Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

sportovec 

všechny recenze uživatele

DĚJINY jsou znamenitým úvodem do dějepisného poznávání naší národní i státní historie pro děti ve věku od 5/6 do 7/9 let (záleží na vyzrálosti, inteligenci a rodinném i školském prostředí). Komiksově pojatý seriál Lucie Sifertové tu koná skutečně průkopnickou práci a byl poprávu oceněn. Zvolené metodě i jejímu praktickému provedení není skutečně co vytknout. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál, díky kterému jsem si den před státnicemi rychle zopakovala dějiny a u něhož jsem se odreagovala. A to není málo! Faktograficky jsou tam bohužel nesmysly (např. díl mladočeši vs. staročeši) a nepřesnosti, leč Lábus to dabuje zábavně a animace má styl, i když někdy zesměšňuje seriózní figury z dějin zemí českých a dalších. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že se děti učí dívat se na historii objektivně bez národoveckých sentimentů. Dějiny udatného českého národa, mohu-li soudit, celkem objektivní jsou. V ničem nechci žít méně, než ve společnosti, kde bude státní vlajka nejvyšší fetiš a kdo cekne něco špatného o Benešovi nebo něco pochvalného o habsburské monarchii, dostane přes hubu. Animace je nádherně odfláknutá a tři minuty děti neunudí. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama