Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající ,,sportovní" dokument. ,,Thrilla in Manila" je jeden z nejslavnějších boxerských zápasů všech dob, o tom není sporu. Fascinující 14ti kolové utkání. Pro mne ale mělo sledování rekonstrukčního Hororu v Manille silný demýtizační účinek, do téhle chvíle jsme měl Muhammada Aliho zaškatulkovaného jako velkou sportovní osobnost, jak je ale vidět, skutečnost byla přesně opačná. Primitiv častující svého soka rasistickými urážkami (,,Strýček Tom") a přirovnávající ho ke gorile (,,Gorilla Manila"), střílející po něm veřejně z repliky střelné zbraně, chovající se jak nabubřelý egoistický sebestředný buran, ideově souznějící s Ku-Klux-Klanem, popularizující militantní islámské bratrstvo...wow...to všechno kromě sportovního dramatu ilustruje nesmírný civilizační posun, jaký Spojené státy Americké urazily od 70. let minulého století... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sportovní dokument, který jsem v životě viděl. Box mě nebaví, nezajímam se o něj a nic o něm nevím. Každopádně mám zakořeněné, stejně jako běžná veřejnost, že Muhammad Ali je vysloužilý, kvalitní boxer a osobnost. Tento dokument mě přesvědčil o opaku. Sebestředný, vymaštěný kretén, jehož ještě k tomu ovládala militantní muslimská sekta. Aby černoch pronášel projevy na srazu Ku Klux Klanu, to je celkem prdel, ale aby předváděl to, co předvedl před duelem v Manile, už prdel není. Souboj starý skoro čtyřicet let, přesto jsem měl pocit, že ho vidím živě a Frazierovi jsem fandil více než než Jágrovi ve Flyers. Dokonalý dokument, skvěle sestříhaný a chronologicky seskládaný. Ohledně dokumentu o boxu nic lepšího nenajdete, a to tvrdím i přesto, že jsem viděl jenom tohle. 100% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Joe Frazier vs. Muhammad Ali. Tento dokument je dôkazom zaritého nepriateľstva medzi týmito dvoma špičkovými športovcami. Film postupne odhaľuje udalosti, ktoré viedli ku tomu, že sa navzájom úplne znenávideli. Ich vzájomné boxerské súboje presahovali športový rozmer. V ich prípade to brali osobne. Všetko to vzniklo näjma vďaka primitivizmu Mahummada Aliho. Bol to hlúpy, sebaľúby frajer, s ktorým silne manipulovala radikálna, náboženká skupina Národ Islámu. Pod ich vplyvom sa z neho stal zaslepený rasista, čo nemal žiaden rešpekt ku svojim súperom, ani úctu ku svojej rodnej vlasti. Dvihal sa mi žalúdok z tých urážok, čo sypal na adresu Joe Fraziera. A nechápavo som krútil hlavou nad jeho pomýlenými politickými názormi. Joe bol športovec, ktorý tvrdo na sebe pracoval. Nikdy to v živote nemal ľahké. Ali bol len nevzdelaný narcista s hubou plnou debilných kecov. To však nemení nič na tom, že obaja sú veľkými legendami profesionálneho boxu. **** ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Clay versus Frazier, rozpálená i vlhká Manila na Filipínach, najslávnejší boxerský zápas všetkých čias a vojna v aj mimo ringu. Nevraživosť týchto dvoch nenávidiacich sa kohútov je nezmerateľná, vo vzduchu koluje nervozita, nepriazeň, nenávisť a mediálne kanály v dobách sociopolitického zmagorenia hrotia tento súboj do krajností. Sú však iba sprostredkovateľom, centrálnym šíriteľom extrémistických, provokatívnych a neférových invektív je na zdesenie staroslávna legenda boxu-Muhammad Ali. Hnutím "Nation of Islam" zmitorený "tanečník" Cassius ako športová osobnosť z hľadiska morálky/etiky zlýhava na plnej čiare, skratovými výbuchmi na adresu súpera sa snaží nalomiť jeho koncentráciu a dokonca neotáľa spochybňovať svoju jasnú prehru. Jednokoľajná retrospektíva v ktorej výrečného žalobcu zastáva J.F. a nevyjadrujúcim sa obžalovaným je C.C. pripomína, že finálové podujatia bývajú fraškovité, takéto podpásové údery na profesionálnu pôdu nepatria plus ten kto ich napriek tomu povýšenecky zastupuje len stvrdzuje zaslepenosť svojho zmýšľania a evolúcia jednej neznášanlivosti môže byť rozdelená do mnohoročných-štváčskych štádii. Oľutujeme raz všetci, ale dokážeme vrátiť napáchané škody? Odpoveď je škôlkarsky triviálna... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V den, kdy celý svět obletěla smutná zpráva o úmrtí legendárního boxera, jednoho z nejvýznamnějších bijců všech dob, Joe Fraziera, jsem si pustil v rámci piety tento dokument, jakožto vzpomínku a uctění památky muže, bez nějž by pojem nenávist v ringu či řežba neměl ani zdaleka takovou hloubku. Dokument o takto lákavém, úžasném a dechberoucím tématu snad ani nejde špatně zpracovat, obzvlášť, když hlavní aktéři (kromě nemocného Aliho) jednoho z nejslavnějších zápasů historie stále žijí a mohou podávat svědectví o oné události. Události, která povýšila úroveň boxu až na hranici nemožného, do výšin, z nichž mohl následovat strmý pád v podobě umírajícího sportovce na jedné či druhé straně ringu. Muhammad Ali i Joe Frazier si tehdy skutečně sáhli až na opravdové dno a smrt dost možná obcházela oba tábory. Při pohledu na dnešní těžkou váhu si uvědomíte, ve které době se odehrávaly ty největší nářezy, a že výroky typu "Klitchkos are death for boxing" nejsou úplně neopodstatněné. Nezáleží na tom, jestli se vám box hnusí nebo zda jej zbožňujete, protože Thrilla in Manila znamená mnohem víc, než jen snaha zabít svého soka pod záštitou sportu... