítit? Hu Jun i Donnie Yen válí, neztratil se ani Leon Lai v neobvyklé úloze mistra bojových umění. Hlavní úlohu tu obstarává Tony Leung Kai Fai, potěší malá rolička velitele policie, tu spíchl Eric Tsang, Fan Bingbing je jediná žena, co tu má trochu více prostoru, Michelle Reis tu má cameo, pořád je to kočka, proč ji sakra neobsazují častěji a do větších rolí? Je tu prostě moc postav na malém prostoru a to nikdy nedělá dobrotu, pokud to režisér neumí pohlídat. Ve druhé polovině nečekaně dobrý soundtrack. Ale celkový dojem z milosti za tři. Jestli tohle má být nový trend zfúzování čínské a hong kongské kinematografie, tak bohové nás chraňte. Přežil bych v poslední době tu silně vzrůstající tendenci pořád točit něco na objednávku na oblíbenou trojku témat jisté strany = historie, vlastenectví, legendy. Jenže jak historická, tak filmová hodnota těchto děl je většinou dost slabá a není to ani moc zábavné sledovat. Ach jo, kdy to soudruhy z Číny přestane bavit a strčí si svoje omezení a Úřad pro tv rozhlasové vysílání tam kam slunce nesvítí. Jejich činnost táhne filmový průmysl dolů, to není o množství peněz a hvězd ve snímcích, ale vysvětlujte to někomu, ani o tom ,že dám na stoličku režiséra známé jméno. Teddy Chan ať už dělal s vědomím autocenzury, přímého nebo nepřímého zásahu, látku prostě úplně nezvládl a druhá půle jasně ukazuje, že on má navíc. Pokud přistoupím, na to co tu píše Adrian, tak je to cesta do pekel na asijskou kinematografii koukám i proto, že je asijská a liší se od ostatních! Soupeřit s Hollywoodem mi přijde jako dost směšně malá ambice a hlavně zbytečná(hlavně tento snímek se nemůže podobně laděným USA filmům rovnat). Pokud tohle měl bý spektál, co měl zaujmout zahraniční publikum, které je nováčkem v asjiském prostoru ,tak myslím tento snímek selže. Musím souhlasit, že pokud to mělo působit trochu více realisticky, tak si to mělo udržet jednotný styl bojových scén, buď všechny nadsazené a podřídit je hyperstylizaci, atrakci pohybu, nebo se striktně držet realistického, případně kvazi realistického pohledu na věc. Střih je navíc někdy zbytečně rychlý a roztěkaný,což v bojových scénách zamrzí. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Druhá půlka filmu obsahuje dvě výborné scény se zvládnutou choreografií, podtržené dynamickou hudbou. Skutečně výborné, ale to nic nemění na faktu, že "Bodyguards and Assassins" jsou jen špatně skrývanou politickou propagandou. Jaká škoda, že důvod, proč jsem si film pustila, zemřel už ve dvacátéšesté minutě. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Během jedné hodiny se uskuteční jedna z nejdůležitějších událostí historie Číny. Než k ní však dojde, vrátíme o několik dní dříve, kdy započnou veškeré přípravy na příjezd a ochranu Sun Wena. Na druhé straně ale stojí atentátníci, kteří jej mají zavraždit. Hmm, námět je to slušný, a působil uceleným dojmem, bez zbytečného odbíhání do neznáma. A nyní se zase vrátím k oné osudné hodince. Ta byla jedním slovem "parádní"! Vystupňované tempo a konečně akce, na kterou jsem čekal. Ono při těch jménech se ani není čemu divit! Pěkné 4*! 77% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Solidní historické drama o boji dobra se zlem. Jak už jsme zvyklí z Hong Kongské a Čínské tvorby, je tahle šachová partie plná hrdinů a padouchů jasně černobílá. Nic mezi tím. Parádní souboje a občas silné momenty snad dokáží nadchnout, ale jinak je to jen jeden velký úprk. A navíc velice dlouhý. Pobaví, ale jen na chvíli. 55% ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Čínsky ohrozený rodokmeň a všetko urobenie pre jeho zachovanie a záchranu, plus pokus o významný politický prevrat bolo v tejto dráme podobne zobrazené ako som na to navyknutý z podobných historických produktoch od konkurenčných kórejských kolegov. Tvorcovia dali prednosť skôr slovnej ceste aj keď niektoré akčné zastávky vzbudili pozornosť, zaujali ma čím svoju úlohu udržať diváka pri tak natiahnutej stopáži splnili, ale nepriniesli nič prevratné. Film niekedy ponúkol aj slabšie momenty v zmysle nadhodnotenej efektivity, keď zrazu sa z nevýrazných mužov stáva väčší počet hrdinov ako aj takmer "nesmrteľnosť" bývalého mnícha šaolinu a práve od hrdinu od ktorého som čakal, že niečo dokáže, ten sa nechá bezbranne zabiť. Keď sa na to pozriem z pohľadu, že išlo vykreslenie života jednotlivých postáv, alebo z pohľadu prevratu a pomsty, tak či tak by sa z toho s detailnejším pridaním v niektorých častiach scenáru dali vyprodukovať minimálne dva filmy. V konečnom dôsledku dráma bola splnená a tak kľudne dávam 60 %. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výpravou a stopáží velké ale akcí malé dobrodružství z Číny před více jak sto lety. Výprava je slušná a příběh úžasně jednoduchý (8 strážců, hlídá jediného člověka, proti desítkám zabijáků) ale filmu jednoduše chybí akce, které kdyby bylo více, bylo by i vyšší hodnocení. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Pomine-li se silně propagandistický duch (každá země má své historické milníky a každá doba se k nim staví po svém) a dojemný hrdinský patos (ale nedíváme se na filmy občas i právě pro tohle?), není to vůbec špatně udělaný film. Místy výborná výprava, zajímavé postavy (otec obchodník je výborný, smradlavé tofu rovněž), velmi ucházející akční scény a parádní skladba u závěrečných titulků. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Predstavovačka postáv, ktorá bežne trvá 20-30 minút tu je natiahnutá na 80 minút. Pritom tá stopáž naviac postavám v nejakej väčšej hĺbke nepomohla. Je ich tu proste príliš veľa, takže nakoniec aj tak má každý z nich príliš málo priestoru na to, aby sa divákovi poriadne dostali pod kožu. Postavy fungujú hlavne vďaka charizme hviezdneho hereckého obsadenia, ktoré tu bohužiaľ na pár výnimiek nemá čo hrať. Ale fanúšika Ázie poteší aspoň výskyt všetkých tých hviezd a môže si postupne odškrtávať kto všetko sa tu objavil. Po 80 minútovom čakaní plnom revolučných fráz sa konečne rozbehne hodinové akčné inferno. A to nie je oveľa kvalitnejšie prevedené ako načrtnutie postáv. Merítko bitiek je síce rovnako veľkolepé ako gigantické kulisy, ale nie je tu žiadna výnimočná scéna na ktoré by ste nezabudli. Bitky sú dosť predrátované a zbesilo zostrihané. Nie je to úplne neprehľadné, ale nie je čas si akýkoľvek chvat vychutnať. Teda, nie že by sa tu nejaký fakt skvelý našiel. Všetko je to len taký solídny štandard na jedno pozretie rovnako ako samotný film. Tentokrát mi ale aspoň nevadilo to lezenie do zadku Čine záverečným vyznením filmu. Aspoň v tomto smere je to podané akceptovateľne. Aj keď to burcovanie proti zlej nadvláde je vzhľadom na súčasne protesty v HK trochu ironické. 6/10. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

V Číne sa schyľuje ku koncu poslednej dynastie Qing a revolucionári volajú po zjednotení krajiny ako demokratickej republiky, Sun Yat-sen, budúci prvý dočasný prezident (od 1912) a prvý líder Kuomintangu :) prichádza v roku 1906 do Hong Kongu, kde sa má odohrať jedno z kľúčových stretnutí Revolúcie. Vojská a zabijaci dynastie Qing sú v plnej pohotovosti, no ani spriaznenci revolúcie nezaháľajú a konajú si svoju čestnú "povinnosť" voči čínskemu ľudu. // Pomerne obšírne entré, v ktorom sa nám predstaví všetkých 12 hlavných, vystrieda cca v polke filmu naháňačka starým Kowloonom (Walled City, Star Ferry - inak, pekná štreka) s priebežnými mlátičkami. Niektoré nápadité a efektné, niektoré, žiaľ, strihané až oči bolia, resp. zbytočne sa nimrajú s "trailerovým" strihom cez zatmievačku. Škoda, bo kapitál by bol. Ale v tomto prípade nie je dôležitá HK old school, ale národ zjednotený pod troma princípmi: Mínzú (slobodná vláda ľudu), Mínquán (moc z/od ľudu) a Minsheng /-sheng:2.tón/ (vláda pre ľud; sociálna spravodlivosť). Výklad princípov je prispôsobivý. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Chápu, že tvůrci chtěli dát na odiv hlavně hrdinou část příběhu, ale víc kung fu by to vylepšilo. Choreo tentokrát trochu zaostává ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdlouhavé, velmi melancholické a vcelku povedené. Ale stopáž je opravdu zbytečně natahovaná a někdy je až příliš cítit, že se tu hraje na divákovy emoce. Bojové scény jsou ovšem slušné a reálie velmi dobře zpracované. Kdyby se přidalo na dynamičnosti, vůbec by to filmu neuškodilo. ()

Reklama

Reklama