Reklama

Reklama

Sbohem, pane profesore!

  • USA Goodbye, Mr. Chips (více)
Trailer

Obsahy(1)

Koho potká taková láska, má v životě velké štěstí... Arthur Chipping: vzdělaný, sečtělý, leč nudný starosvětský profesor, který neopouští důvěrně známé prostředí chlapecké školy. Muž zvyku, nepolíbený praktickým životem, večírky ani vztahy. A právě do takového muže se zamiluje mladá herečka, která je jeho pravým opakem. Výbušná, zbrklá, extrovertní. Mezi dvěma lidmi z naprosto odlišných prostředí se nelogicky a proti všem pravidlům zrodí silný cit... Oblíbený román Jamese Hiltona „Goodbye, Mr. Chips“ se dočkal první filmové adaptace již v roce 1939. Vysloužilý učitel a bývalý ředitel internátní školy se v něm ohlíží zpět za svou kariérou i osobním životem v průběhu několika desetiletí. Muzikálová adaptace z roku 1969 s hudbou Johna Williamse posiluje romantickou linku; sentiment a nostalgie, které vzbuzuje, se však týkají i „staré dobré Anglie“ s její malebností a neměnnými zvyklostmi. Peter O’Toole si za svůj úchvatný výkon v roli sucharského profesora odnesl Zlatý glóbus, Oscara mu však vyfoukl John Wayne za roli Roostera Cogburna ve filmu Maršál. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

Panthea 

všechny recenze uživatele

Toto je příběh lásky. Nikdo neví, proč pociťujeme náhle neodolatelnou náklonost k určitému člověku bez rozumné příčiny a pro jiné máme v lepším případě jen lhostejnost. Je to jakési souznění duší, které trvá a nemůže je změnit nic, často ani smrt. Koho potká takováto láska, má v životě velké štěstí. Tento film popisuje, jak se takový cit rodí mezi dvěma lidmi z naprosto odlišných prostředí, nelogicky a proti všem pravidlům. Příběh plyne pomalu, tiše a nenápadně se rodí hluboký cit mezi profesorem a subretou. Zdánlivě se nic neděje a přece se děje všechno. Umět vyprávět strhující příběh bez velkých slov a kulis je projevem velkého filmového umění. Pro mě jeden z naprosto nezapomenutelných filmů, který mohu vidět vždy znovu a znovu, protože je lidsky pravdivý a uvěřitelný. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Muzikály miluji každým coulem a tohle je jeden z mála, který se mi tolik nelíbil. Postavu pana Chipse jsem si musela oblíbit postupem filmu, nezačnete ho mít rádi hned od začátku na rozdíl od jeho vyvolené krásné a hlavně talentované zpěvačky (bože ten hlas má nádherný!). Na mě byla postava Chipse až moc strohá, upjatá, nudná, ale chápu, že takový měl opravdu být a proto tleskám Peter O'Toolovi za výkon, který byl bezvadný. Hudba je krásná, písně trošku jednodušší hudebně, složitější na slova, takže vám neuvíznou v hlavě, ale jsou hezké. Co mě na tom mrzelo nejvíce byl konec, opravdu jsem trpěla a brečela jak želva, v tu chvíli jsem si uvědomila, jak moc jsem si Chipse za ty 2 hodiny oblíbila. I když je film krásně natočený, má skvělou hudbu a herce, tak je příběh trošku roztahaný a ne tolik zajímavý, aby mě na takovou délku dokázal zaujmout a proto je to pro mě lepší průměr. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Očakával som niečo trochu iné, ak má film už v názve pána profesora. Teda film o vzťahu študentov a profesora a všetky zápletky okolo toho sa točiace. No ale bol to skôr milostný nemilostný príbeh, trochu čudný, ako bol čudný pán profesor a všetko to trvalo veľmi dlho, aj keď by nemuselo. Na nervy mi išli tie rovnaké obleky, rovnaké klobúky (používané snáď celé storočia) a neustále odpočítavanie žiakov podľa mena, ktorého zmysel a spôsob realizácie som doteraz nepochopil. Celkom priemerný film, ktorý si dlho pamätať nebudem. –––– Mají mě za suchara a jsem pro ně jen nudný hňup. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Loučení se s oblíbeným profesorem, je těžký okamžik v životě studenta. Nepochybně si ho takový student oblíbil skrz jeho předávání informací o životě, o oboru, který učil a kdoví proč ještě. Zde, i když název k tomu přímo vybízí jde ale o příběh učitele, který se zamiluje do maldé studentky - a já nechápu, není mi to dostatečně vysvětleno - proč právě do ní! Ale hlavní jsou písničky, jde o muzikál, není špatný, ale operetky českého skladatele PICKÁČKA jsou mi bližší. A libreta přesvěčivější. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol filmového umění - od námětu o smyslu klasického vzdělávání, přes prostředí konzervativní britské školy, přes promyšlenou stavbu příběhu, až po naprosto dokonalého Petera O´Toola. Po dvou a půl hodinách jsem litoval, že to skončilo, klidně bych si dal ještě jednu stejně dlouhou stopáž. ()

Galerie (30)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama