Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Prostituce nezletilých na polsko-německé hranici v syrově autenticky působícím podání. Hlavním hrdinou je nevinný klučík zajímající se o astronomii a fotbal. Ale tlakem ekonomických problémů, kdy na nic nejsou peníze (navíc ani jeho první láska není laciná), začíná chápat, že po něčem je stále poptávka. Postupně se otrkává v temném polosvětě ilegální prostituce, až se z něj stává větší svině, než z protřelých pasáků okolo. Režisér se vyvaroval sexuálních scén, protože nechtěl, aby to nějaké úchyly vzrušovalo. Herecký výkon mladého Filipa Garbacze zaslouží hlubokou poklonu (90%). ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Świnki chtějí být šokujícím filmem, který má v divácích zvedat žluč. Dopad je bohužel takový, že si řeknem, vždyt' je to jen film...Krok po kroku sledujeme jak tenhle mechanismus dětské prostituce funguje a doslova dokope hlavního hrdiny do záhuby. Bezchybně zahrané od dospívajícího Tomka, jeho nedůsledných rodičů, i ty jeho holky, kterou bych nakopal jako první a několikrát. Tenhle film naprosto vyvrátil moji představu o morálce a jestliže jsem si přál št'astný konec, dostavil se úplně jiný, kterému ovšem můj selský rozum odmítá uvěřit. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Ich, Tomek" je stejně připosraný název, jako je připosraný celý film, co se snaží šokovat, ale "tak nějak decentně" - před veškerými prasárnami kamery i střih cudně uhýbají a nechávají na představivosti diváka, čím asi prochází současná ubohá generace puberťáků, která pro peníze udělá cokoliv. Klouže se spíše po povrchu tématu a občas to drhne, chtělo to přidat lubrikant, proniknout směle hlouběji. Opravdu se inteligentní kluk nechá utáhnout na vařené nudli vychcanou šlapičkou? Fakt by pro její zářivý chrup zahodil veškerou sebeúctu? Nevím, se mnou hormony nikdy takhle netřískaly a nechce se mi věřit... Za sebe musím přiznat, že víc než pánové v drahých fárech a jejich choutky na juvenilní soply, mě vyděsila scéna "spartakiády" kudlanek: z toho zmagořeného davu svatých válečků na mě šel mráz. Příčí se mi fanatismus v libovolné formě, natož ten náboženský. Přes veškeré výhrady a odpor nejsou "Sviňky" vůbec špatným filmem; představitel hlavní role, připomínající Froda Pytlíka z Osvětimi, podal sympatický výkon, prostředí i neveselý život v něm se jevily autenticky, ne zcela funkční rodinné vztahy nebyly dotaženy ad absurdum a čtvrtá hvězdička unikla o pubický chloupek. Stačilo se tolik nebát a přitlačit na pilu... nejspíš ani pak bych netoužila vidět tenhle film znovu. 69% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Co udělá chlapec, aby mohl "spełnić różne zachcianki swojej dziewczyny" aneb Mroczny świat przygranicznego półświatka. 1) Skvělý herecký výkon nadcházející hvězdy polského, snad i světového filmu, 15letého (v době dokončení snímku) Filipa Garbacze je tím největším zážitkem, který mi film mohl poskytnout. K tomu 57letý režisér a scénárista Robert Glinski: Casting trwał miesiącami. Ja i moi asystenci przejechaliśmy całą Polskę, od przygranicznych miasteczek na zachodzie aż po duże miasta w centrum kraju: organizowaliśmy nabory w szkołach, domach i galeriach handlowych. Mieliśmy bardzo wielu kandydatów, którzy w dodatku potrafili zachowywać się naturalnie przed kamerą. Długo jednak nie mogłem znaleźć odpowiedniego chłopca do roli Tomka. Ostateczną decyzję podjąłem zaledwie na kilka tygodni przed rozpoczęciem zdjęć. Filipa znalazłem na castingu w Łodzi. No i zagrał rzeczywiście wspaniale._____ 2) Jakou alternativu vlastně Tomkovi svět dospělých nabízí? Poctivou snahu (jeho matka) bez naděje na zlepšení? Nezájem a resignaci (otec)? Afektované neupřímně působící náboženské slavnosti (kněz)?_____ 3) Němci, resp. jejich pruská odrůda DDR, tu vystupují pouze jako relativně movití klienti sexuálních služeb či jako turističtí nakupovači na tržnici. No a jak jinak by měli vystupovat? Co jiného by je mělo přitahovat do zbídačelého polského pohraničí, jehož německá verze z druhé strany již neviditelné hranice nebude o moc lepší?_____ 4) Swinki je slangový výraz pro prostitující se mládež. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výraznou tvář Filipa Garbacze jsem prvně zaznamenala v zajímavém snímku Matka Tereza od koček. Proto jsem byla velmi potěšena, když v rámci Filmového klubu na ČT, vysílali tento snímek. Musím říct, ten kluk je opravdu zatraceně dobrý:) Ale těm, kdo od Sviňek čekají brutální, šokující a drsný pohled do prostředí dětské prostituce, raději doporučuji zaměřit svou pozornost jiným směrem. Snímek je totiž pojat více odlišnou formou. Příběh dospívajícího Tomka zpracovává více civilně, než se snahou šokovat a přitáhnout pozornost na otevřené scény, kde je všechno to násilí, špína a sex vidět. Nechává diváka přemýšlet a představit si, co se ve scénách, které nám jsou jen naznačeny, asi odehrálo a jaký dopad to na Tomka mohlo mít. Anna Kulej, která ztvárnila roly Marty je rovněž skvělá. Na první pohled milá, krásná dívka, která velmi účinně začala využívat Tomkovy náklonnosti k ní a dokonale si ho omotala k prstu. I poté, co jej začala zneužívat pro své povrchně hmotné zájmy, jsem stále měla pocit, že je i přes to všechno pořád nevinná a vlastně dobrá dívka. Její rozkošný vzhled mi jakoby bránil připustit, že je to jen manipulativní mrcha, která se s tou nejlepší elegancí kryje právě za svou tvářičku. Takže si dokážu představit, jak dokázala Tomka oblbnout. Sice jsem byla na pochybách ve scéně, kdy se Tomek díky svému skutku "zmocní" pasáckého žezla, aby se z pubertálního kluka v jednom okamžiku jen tak stal hlavní pasák, který svým "zákazníkům" vodí do aut ještě mladší kluky. Silné scény, když párek brutálních kreténů Tomka a ještě dalšího chlapce zmlátí a poté zcela zničený Tomek se slzami ve vaně či scéna, kdy přijde na párty a jeho milá Marta, v alkoholovém opojení, se válí na klíně jinému. Ten kluk má fakt talent a doufám, že bude víc rolí, kde by jej mohl ukázat. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Scénáristka filmu žila dvacet let v oblasti, kde se děj odehrává. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Ceny: MFF Karlovy Vary 2009: zvláštní cena za herecký výkon (F. Garbacz), Festival polských filmů 2009: cena za herecký debut (F. Garbacz). [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama