Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V této komedii finského režiséra Mika Kaursimäkiho se zatrpklé manželství mění na čím dál podivnější hru. Juhani je rodinným psychoterapeutem a Tuula je profesionální konzultantkou. Jsou dlouholetí manželé, ale jejich vztah už vyhasl a rozhodnou se, že je čas se rozejít. Juhani a Tuula věří, že jsou dostatečně inteligentní a uvědomělí na to, aby sdíleli společný domov, než se rozvod vyřeší. Ale jeden večer Juhanimu jeho kamarád Pekka poradí, aby využil svojí nově získanou svobodu a Juhani si najde novou známost a přivede jí domů. Tuula tiše zuří a rozhodne se mu to vrátit a začne chodit s pohledným pilotem. Juhani nechce zaostat, ale když se ukáže, že jeho známost je známostí pouze na jednu noc, má potíže najít si novou přítelkyni. Přes svojí matku a nevlastního bratra si Juhani najme prostitutku Ninu, která má vystupovat jako jeho nová přítelkyně. V této stupňující se citové válce se však věci zkomplikují, když prostitutka pracující pro Juhaniho matku zmizí společně s velkým obnosem peněz. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ona už zápletak sama o sobě nabízí mnoho filmově zajímavých možností a finové z ní vytřískali maximum. Humor, romantika, akce, sex, absurdno si v příběhu podávají dveře. Trošku se mě nelíbila ta "gagnsterká" dějová linie, ale na konci se ukázalo, že i ona měla svůj smysl a pěkně si přisedla k hlavnímu příběhu. Nejvíc oceňuju, že hlavní hrdinové byli naprosto průměrně a nudně vypadající osoby a celej ten cirkus co se pak kolem nich rozjede o to víc vyniká. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Neskutečně úchylná vztahová magořina, která mě ale šíleně bavila. Ve filmu se například šuká, šuká se často a je naprosto jedno kdo a s kym. Podstatný je to, že dva se rozvedou a pak si ze svýho domu udělaj jedny velký orgie, při kterých se pořád něco děje a žádný šuk nezůstane utajen. Ten název filmu to vystihuje naprosto přesně. Taková upřímná komedie, která v jistých scénách donutí přilepit k obrazovce obě oči. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Streštená komédia, nie prízemná, na druhej strane ani veľmi smiešna. Všetko nabáchané do jedného: rozvod a jeho príčiny, krádež, traumy z detstva, prepletenec nových vzťahov, excentrickí kamoši, policajti vyvodzujúci nesprávne závery, pasák - otec rodiny... Drží to pokope, je to usledovateľné, ale oproti mojej predstave severského chladu a z neho plynúceho máloslovného situačného humoru veľmi rozvravené. K vyústeniu - v Orvokkiho komentári spomínaný alternatívny krvavý záver by sa mi k celej tej mäteži hodil viac - ako taký absurdne preťatý gordický uzol. Občas bolo cítiť pomrkávanie na väčšinového diváka, čo potvrdila výročná Fínska cena divákov. No a ešte čosi - v tunajších komentároch sa viac krát objavuje, že film je samá šukačka. Úprimne, ak sa z celkovej stopáže filmu presúložilo viac ako 4 minúty, tak to bolo veľa (a to som ešte veľkorysý :). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemná komédia na tému rozchodových patálií a robenie si zle jeden druhému. Do toho všetkého ľahké krimi. Určite lepšie ako film s podobným námetom s Vince Vaughnom - Rozchod! Na upršané popoludnie pri telke ako stvorené. Nadpriemer. 75/100 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mika Kaurismäki má podobný styl jako jeho bratr a není v některých chvílích jasné, jestli se díváte na komedii neb na drama. Právě tahle dvojakost, která skvěle funguje, se mi líbila. Navíc humor je jemný, příběh černohumorný, postavy zajímavé, a i když to není nic, co dějově oslní - všechny prvky už jste někde viděli - jako celek je to super. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou přicházím na chuť některým severským komediím. Tahle finská k nim určitě patří. Mám ráda tragikomedie a černý humor, kterého je tady opravdu dost. Je pravda, že bláznivých situací je zde někdy až moc, ale bavily mě. Herecky jsem si nejvíce užívala ujetou kamarádku manželky a slizkého kamaráda manžela, kteří fakt neměli chybu. Situační humor kolem zvědavého a stále vyplašeného souseda byl taky super. Prostě jsem se bavila od začátku až do konce, což je při dnešních komediích docela vzácné. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Kaurismäki není jen Aki. Mikka, ač již delší dobu pobývá ve slunném Riu, na výheň finské sauny nezapomněl. A tak natočil ryze finský film s finským humorem, s finskými kulisami a především s perfektně hrajícími finskými herci. Již průvodní dynamicky natočená a sestříhaná scéna ukazuje, že ne vše, co se ve filmu odehraje, lze brát vážné. V tomto duchu se vlastně nese celý příběh o mafiánech, jedné smrti, obchodu s bílým masem a o rozpadu manželství. Dům košaté lásky je ztřeštěná vztahová komedie, kde si oškliví lidé dělají ošklivé věci a je to finská sranda. ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Vtipné, zajímavě pojaté téma manželské krize, ke konci napínavé - takovýto film se nemůže natočit nikde jinde než na severu Evropy, zde konkrétně ve Finsku. Stále mě dostává, jak to ti Finové dělají :-) Nejlepší byla stylová "japonská" kamarádka hlavní ženské představitelky, slídivý "slušný" soused a peripetie policejního páru. I když motiv s pasákem a znovu nalezeným příbuzným byl slabší a snažil se o nějaké zabroušení na odvrácenou stranu, dávám 5 hvězd, protože mě to naprosto strhlo! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Hlavni role Elina Knihtilä...! Mika neni Aki, ale tez dokaze (byt trochu jinym stylem) pobavit oko a srdce divaka. To se povedlo i u tohoto kousku. :-) ()

Harapes 

všechny recenze uživatele

Neskutečná šílenost o manželích,kteří se rozvádějí.Bylo to vtipné i scénky šokující,překvapivé.Škoda překombinovaného konce,jinak bych hodnotil na více procent,takto 65%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Kaurisäki má i lepší filmy. Tady to byl takový spletenec, který se rozuzloval až ke konci filmu. Nejdřív Natálie, která sletěla z bůhvíjakého poschodí, načež se tam začala plést jedna neurovnaná manželská dvojice Tuula a Juhani, vlastně už rozvedená dvojice, s nějakými podezřelými existencemi, o nichž jsme se dozvídali, že jde o gang snad s obchodem bílým masem, vedený matkou hrdinky našeho povídání Tuulou. Nina byla pěkná holka, ale gang se jí chtěl pomstít za domnělou vraždu Natálie a navíc si chtělas přivlastnit nějaké peníze gangu... Ne vše jsem chápal. ()

Camac 

všechny recenze uživatele

Děj a vztahy jsou opravdu mimořádně košaté, až je toho občas příliš. Taky mě trochu iritovalo, že se tam pořád souloží, jako by vztahy ani o ničem jiném nebyly. Ale spousta drobných vtípků, třeba aktivistický soused, to vpohodě dorovnává. ()

amarth 

všechny recenze uživatele

Finské filmy u mne mají speciální místo v šanónu pro své originální, nám dosti cizí, pojetí. Tento snímek si však do něj rozhodně nezařadím. Není o co stát...nebavil mne ani humorem, ani černým humorem, ani rádoby hlubší filosofií... ()

Reklama

Reklama