Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Neberu to vážně, celý je to směšný - názvem seriálu počínaje, nulovým historickým obsahem konče. Tvůrci asi nabyli dojmu, že dělat z dětí debily a probouzet v nich nacionalismus je ten nejlepší výchovný krok. Já nevím, ale některý momenty jsou i na mě moc!! Doporučuji díl sv. Václav :D :D .. aneb jak se za tři minuty dá napáchat škody dost... ()

peeteno78 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak nás učitelé na základce nutili koukat na tento seriál. Vždycky jsem ho nenáviděl. Ale s odstupem času se na to začínám koukat trošku jinak. Díky němu si pamatuju spoutu věcí z dějin našeho národa. Je pravda, že hovořil vždy spíše úplné primitivní základy, ale pořád mi to přijde poutavější, než výklad učitele v hodině. A myslím, že to bylo i dobře natočeno, aby to děti upoutalo. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě zajímavý, ale je velmi těžké vměstnat tolik informací do třech minut, takže se to neobejde bez zjednodušování, ba až trivializování velmi nejednoznačných událostí a problémů, což může místy vyústit v manipulaci. Když se pokusím vžít do představitele cílové skupiny, spoustu věcí bych z tohoto seriálu vůbec nepochopil, jak by mi chyběla znalost fungování některých jevů, souvislostí... nebo i třeba významu slov, např. díl o krizi ve 30. letech - věděli jste v osmi letech, co je to inflace nebo devalvace měny? Jako malému by mi zůstalo v hlavě nejspíš jen něco podobného jako v sešitě dějepisu na základní škole - nějaká data a k ním přiřazené události, maximálně obohacená o kreslené postavičky, ale zároveň nepochopení. S ironickou formou problém nemám, jen bych řekl, že řadu narážek by asi dětský divák nepochopil, ale kdoví. Každopádně oceňuji snahu o rozšiřování historického povědomí. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál, díky kterému jsem si den před státnicemi rychle zopakovala dějiny a u něhož jsem se odreagovala. A to není málo! Faktograficky jsou tam bohužel nesmysly (např. díl mladočeši vs. staročeši) a nepřesnosti, leč Lábus to dabuje zábavně a animace má styl, i když někdy zesměšňuje seriózní figury z dějin zemí českých a dalších. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klidně by těch epizod mohlo být víc. Dějiny udatného českého národa se velice hezky sledují, dokáží pobavit, neznalé něčemu přiučit, znalým v příjemném hávu leccos připomenout a melodie, které vyprávění provází, budou ještě dlouho hrát v hlavách asi všem divákům. Jako doplněk výuky dějepisu je, myslím, tento pořad ideálním materiálem. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama