Ležáky (Ti druzí mrtví...) (TV film)

Dokumentární

Česko, 2008, 57 min

Ján Novák

Když dnes vidím celovečerní film o Lidicích, mám dojem, jakoby podobné dokumenty, jako tento, vznikaly naprosto zbytečně.(3.6.2011)

Informativní dokument.(14.11.2010)

Smutné vzpomínání na tragédii obce Ležáky. V úvodu zmínka o Operaci Silver A. Je záslužné, že i středoškoláci ve svém volném čase dokážou podobná smutná témata zpracovat a připomenout memento Ležáků.(25.6.2009)

O Ležákách jsem toho moc neviděl, a tak tento dokument beru jako hodně upřesňující.(24.3.2012)

***1/2.(28.6.2009)

Mezi doprovodnou hudbou se objevovala znělka ze seriálu Městečko Twin Peaks...(26.6.2009)

Dokument bezesporu zajímavý, přeci jen Ležáky, ale i Ploština, Prlov, Javoříčko ad., asi navždy zůstanou tak trochu ve stínu lidické tragédie, leč některé věci přesto zaráží. Ať už je to lehce neústrojné "rozsekání" filmu do cca 13 kapitol, označování vyhlazovacího tábora Chelmno za koncentrační (podobně i u Osvětimi II - Březinky) či ta skutečnost, a tu považuji za mnohem zásadnější, že komentář čte člověk, který dělá zásadní chyby v českém jazyce (shoda podmětu s přísudkem). Možná jsem puntičkář, ale u těchto typů dokumentu očekávám naprosto profesionální přístup.(25.6.2009)