Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika, která nikdy neomrzí. Veliká sranda, ta se opravdu musí ocenit a navíc ještě parádní zpracování. Někdy tam jsou sice dost hámotiny, ale vem to čert. A navíc je Lábus jako Český lev naprosto perfektní. Holt to skvěle funguje a dost často je to lepší, než jakákoliv učebnice, film či dokument, takže za mě rozhodně 85%. Skvělé zpestření dějepisných hodin. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednoho dne uvidím něco zajímavějšího a zábavnějšího než je můj oblíbený Asterix. A je to tu... samozřejmě až na asterixovskou poetiku, která tomuto dílu chybí. Největší rozdíl vidím hlavně v tom, že si zde autoři nedělají srandu jen z historie ostatních národů (jak je tomu u Asterixe a vlastně i u všeho francouzského), ale také (či především) svého vlastního. A to ještě ke všemu velmi hezkým způsobem. Hodnotit informační stránku mi připadá zvrhlé, takže to dělat nebudu. Vždyť jde o seriál pro přiblížení krás historie nejmenším a pro pobavení velkých, ne o historický dokument... Kritika ohledně nedostatku informací mi tedy připadá poněkud... "neinformovaná". Naopak jediné, co bych seriálu vytkl, je interpretace některých historických událostí a osobností na základě ne zcela objektivních národních mýtů (což je asi nejmarkantněji patrné v případě Zikmunda Lucemburského nebo "Slavníkovců"). ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel... Koutský je sice furt dobrej, ale koncepčně na mě "Dějiny UČN" tedy opravdu nezapůsobily. Z historického hlediska se jedná spíš o "zvratky" než o vyprávění - přičemž stupeň demence jednotlivých příběhů se pohybuje v rozmezí přijatelné prčy (pravěk) až po naprosto nevtipné a neinformativní žvásty, jejichž jedinou kvalitou zůstává skutečnost, že je to barevné a že se to hýbe. Ona tedy původní "literární" předloha Lucie Seifertové taky není bůhvíjaké terno, ale předkládat tenhle seriál dětem, aby si v útlém věku udělaly obraz naší národní historie?... No potěš koště! ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Nápad určitě zajímavý, ale je velmi těžké vměstnat tolik informací do třech minut, takže se to neobejde bez zjednodušování, ba až trivializování velmi nejednoznačných událostí a problémů, což může místy vyústit v manipulaci. Když se pokusím vžít do představitele cílové skupiny, spoustu věcí bych z tohoto seriálu vůbec nepochopil, jak by mi chyběla znalost fungování některých jevů, souvislostí... nebo i třeba významu slov, např. díl o krizi ve 30. letech - věděli jste v osmi letech, co je to inflace nebo devalvace měny? Jako malému by mi zůstalo v hlavě nejspíš jen něco podobného jako v sešitě dějepisu na základní škole - nějaká data a k ním přiřazené události, maximálně obohacená o kreslené postavičky, ale zároveň nepochopení. S ironickou formou problém nemám, jen bych řekl, že řadu narážek by asi dětský divák nepochopil, ale kdoví. Každopádně oceňuji snahu o rozšiřování historického povědomí. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál, díky kterému jsem si den před státnicemi rychle zopakovala dějiny a u něhož jsem se odreagovala. A to není málo! Faktograficky jsou tam bohužel nesmysly (např. díl mladočeši vs. staročeši) a nepřesnosti, leč Lábus to dabuje zábavně a animace má styl, i když někdy zesměšňuje seriózní figury z dějin zemí českých a dalších. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama