Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Swinki sú malé svine – „švinky“ po polsce a je jedno či máš pohlavie mužské či ženské, pretože každý z nich je v sračkách až po krk . Napriek tomu si nemajú problém zarobiť na nové kvádro či tenisky a tí, čo na to nemajú si to bez výčitiek „odpracujú“ za jedno pivo alebo balík cigariet. 35 kíl vážiaci Tomek je dobrý chlapec, ale hlavu mu pobláznila jedna 25-kilová "šwinka", ktorá si za jednu pusu a pár zamilovaných pohľadov, dokázala vyprosiť nové biele zuby za 1000 euri! Chudobný Tomek je nútený vstúpiť do sračiek tiež... Film zdobí veľmi presvedčivá atmosféra a reálne prostredie. Mladí herci v rámci možností odviedli štandard. Tomek bol presvedčivý v polohe slušný chlapec a „oťukávanie“ , ale jeho záverečný "herecký výkon" pri krvavom drvení hlavy bol dosť kamenný a nepresvedčivý. Od Wajdovej Katyňe som nevidel poľský film, ale tento určite stojí za pozornosť. 80%. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Sociální drama s tematem dětské prostituce aneb „Mandragora po polski“. Rozhodně lépe zpracované, lépe zahrané, civilnější, ne tak afektované a reálnější. Mandragora, oproti tomuto filmu zase více zachází k hraně nechutnosti a snesitelnosti, aneb zkoušíme, co divák v souvislosti dětské prostituce, beznaděje a násilí vydrží. Poláci na to šli jinak. Klasický model polské rodiny z běžných sociálních poměrů je výborně uvěřitelný. Matka si horko těžko drží práci, fotr bez práce se realizuje trénováním podřadné mládežnické ligy, aniž by ho příliš zajímalo, kde se děcka flákají po nocích, hlavně když si něco přivydělají. Nechtít vědět jak, je taky způsob, jak nemuset čelit faktu, že jako rodič stojím za hovno. Mladý kluk bez dozoru tedy brzy pochopí, že na tržnici prodejem chřestu si na nové kecky pro kámošku nevydělá. A Každý Polák od 4 do 90 let slyší jen na jediné slovo: pieniądze. Šmelina coby tradiční synonymum polské tradice kvetla už před šengenem, po šengenu se navíc hranice otevírají i německým pedo uchylům. Byznys frčí, protože pro běžného Poláka je evidentně jedno, s jakým zbožím se kšeftuje, hlavně když je poptávka. Takže typicky pšontkovsky vychrtlá děcka s očima štěněte bígla, co vypadají tak na 9, se zaučují po diskotékách, a protože všude po tržnicích se dá za eura pořídit tolik lákadel, nelení shánět si brigádičky kouřením čuráků. Vítejte v pekle, dětství vám právě skončilo. Celkově příjemné překvapení , dobré téma, výborně zahrané. Pouze za pár nesrovnalostí ubírám jednu hvězdu (mělo se to odehrávat v r.2000, ale lítala tam auta s mnohem novějším faceliftem, mastili smsky na nových placatých mobilech, ačkoli v té době ještě i v Polsku letěl maximálně Alcatel s anténou a trochu nesedělo časování na vstup Polska do šengenu) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem síla, zprvu sociální drama o vyprázdněnosti životů v postsocialistické společnosti (nejen) současného Polska se postupně zvrhne v ponurý thriller o těch nejtemnějších věcech týkajících se sexuální turistiky specializované na adolescentní chlapce, uff, tenhle film na člověka doslova padá a nedá se před ním moc uhnout, dětský představitel malého Tomka je opravdu skvělý dětský herec a z jeho hereckého projevu častokráte až zamrazí, zvláště při pohledu do jeho tváře a jeho zvláštního dětsky-nedětského výrazu a očí. Z celého příběhu pak plyne marnost a zmar, starší generace se ještě nestačila adaptovat na nový společenský řád (a otázkou je, stihne-li to někdy vůbec) a mladší se přizpůsobila nové době adaptujíc materialismus jako své primární náboženství. Zvlášť mladá děvčata byla ve filmu k nesnesení. Obdivuhodné pak je, že Němci vloží finanční prostředky do koprodukce, která je paušalizuje jen na národ sexuálních turistů a perverzáků. Příběh předčasně dospěvšího Tomka a jeho blízkého okolí skutečně bourá nejedno tabu... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavá dráma s netradičným námetom. Dopadlo by to však ešte lepšie, keby to nebolo také rozťahané. Prvú hodinu filmu sa vlastne nedeje dokopy nič, len sledujeme život jedného 12-ročného naivného fagana, ktorý by zapredal aj svoju dušu, aby zohnal peniaze pre kurvu, ktorá ho len využíva. Ku koncu to už ale začalo byť zaujímavé, nový look, nové sebavedomie, až šiel z neho strach (presne ako sa na pasáka hodí). Záver brutál, presne tak nejako som chcel, aby to dopadlo. Celkovo fajn, malý to zahral bravúrne, ale brutalitu nečakajte, bolo to natočené až príliš mierne. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne drama z polsko-nemeckeho pohranici. Velice realne pusobici film, kdy se nestastne zamilovany Tomek dostane relativne lehce na sikmou plochu a to jen, aby svou swinku materialne zabezpecil. Dobry scenar, atmosfera a herecke vykony nejmladsich predstavitelu. Spoiler- kdyby v zaveru misto mordu vzal eura, dal bych pet hvezdicek. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo již od roku 2005. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Na Festivalu polských filmů v Gdyni obdržel Filip Garbacz cenu za nejlepší herecký debut. (Olík)
  • Námětem bylo skutečné dění v polsko-německém pohraničí na konci 20. století. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama