Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel... Koutský je sice furt dobrej, ale koncepčně na mě "Dějiny UČN" tedy opravdu nezapůsobily. Z historického hlediska se jedná spíš o "zvratky" než o vyprávění - přičemž stupeň demence jednotlivých příběhů se pohybuje v rozmezí přijatelné prčy (pravěk) až po naprosto nevtipné a neinformativní žvásty, jejichž jedinou kvalitou zůstává skutečnost, že je to barevné a že se to hýbe. Ona tedy původní "literární" předloha Lucie Seifertové taky není bůhvíjaké terno, ale předkládat tenhle seriál dětem, aby si v útlém věku udělaly obraz naší národní historie?... No potěš koště! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zkusmo díly 1,6,7,9. Jako aplikace Cimrmanovy učební metody separace průtokových poznatků to ujde. ("Jeho nástupce Svatopluk říši rozšířil a proslavil. Načež zanikla.") Dosti vadí principiální rezignace na jakýkoli vhled do probírané kapitoly, nemluvě o tom, že na Moravu dle seriálu přišlel s Metodějem Cyril (sic). Obrázky jsou pěkné, místy je to vtipné ("A praotče, kdy už tam budem?"), ale celek postrádá jakýkoli smysl a výraz (ať už jako učivo nebo prostě jako krátký film). Překvapivě nudný Lábusův hlas svědčí vypravěči "českému lvovi", který působí dojmem vysloužilého hokejového maskota. Prostě hnus. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klidně by těch epizod mohlo být víc. Dějiny udatného českého národa se velice hezky sledují, dokáží pobavit, neznalé něčemu přiučit, znalým v příjemném hávu leccos připomenout a melodie, které vyprávění provází, budou ještě dlouho hrát v hlavách asi všem divákům. Jako doplněk výuky dějepisu je, myslím, tento pořad ideálním materiálem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)
  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)

Reklama

Reklama