Operace Rainbow Warrior (TV film)

• Francie

Opération Rainbow Warrior

Operácia Rainbow Warrior

Operation Rainbow Warrior

Drama / Historický

Francie, 2006, 105 min

• whack

Boj o vyslobodenie uväznených teroristov v službách francúzskej vlády, z ktorých sa tu robia akýsi mučeníci, či hrdinovia. Vôbec sa nerieši odpálenie lode hnutia Greenpeace aj s jedným aktivistom, ani príčiny tohto barbarského činu, ani jeho následky - tie sú spomenuté tromi vetami v titulkoch na konci. Odporúčam radšej film Rainbow Warrior (1992).(12.9.2009)

Dvojice agentů, proti kterým se spiklo samo nebe. Nadřízení - jak jinak - je potopili, policie se tu kupodivu projevila jako velmi schopná a soud jim to náležitě spočítal. To vězení bylo trochu jako z červené knihovny a konec jako z pohádky. Nejlepší byl asi jen ten prostředek filmu. Páni, to se tedy v životě dějí věci.(16.6.2009)

Začátek mě zaujal natolik, že jsem film dokoukal. Bohužel po uvěznění agentů už docházel filmu dech a tím happyendem se už dostal na naprostou průměrnost. Po historické stránce to také bohužel neuspěje. Rozpory ve fanrcouzské vládě ani krizi mezinárodních vztahů tam navzdory popisu nenajdete. Na televizní film slušné, ničím nevybočující z průměru. Přitom chopit se toho zkušený režisér a scénárista, mohl z toho být i skvělý celovečerák. Takhle se to nehodí opravdu nikam jinam než na TV Barrandov pozdě večer.(20.6.2009)

• Fosgo

Hraný film (dle skutečné události) o zničení lodi Rainbow Warrior organizace Greenpeace, lodi, jejíž posádka protestovala proti francouzským jaderným pokusům. Obdiv k hrdinům – teroristům v zájmu velmoci - je neskrývaný. Účel byl splněn a pěšáci - špioni - byť odsouzeni – byli po určitých peripetiích a po několika málo letech elegantně vyměněni v rámci kalkulů mezinárodního obchodu nazpět do Francie a unikli tak dlouholetým trestům. To , že zemřel člověk se příliš neřeší, prostě - chybička se do akce tajné služby vloudila. Filmově jde o dílo nenápadité, vidět jsou jen „mluvící hlavy“ a na závěr přichází happyend, tak sladký , jaký snad nelze natočit ani v hollywoodských továrnách na sny. Ničení a špionáž jsou jistě bohulibá řemesla, zdá se?(17.6.2009)

Veľmi slušný francúzsky špionážny film.(26.3.2010)