Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

suicide odpad!

všechny recenze uživatele

Dát si do názvu Dějiny, to chce odvahu - možná si myslí, že to nejmenší divák nepozná, ale je bez debat, že s dějinami a ani dětským úvodem k nim "seriál" nemá vůbec nic společného. A pokud se náhodou nějaký ten kousek zmíňky o historii přeci jen objeví, je tendenční, až to bolí. Lepšího průvodce historií by si děti prý nemohli přát, že je český lev. Možná český lev, ale s korunou bláznů na hlavě. Není to vtipný, ale trapný. Není to informativní, ale prázdný. A není to ani pěkný. Místy jsem až nevěřícně zíral, jestli to skutečně myslejí vážně. Je to krátký! - to je to jediný, co to je a co je pozitivní. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkově u mě se seriálem panuje spokojenost, svoji roli jistě plní dobře. Akorát se v něm objevuje mnoho narážek, které jsou spíše určeny dospělým a těm, co historii již znají. Jinak spoustu věcí děti nemohou pochopit. Ano, seriál mají rádi, to mám ovařené z vlastní zkušenosti. Mohl být ale udělán více pro ně a ne pro dospělé. Pro ně mohlo vzniknout úplně něco jiného a pak by to bylo v pořádku. Takhle je spousta dílů hůř stravitelná. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

CSSML odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi deset dílů (Bořivoj, sv. Václav, sv. Vojtěch, Procesy s čarodějnicemi aj.) a těžko si představím větší slátaninu. Animace je ubohá, historickými údaji si tvůrci vytírají řiť a svatí jim nejsou ani světci. Co na tom, že některé díly nejsou úplně špatné, když jiné si v ničem nezadají s komunistickou propagandou (Jan Hus, Procesy s čarodějnicemi). ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama