Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá a tradičně kvalitní kresba Pavla Koutského spolu s jeho proslulou "totální animací", příjemně krátké, dynamické a pro děti snadno stravitelné. Ve srovnání se zahraničním Hrůzostrašným dějepisem určitě kvalitnější, byť Hrůzostrašný dějepis bere historii mnohem víc do hloubky. Koutského seriál určitě není pro nadšené fandy historie, ale slouží jen pro základní informaci dosud nezasvěcených. Celkový dojem: 70 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jsa majitelem rozhodně zajímavé knížky paní Lucie Seifertové, jsem tento seriál přijal z povděkem. Ale knížka je knížka. Díky, o Bože, že celý ten animák nemá takový ten vychechtaný hektický disneyovský nádech a je to od Koutskýho. Pro děcka přítažlivou formou líčí opravdu velmi zjednodušeně dějiny (ne)udatného národa českého. Proč ne. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Seriál, díky kterému jsem si den před státnicemi rychle zopakovala dějiny a u něhož jsem se odreagovala. A to není málo! Faktograficky jsou tam bohužel nesmysly (např. díl mladočeši vs. staročeši) a nepřesnosti, leč Lábus to dabuje zábavně a animace má styl, i když někdy zesměšňuje seriózní figury z dějin zemí českých a dalších. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

DĚJINY jsou znamenitým úvodem do dějepisného poznávání naší národní i státní historie pro děti ve věku od 5/6 do 7/9 let (záleží na vyzrálosti, inteligenci a rodinném i školském prostředí). Komiksově pojatý seriál Lucie Sifertové tu koná skutečně průkopnickou práci a byl poprávu oceněn. Zvolené metodě i jejímu praktickému provedení není skutečně co vytknout. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Koukám, že je to tu hodně rozporuplný. Mně se to vcelku líbilo - krátce, stručně, výstižně a vtipně. Někdy to je možná až moc stručný a návaznost dílů taky není mnohdy vhodná, ale v celkovým pohledu mě tyto krátké historické animáky zaujaly. Samozřejmě to chce brát s nadhledem a moc to nehrotit. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klidně by těch epizod mohlo být víc. Dějiny udatného českého národa se velice hezky sledují, dokáží pobavit, neznalé něčemu přiučit, znalým v příjemném hávu leccos připomenout a melodie, které vyprávění provází, budou ještě dlouho hrát v hlavách asi všem divákům. Jako doplněk výuky dějepisu je, myslím, tento pořad ideálním materiálem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Takového seriálu by nám bylo skutečně zapotřebí. Ovšem bez ironie a sebesnižování a za slušné peníze. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Zkusmo díly 1,6,7,9. Jako aplikace Cimrmanovy učební metody separace průtokových poznatků to ujde. ("Jeho nástupce Svatopluk říši rozšířil a proslavil. Načež zanikla.") Dosti vadí principiální rezignace na jakýkoli vhled do probírané kapitoly, nemluvě o tom, že na Moravu dle seriálu přišlel s Metodějem Cyril (sic). Obrázky jsou pěkné, místy je to vtipné ("A praotče, kdy už tam budem?"), ale celek postrádá jakýkoli smysl a výraz (ať už jako učivo nebo prostě jako krátký film). Překvapivě nudný Lábusův hlas svědčí vypravěči "českému lvovi", který působí dojmem vysloužilého hokejového maskota. Prostě hnus. ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Po informační stránce docela chudé, ale líbilo se mi to použití slavné české ironie, která se na našich televizních obrazovkách už moc nevyskytuje. Samozřejmě, že nejde o humor České sody, ale pro poučení dítěte a pobavení dospělého je materiál i stopáž akorát. ()

AllShallFall odpad!

všechny recenze uživatele

Dějiny českého národa ve lživém podání, zkonstruované tak, aby se to mohlo dětem už od mala cpát do hlavy. Fakta jsou úmyslně překrucována. S žádnými Židy nikdo, nikde a nikde nevycházel dobře. Češi a Němci se začali rozdělovat mezi sebou až díky politice, která štvala lidi proti sobě. Tehdy to byla demokracie a kapitalismus. Stejné svinstvo, jako dnes. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Náš národní poklad Jiří Lábus se, ostatně jako vždy, skvěle a na plné pecky podílel na výjimečném edukativním počinu nejen pro děti. Mně se animace i humorný tón líbí, pro dospělého velká sranda, pro děti stručný a zábavný vzdělávací přínos. Pustit se to dá vždycky na iVysílání a ruku na srdce, nejeden dospělý by u toho mohl nějakou tu hodinku ztratit. Povinně. Zábavné, moc dobře vymyšlené, sympaticky zrealizované. Takovým pořadům fandím. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sázky se mají plnit a tak jsem poslední dva dny byl nucen strávit u seriálu Dějiny udatného českého národa, páč jsem se vsadil, že to vydržím až do posledního dílu. Normálně bych do něčeho takového vůbec nešel a raději čuměl na své oblíbené horory, protože jako celek to byl neskutečný žrout času a já dávám přednost knihám, než animované snůšce polopravd a dezinformací. Ale tak každý si najde něco svého a díky Jirkovi Lábusovi – jenž nás svým hlasem provázel napříč celou historií, se to dalo přežít. Některé díly byli vcelku vyvedené, jiné ne moc dobré a dost zavádějící. Jako celek to vidím někde u průměru. ---Z duše nesnáším takzvané „spam komenty“, kdy jeden komentář někdo hodí ke všem dílům seriálu (to asi dotyčný neumí napsat alespoň dvě – tři věty), takže jsem se rozhodl ke každému dílu samostatně napsat alespoň pár slov. Myslím, že si to naše historie zaslouží… ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že se děti, zvlášť ty dnešní nerady učí historii ?? Tahle skutečnost bohužel zamrzí úplně stejně jako zkratkovitost tohoto jinak nesmírně chvályhodného projektu vycházejícího ze stripů Lucie Seifertové.. Klasik animace Pavel Koutský však ten její knižní předobraz naplňuje velmi přesně.. ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Náhodou, díky tomuhle jsem ve škole začala mít ráda dějepis. Po skončení kapitoly v učebnici jsme si vždycky pustili tři čtyři díly. Je dost možné, že jsme i diskutovali, v čem se to s učebnicí rozcházelo... Z animace ne že bych byla na větvi, ale vždycky se na to koukalo dobře. Ale stejně mě vždycky nejvíc bavil ten lev. 7/10 ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel... Koutský je sice furt dobrej, ale koncepčně na mě "Dějiny UČN" tedy opravdu nezapůsobily. Z historického hlediska se jedná spíš o "zvratky" než o vyprávění - přičemž stupeň demence jednotlivých příběhů se pohybuje v rozmezí přijatelné prčy (pravěk) až po naprosto nevtipné a neinformativní žvásty, jejichž jedinou kvalitou zůstává skutečnost, že je to barevné a že se to hýbe. Ona tedy původní "literární" předloha Lucie Seifertové taky není bůhvíjaké terno, ale předkládat tenhle seriál dětem, aby si v útlém věku udělaly obraz naší národní historie?... No potěš koště! ()

suicide odpad!

všechny recenze uživatele

Dát si do názvu Dějiny, to chce odvahu - možná si myslí, že to nejmenší divák nepozná, ale je bez debat, že s dějinami a ani dětským úvodem k nim "seriál" nemá vůbec nic společného. A pokud se náhodou nějaký ten kousek zmíňky o historii přeci jen objeví, je tendenční, až to bolí. Lepšího průvodce historií by si děti prý nemohli přát, že je český lev. Možná český lev, ale s korunou bláznů na hlavě. Není to vtipný, ale trapný. Není to informativní, ale prázdný. A není to ani pěkný. Místy jsem až nevěřícně zíral, jestli to skutečně myslejí vážně. Je to krátký! - to je to jediný, co to je a co je pozitivní. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dětem se seiál opravdu líbil, ani já nemám větších výhrad. Zábavné, krátké, s příjemným komentářem Jiřího Lábuse. ()

Reklama

Reklama