Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavni starostí paní Bennetové je, jak dobře provdat své dcery. Výborná přiležitost se jí naskytne, když si sousední panství Netherfield pronajmou bohatí gentlemani pan Bingley a pan Darcy, které považuje za nanejvýš vhodné pro své dvě nejstarší dcery. Druhorozená Elizabeth se s panem Darcym seznámí na bálu a nesprávně ho začne považovat za příliš pyšného, navíc uvěří nepravdivé historce pana Wickhama a začne být k Darcymu nespravedlivá. Její předsudky a chybný úsudek budou velkou překážkou jejich vzájemné náklonnosti. (fleurette)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

pm 

všechny recenze uživatele

Laurence Olivier byl herecky pan Někdo, je smutné, že je dnes zhusta chápán a uctíván jako instituce: málokdo opomene použít jeho šlechtické tituly, o které v zásadě až tak nestál, ale jeho filmům už čas nevěnuje. Je to škoda, už proto, že spousta starých dramat stojí dnes za pozornost právě díky jeho herectví. Nevadí mi studiovost filmu, ani fakt, že děj proběhne téměř bleskově, nechybí mi Pemberley, příběh je zábavný, ale to je dáno kvalitou literární předlohy a režiséra, obsazení je opravdu velmi dobře vybráno, starší setry Bennetovy nad míru sympatické, (hlavně Jane Maureen O´Sullivanové,) ale je to asi právě Olivierův pan Darcy, který romanci drží nad vodou. A konec? Závěrečný rozhovor s tetičkou, který na první dojem působí nejapně, chápu jako velmi vydařený vtip. Nakonec proč ne? ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Plný počet bodů, přestože je to místy komediální, co v některých momentech na škodu je, v jiných není; přestože úprav oproti předloze je více než zdrávo (missing Pemberley!) a taktéž některé postavy by si člověk představoval trochu jinak. Proč tedy dávám plný počet? Protože mě to uchvátilo, celková nálada filmu, počáteční soutěž dvou kočárů/rodin být doma dřív, neskutečný pan Darcy (pánové prominou, ale oni nás také někdy nudí svým nadšením pro jisté herečky, takže to je fifty fifty), který by mě mohl hypnotizovat kdykoli by chtěl. Laurence Olivier dal panu Darcymu nový rozměr, scéna střílení z luku nebo následně první nabídka k sňatku nemají chybu. Zkrátka má to s ním šmrnc. _____ I tak souhlasím s na zemi se držícím zelvopyrem- pokud vidíte všechna Bennetovic děvčata pohromadě, může vás to vyděsit :-) ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jsem dost zklamaný. Hvězdné obsazení hraje klasický příběh, do kterého je zbytečně přidáno více komedie, než v předloze, je zploštělý, a nápadně připomíná průměrnou epizodu Bakalářů. Což je u klasiky této ráže napováženou. Za mě hodně nefungovala úloha Lizzy ani pana Darcyho. Lizzy měla být velmi chytrá, okouzlovat konverzačními schopnostmi. Nic takového se nedělo, naopak okouzlovala lukostřelbou. Ehm. Darcy měl být nepřístupný paňáca, který Lizzy urazí nevhodnou poznámkou, a už se to pak s ním spolu s jeho neobratností v mezilidské komunikaci a nepochopením motivů u Lizzy veze. Tady sice má blbou poznámku, ale jinak je to vzorový, citlivý a milý pán se srdcem na dlani, a Lizzy je tupá kráva, která je k němu vrcholně nespravedlivá a jejím citům nevěřím ani minutu, ani záporným, ani kladným. Verze 1995 je asi tak 10x lepší. K několika ojedinělým kladům mohu připsat, že v této anachronické módě vypadají ženy Benettovy, když jsou všechny pohromadě a zejména v pohybu, opravdu děsuplně. Typově je dobře obsazen snad jen Mr. Wickham a Mr. Collins. Jane a Elizabeth měly být obsazeny obráceně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na Jane Austenovou by se mělo šahat jen velmi opatrně (konec konců, asi si i málokdo troufl, když zemřela neprovdána). Angličané si ale v stařičkém filmu troufli a povedlo se jim to. Přidali scény, které v knize nejsou, a posunuli vyprávění k větší legraci - a funguje to. Vystihli styl Jane Austenové přesně. ____Uhladili hrany (útěk Lydie s důstojníkem by mohl pohoršit asi ještě i v roce 1940, proto ho jen tak narychlo odbyli) a herce oblékli do vyumělkovaných kostýmů, které mají do reality daleko. Nic z toho ale nevadí, protože přidané i původní dialogy jiskří, herci hrají s noblesou (jo, pan Darcy i Elizabeth jsou starší, než uvádí předloha, ale v tomhle celkově posunutém díle mi to nevadí) a jediné, co mi překáželo, byl výrazný posun charakteru lady Catherine de Bourgh, který neměl žádnou logiku. Taky se vynechalo hodně z cestování, ale to není divu, protože v knize jezdí všichni na návštěvy jako zjednaní, takže dodržet všechny cesty, byl by celý film natočený jen v kočárech. ____ Scéna lukostřelby bude od teď patřit k mým oblíbeným scénám od Jane Austenové, přestože v předloze o ní není ani zmínka. /27. 11. 14./ ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Adaptace, která má příliš mnoho odlišností pro mojí hnidopišskou povahu - z Lizzy je blondýna, chemie mezi páry nefunguje, bystré postavy přišly o polovinu důvtipu a děj je přestavěný a zkrácený (Kde je Pemberley? Já vyžaduji Pemberley!) a to, co na konci provedli s lady Catherine, je doslova schválnost! Aspoň že na pana Darcyho se dá koukat a moje oblíbená figurka, pan Collins, je jako vždy roztomilý. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama