Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmmm velmi zajímavý a zároveň divný snímek. Jak jsem k němu vůbec přišla? Při přednášce Antické mytologie právě kvůli tomu, že je to velmi ale velmi neobvyklé pojetí a vyobrazení podsvětí. Přiznám se, že až skoro ke konci mi to celé nedávalo vůbec žádný smysl. Bylo to pozoruhodné a člověk se hodně zamýšlel, ale teda takový konec jsem rozhodně nečekala. Ale poštěstilo se mi vidět Colina Firtha takhle za mlada. A to že to natočil vlastně český režisér mě taky překvapilo. Popravdě jsem netušila, jak hodnotit..na jednu stranu by si film zasloužil klidně 5* vzhledem k tomu že vlastně řeší pomíjivost aneb Vanitas vanitarum et omnia vanitas, ale na druhou stranu plynul - trošku paradox - až moc pomalu bez nějaké akce atd.., což k tomu patřilo, ale já osobně takové snímky nemám moc ráda. Takže po dlouhém lámání si hlavy volím 3,5*. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tenhle film nepatří mezi významné snímky, i když by pro české diváky měl, zejména kvůli režisérově národnosti. Navíc co se týče námětu, tak jde o originální počin. A není divu, že měl velké ambice - jak po herecké stránce, ale i výpravě, kvůli ní patřil svého času mezi nizozemské nejdražší filmy. Nejspíš na festivalech sklízel ovace kritiků, ale pro běžné diváky to tentokrát úplně není. Žánr komedie, který je tu na prvním místě je trochu zavádějící, protože humor není prvoplánový a spíš si ho užije jen divák, co má rozšířené obzory. Ale nechci ho zbytečně škatulkovat a já si ho vesměs slušně užil – zejména díky atmosféře tajemného místa, kde se většinu času odehrává. Nakonec mu nechám „jen“ silnější tři hvězdičky, které v sobě částečné doporučení nesou. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Co je to sláva a kdo je vlastně "slavný"? Existuje pro tohle nějaké měřítko? To se asi nedozvíme, stejně jako není tak zaručené, jestli je sláva ráj nebo peklo. Jisté je, že lidí malicherně toužících nést se na jejích křídlech bylo, je a bude vždycky hodně. Budou se donekonečna mučit vlastní prestiží a společenským postavením, mudrovat nad důležitostí vlastního ega a přínosem pro společnost... dokud všichni neupadnou v zapomnění. Téma téhle výborně vymyšlené alegorie "Hotel Hell" mi parádně sedlo do noty. Absurdní zásvětní machinace a pravidla bez zdánlivé logiky, toť svět mrtvých celebrit. A diváku nezbývá než přemýšlet, jestli se ústřední hrdinové dostali do pekla nebo zda jde pouze o očistec. Jedno je totiž jasné: na křídlech slávy se do nebe nejspíš doletět nedá. 100% ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér Votoček nenatočil více filmů... Tento film jsem hltala od začátku do konce... Nádherné podobenství o pomíjivosti lidské slávy... I nápad ráje jako ostrova, v němž jednotlivá patra hotelu, který se na něm nachází, představují jednotlivé kruhy slávy - čím vyšší patro, tím více upadá daná osoba v pozemském světě v zapomnění... V horních patrech hotelu už jsou to jen takové podkrovní krcálky, kam táhne všemi otvory... To Einstein v prvním patře si stále užívá svého nerušeného pohodlí... Peter O´Toole a Colin Firth v nezvyklých polohách, které daly vyniknout jejich herectví. Toolovi tomu, co mu ještě zbylo. U Firthe si stále myslím, že to je jedna z jeho nejpůsobivějších hereckých kreací společně s Valmontem, tedy pro mě:-) Filmu nechybí humor, napětí a zvláštní konečné vyústění... P.S. 2.8.2010 dodávám, že další životní roli předvedl Colin Firth ve filmu Dívka s Perlou a hlavně v Single Man. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Křídla slávy nepatří mezi populisticky oblíbené filmy, ani mezi filmy, které vás zabaví v dlouhé chvíli, ale to není důvod mu nevěnovat pozornost. Naopak! Jde o snímek, na který si musíte udělat čas a prostor hlavně ve své mysli, musíte do něj vniknout a nechat se jím unášet. Jde tedy spíše o umělecký zážitek z výtečného scénáře a režisérského zpracování Otakara Votočky, které podporuje životním výkonem Peter O´Toole. Velmi doporučuji všem, kteří hledají krásný film pro "sólový " zážitek. Čekejte úvahy nad životem osob majících o sobě větší mínění, než jaká je realita - častá to stránka lidí, kteří si to u sebe ani neuvědomují. Film vybízí k zamyšlení nad sebou sama i nad svými nejbližšími. Zejména pro nadčasovost se nebojím započíst 100% = 5/5 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Film natočil český režisér, původně nukleární chemik. (M.B)
  • V době vzniku šlo údajně o nejnákladnější projekt v historii nizozemské kinematografie. (_ksilt)

Reklama

Reklama