Reklama

Reklama

Osadné

  • Slovensko Osadné
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Starosta vesničky Osadné pan Ladislav Mikuláško je politickým rekordmanem, ve funkci je úctyhodných 36 let. Jeho duchovní protějšek, pravoslavný kněz Peter Soroka za posledních pět let pochoval 50 lidí a pokřtil 2 děti. Osadné pomalu vymírá. Boj za zachránu vesnice začnou vést starosta a kněz spolu se svými manželkami, důležitými stínovými poradci... Starosta i kněz ví, že budoucnost obce může spočívat v rozvoji cestovního ruchu. O pomoc s propagací poprosí PR manažera politického hnutí Rusínská obroda Fedora Vica. Tento politik s humorem Dona Quijota přitáhne do Osadného návštěvu na nejvyšší úrovni z Bruselu. Europoslanec Milan Gaľa je situací v obci dojatý a pozve lokální politiky do Bruselu. V rámci organizovaných exkurzí takto Evropský parlament v Bruselu návštíví 80.000 lidí ročně. Během cesty z kouta Evropy do centra Evropského Babylonu si hrdinové z Osadného prohlédnou a okomentují obrovské prostory parlamentu, navštíví sál pro 785 poslanců a hlavně – střetnou se s elitními europolitiky (mimo jiné i s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem), kterým představí své nové projekty... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (49)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Marko Škop aj na malom priestore dokázal ukázať jeden "big picture", cez zdanlivý minimalizmus. Mne tie "postavičky" neprišli vtipné (ak keď vtip tam bol!), skôr smutne pravdivé, rovnako ako poukázanie na stereotypy a uvažovanie rôznych ľudí, kultúr, perpektívy, budúcnosť, nádej. V súvislosti s týmto dokumentom sa mi asociuje jeden text: "Istota v bezmocnosti, bezmocnosť v istote, prázdnota medzi nami, my sami v prázdnote..." ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ó Gospodin!... Bol som prekvapený premiérou na ČT2, určite som to čakal skôr na STV, ale možno mi to ušlo. Opravte ma, ak sa mýlim. Dedinka na okraji európskej únie, na ktorú asi aj Gospodin zabudol, má mnoho problémov, ale najväčšími sú prestarlí a umierajúci obyvatelia a nedostatok financií. Situáciu sa pokúsia vylepšiť cestou do Bruselu so žiadosťou o finančnú pomoc. Politici to sú predovšetkým dobrí rečníci a po návšteve Remeka a Figeľa to dôjde aj našim trom "rusnačikom" z Osadnoho. Scéna na hotely, kde trojica musela po zlých pocitoch skonštatovať: "Pomôž si človeče, aj pán Boh ti pomôže", som vybuchol smiechom. Takéto úsmevné a striedavo smutné momenty ponúka celý dokument, ktorý ma naozaj zaujal. Nutno dodať, že takýchto dediniek je u nás určite viac a určite by sa ich veľa našlo aj v Čechách. Česť českých politikov aspoň čiastočne zachránil V. Remek ospravedlňujúcim dopisom. Náš Figeľ sa neunúval ani odpísať, ale aby som mu nekrivdil, možno im účasť ani nesľúbil. Ó Gospodin, nezabudni na ľudí z Osadnoho... 80%. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - NEW FILMS FROM VISEGRAD - Novinky Visegradu + 36. LFŠ UH 2010 - AČFK UVÁDÍ - Přehled 2009 / 2010 (Osadné / OSADNÉ / Osadné) - Po tomto snímku jsem trošku změnil názor na dokumuntární filmy, které nemám moc v lásce. Strašně milý a vtipný dokument... - 65% ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Medveď, Vlk, Sova. Ak niekde vznikne spor, ktoré z týchto zvierat má symbolizovať miesto, kde žijeme, je to miesto dobré. A to nie je málo. Európskych úradníkov formovaných štruktúrovanými bludiskami, akoby vystrihnutými z Tatiho Playtimu o tom, čo môže poskytnúť východokarpatská príroda a tam žijúci ľudia však nepresvedčíte. Je sa čo diviť, že je čas začať falošných politikov za množstvo vychŕlených jalových slov rovno strieľať? Aspoň obrazne, ako radí karikaturista Fedor Vico, ktorému je počas návštevy Európskeho parlamentu a počúvaní verbálnych bublín napudrovaných kozmonautov a europoslanc/komisárov napohľad nevoľno. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda autor vděčnou situaci pouze využil nebo i inicioval, ale cesta trojice představitelů zastrčené východoslovenské vesnice (jezdil jsem tři dny na kole v okolí Sniny, ale do Osadného jsem se netrefil:-)) do europarlamentu v Bruselu je svým hořkým způsobem zábavná. Jistě, velká politika se z toho vždycky nějak vykecá, ale i ti tři poutníci svým způsobem reprezentují „jiné světy“. A naštěstí to není příliš natahované (70%). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Film si z Karlových Varů roku 2009 odvezl cenu odborné poroty za "Nejlepší dokument nad třicet minut". (Terva)
  • Vo filme sú použité aj zábery zo slávnostného otvorenia turisticko-náučného chodníka Udavou - lesné spoločenstvo pralesovitého typu so stáročnými jedľami, bukmi, smrekmi a ďalšími drevinami. Chodník prechádza na poľskú stranu do Balnice, kde je zastávka lesnej úzko-koľajovej železničky do Majdanu. (ujec)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama