Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi deset dílů (Bořivoj, sv. Václav, sv. Vojtěch, Procesy s čarodějnicemi aj.) a těžko si představím větší slátaninu. Animace je ubohá, historickými údaji si tvůrci vytírají řiť a svatí jim nejsou ani světci. Co na tom, že některé díly nejsou úplně špatné, když jiné si v ničem nezadají s komunistickou propagandou (Jan Hus, Procesy s čarodějnicemi). ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Náš národní poklad Jiří Lábus se, ostatně jako vždy, skvěle a na plné pecky podílel na výjimečném edukativním počinu nejen pro děti. Mně se animace i humorný tón líbí, pro dospělého velká sranda, pro děti stručný a zábavný vzdělávací přínos. Pustit se to dá vždycky na iVysílání a ruku na srdce, nejeden dospělý by u toho mohl nějakou tu hodinku ztratit. Povinně. Zábavné, moc dobře vymyšlené, sympaticky zrealizované. Takovým pořadům fandím. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel... Koutský je sice furt dobrej, ale koncepčně na mě "Dějiny UČN" tedy opravdu nezapůsobily. Z historického hlediska se jedná spíš o "zvratky" než o vyprávění - přičemž stupeň demence jednotlivých příběhů se pohybuje v rozmezí přijatelné prčy (pravěk) až po naprosto nevtipné a neinformativní žvásty, jejichž jedinou kvalitou zůstává skutečnost, že je to barevné a že se to hýbe. Ona tedy původní "literární" předloha Lucie Seifertové taky není bůhvíjaké terno, ale předkládat tenhle seriál dětem, aby si v útlém věku udělaly obraz naší národní historie?... No potěš koště! ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama