Reklama

Reklama

Za svědky minulosti

(seriál)
Československo, 1984, 42x15 min

Scénář:

Milan Švihálek

Kamera:

Jaromír Nekuda

Hrají:

Stanislav Šárský (vypravěč)

Po stopách technického dějepisu se v září 1984 vydal 4členný štáb ostravského televizního studia, aby zaznamenal na filmový pás svědectví o pokroku předešlých generací. Téměř 50 000 km celým Československem projezdil štáb za svědky technické minulosti. Autor projektu a scénárista Milan Švihálek shromáždil řadu materiálů. Přípravné práce před zahájením natáčení trvaly 2,5 roku. Organizovat nepřetržitou práci štábu, korespondovat, vyřizovat, zajišťovat. To byl nelehký úkol produkčního Vlastimila Putka. Kazetou kamery Jaromíra Nekudy prošly za 2 roky natáčení téměř 24 km filmového materiálu. 4členný štáb vedený režisérem Jaroslavem Večeřou pracoval na celém projektu 2,5 roku. Vzniklo 42 15minutových filmů. 42 svědectví o technickém pokroku, mizejících řemeslech a o mnohdy obdivuhodném nadšení těch, kteří svým dílem přispěli k záchraně mnoha technických památek. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál, který jsem jako malý doslova miloval a nevynechal jediný díl. Nedávno jsem se na něj díval znova a nestačil jsem se divit. Komentář je místy silně tendenční a občas přechází téměř do komunistické agitky. Nesmírně zajímavé záběry a informace se proplétají s poznámkami o bídě pracujících v minulosti, o tom jak člověk ovládá a do krásnější podoby přetváří svět, o tom jak se náš socialistický stát vzorně stará o technické i historické památky... Snad nejhorší je to ve druhém (těžba uhlí v Ostravě) a čtvrtém (papírna ve Velkých Losinách) dílu. Naopak některé díly, třeba hned ten pátý (o mincích), jsou naprosto bezproblémové a prakticky prosty veškeré ideologie. Nevylučuju proto, že ty ideologické vsuvky byly nutné kvůli schválení pořadu nějakým důležitým soudruhem blbcem. Speciální komentář si přesto zaslouží díl o papírně ve Velkých Losinách, zcela zbytečně spojený s vyprávěním o čarodějnických procesech. Samozřejmě i čarodějnické procesy jsou součástí historie, ale pokud se rozhodnu natočit dokument o starých řemeslech, nemůžu přece věnovat prakticky polovinu celého dílu něčemu úplně jinému! Kdyby do dokumentu o čarodějnických procesech někdo vložil rozsáhlé pasáže o výrobě papíru, bylo by to asi tak stejně mimo. Zjevná je zde snaha ukázat minulost jako jakési primárně nespravedlivé člověku nepřátelské období, nepochybně s nenápadným poukazem na "socialistický dnešek", který je přece daleko radostnější, spravedlivější a vůbec po všech stránkách nesrovnatelně lepší. Roztomilé přitom je, že dokument zároveň poměrně zámožnou majitelku papírny líčí jako prostou pracující ženu. Podobných posunů bychom v přitom našli více. Stará řemesla jsou například vydávána za jakousi "cestu pokroku", za jakési "světlo racionality uprostřed iracionální temnoty". To je ovšem obraz zcela ahistorický. Vždyť tradiční řemesla naopak vyrůstají právě ze své doby. Nejsou žádným "poslem krásnější budoucnosti". Se svou dobou se zrodily a často ve své konkrétní podobě následně i zemřely. Nahradilo je něco novějšího, modernějšího, odlišného, prostě soudobého... Ale co naplat, nostalgie zůstává a dokument jsem už pustil i svým dětem. Ony si to jistě nějak přeberou, stejně jako jsme si to před těmi třiceti lety přebrali my ;o) Taky nutno poznamenat, že žádný jiný podobný dokumentární seriál vlastně neexistuje, což je velká škoda. Zapomenutých dovedností a řemesel je velká spousta... Celkový dojem: 75% ()

naiva 

všechny recenze uživatele

Bylo by obrovskou ztrátou, kdyby k filmovému zachycení toho už tehdy většinou anachronického díla šikovných lidí nedošlo. Už tak nás může mrzet, a mně to opravdu dost líto je, že tvůrci neměli k dispozici lepší techniku a materiál. Na mladé lidi asi sotva tento cyklus zapůsobí (technická kvalita, komentář). Měl jsem to taky tak, ale teď si každý díl pohlídám... ()

Reklama

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

I já s úsilím sbírám jednotlivé části tohoto seriálu. Považuji ho za tak obsahově výborný, že si jej dovolím nazvat odkazem pro nynější i budoucí generace, poctou technickým památkám a původním řemeslům. Jsem naivka, vím to o sobě, ale snad by měl být ve sbírkách škol, knihoven a podobně. Určitě by si zasloužil i nějakou formu restaurování, když zřejmě natáčen na 16 mm film nese stopy času i technologie záznamu a jeho zpracování. Měl by být promítán zejména mladým, kde často chybí národní hrdost i jistá míra vlastenectví. Klaním se pánům z ostravské televize, kteří vše v seriálu zachycené objezdili Š1203, aby dalším generacím zachytili to, nač lze být právem hrdý a patří dnes nepochybně již k našemu kulturně technickému dědictví. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Skvělej dokumentární seriál, kde se v každém dílu seznamujeme s nějakým řemeslem. Pamatuju si ho za bolševika a ted´, po tolika letech ho sleduji znova a je to parádní seznámení se s různými řemesly a řemeslníky, včetně starých dědů, kteří vyprávějí o svých tajemstvích v řemeslnickém životě. Krásná vzpomínka a hlavně nenásilné poučení. Jo jo, to bývaly seriály! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Natáčení trvalo 5 let, přípravné práce 2,5 roku a natáčení samotné též 2, 5 roku. Najezdili přes 50 000 kilometrů po celém Československu, ve voze škoda 1203. Bylo natočeno 24 kilometrů filmového materiálu kamerou Jaromíra Nekudy. Viděno komplet... 1.díl: Kolik váží jediný list (výroba papíru) 2.díl: Nejslavnější betlém světa 3.díl: Orbis pictus 4.díl: Větrní mohykáni 5.díl: Znovuzrozeni staré dámy (lanovka) 6.díl: Příběh staré lokomotivy 7.díl: Koraby bez admirálů 8.díl: Za tajemstvím starých liter (sazečství) 9.díl: Vody síla zázračná 10.díl: Ať žij pára 11.díl: Je to jen hračka.(hrací stroje a hračky 12.díl: Kouzelné vřeteno (tkalcovství) 13.díl: Zakleté slunce (sklářství) 14.díl: Klapající pomníky. 15.díl: Deti duhy 16.díl: Ruce a dřevo 17.díl: Ve znamení dreveneho kola 18.díl: Balada z podzemí 19.díl: Kudy teče voda 20.díl: Život mezi Pragovkami 21.díl: Jednou stopou 22.díl: Podivuhodny svet techniky 23.díl: Vůně domova 24.díl: Dědicové starého řemesla 25.díl: Touha po výškách 26.díl: Vlacek jmenem kamarad 27.díl: At zije technika 28.díl: Spoutana sila 29.díl: O lidských dlaních 30.díl: Tajemství thuje severské 31.díl: Dřevěný fortel 32.díl: Spoutaný čas 33.díl: Když píšťaly promluví 34.díl: Ohniví muži 35.díl: Cesta za kamennym sluncem 36.díl: Kysucky pacifik 37.díl: Krusnohorske Eldorado 38.díl: Kolik vazi cihla 39.díl: Vune benzinu 40.díl: Stroje v ulicich 41.díl: Tajemstvi krevelove Venuse 42.díl: Prvni na evropskem kontinente https://www.ceskatelevize.cz/porady/888147-za-svedky-minulosti/dily/ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (3)

  • 38. epizoda Zakleté slunce je věnována Harrachovské sklárně, která je v provozu neuvěřitelných 300 let a překvapivě přežila i do dnešních dnů, s jedním rozdílem: Ročně sem proudí za poznáním, jak se foukané či broušené sklo vyrábí, stovky turistů. „Příjmy z turistiky tvoří asi třetinu našich tržeb a jsou mnohem stabilnější než tržby z prodeje skla,“ potvrdil současný majitel František Novosad. Před lety tu začali také s výrobou piva. Přistavěli minipivovar a restauraci. Z ní je možné prosklenou stěnou sledovat práci harrachovských sklářů. (sator)
  • V epizodě Spoutaná síla se mluví o možné záchraně památky staré elektrárny v Písku. V roce 1994 byly zrekonstruovány turbíny a staré technické zařízení uvedeno do provozu a elektrárna opět vyrábí proud, který dodává do sítě. Muzejní expozice byla zpřístupněna veřejnosti v roce 1997. (sator)
  • Natáčení trvalo 5 let, přípravné práce 2,5 roku a natáčení samotné též 2,5 roku. Najezdili přes 50 000 kilometrů po celém Československu, ve voze škoda 1203. Bylo natočeno 24 kilometrů filmového materiálu kamerou Jaromíra Nekudy. (sator)

Reklama

Reklama