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Snědý rasisticky uráží černého. Snědý je arogantní a nadutě se černému vysmívá. Černý je za to ochoten bojovat až do konce. A tím koncem myslí konec úplný, ne závěr patnáctého kola. Černý skoro nevidí a snědý konečně přichází k rozumu. Jsou boxeři jen obyčejné duté hlavy nebo jen propadají své vášni, jako každý jiný? Jeden z nejpovedenějších sportovních dokumentů a jednom z nejlegendárnějších sportovních klání. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o dvou nesmiřitelných boxerských rivalech má sílu zaujmout i lidi, které normálně box nezajímá. A filmovým fanouškům svitne, proč se rok po tomto legendárním zápase objevil v kinech Rocky. Film se z větší části skládá ze vzpomínání několika starců, ale jsou zde i archivní záznamy včetně části titulního souboje (70%). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že proti Alimu se postavila americká veřejnost, že odmítl bojovat ve Vietnamu a radši šel do vězení, a že mu stát odebral boxerskou licenci a tituly. Proč neemigroval, když byl tak bohatý? ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Neočekávaně jeden z největších filmových zážitků Varů 09. Precizní záležitost, která není jen dokumentem o boxu, ale také obrazem USA 70.let a strhujícím záznamem evoluce vztahu dvou lidí. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

O tom, že byl Muhammad Ali jako člověk naprostý lidský šmejd, jsem věděl už dřív. Ale že až takhle moc... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Emócie, ktoré dokáže vyvolať jedine skutočný príbeh. Myšlienky, ktoré začínajú mať váhu jedine ak sledujete skutočné osudy reálnych ľudí. Kde sú hranice medzi športovou rivalitou a osobným vybavovaním účtou? Ako ďaľeko sa dá zájsť, a čo sa dá tolerovať v rámci zvýšenia atraktivity zápasu? A kto vlastne vyhral? Odpovede na otázky si dá každý, kto dopozerá tento úžasný dokument. O Cassiusovi Clayovi sa natočilo mnoho dokumentov, kde bol vyzdvihovaný takmer na úroveň božstiev. Bolo veľmi príjemné sledovať jeden antiAliovský. Dokument, kde je vyobrazený ako človek akým podľa mňa skutočne bol. Islamom vygumovaná narcistická tlčhuba, ktorá ustála kdejaký úder. Boxu absolútne nefandím, ale takéto emotívne dokumenty mám rád všeobecne. Navyše ak vychádzajú z jednej silnej udalosti, podchytené výborným zostrihom ďalšieho dokumentačným materiálom a rozhovormi zainteresovaných. Sila dokumentu spočíva aj vo vykreslení veľkej irónie života, ktorá oboch účastníkov zápasu snov nakoniec postihla. (Jubilejné 1200/700 hodnotenie/koment dostálo kvalite.) ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Som zvedavý, či sa v modernom svete športu uskutočnia takéto druhy rivalít, keďže stále viac na svetlo sveta svitne ku komercializácii a ziskovosti, čím sa trendy odvracajú v povrchnejšiu šou, než tradičnému súboju na nože. Tento dokument v podstate rekonštruuje slávny zápas v Manile (1975), kde dvaja možno najlepší boxeri, ktorí spolu súperili sa stretávajú v knokaut atmosfére, s fyzickou disproporciou za hranicami vyčerpania síl. Keďže Ali dopadol, ako dopadol, dozvedáme sa udalosti a pikošky od Fraziera. Miestami možno trochu strnulejšie, ale pre priaznivcov boxu sú tu pripravené aj dáke tie zaujímavosti, vplyv a rámcový presah do vzdialenej súčasnosti s jemným a citlivým nostalgickým nahliadnutím. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Ikdyž nejste žádnými fanoušky boxu, tohle vás prostě přiková k plátnu. Stejně jako mě. Před timhle dokumentem jsem samozřejmě znal M. Aliho a v hlavě se mi motalo to, že boxoval někde v Zairu a byl to hodně slavnej zápas ( a dozvěděl se, že to bylo proti Foremanovi a vrátil se mu titul mistra... ). Dokument buduje vynikajícim způsobem atmosféru a rozplétá nejrůznější roviny tohoto "thrilleru". A to tak, že už jste opravdu zvědaví jak to dopadlo. A když k tomu připočtete ten závěr... Škoda, že režisér do Varů nedorazil, protože by měl určitě o čem vyprávět. Bylo by to za max, ale jedna zásadní věc tu chybí - M. Ali se nevyjadřuje osobně v současnosti :-( Nevim, jestli je toho při svym zdravotnim stavu vůbec schopnej, ale tenhle kamínek mi v této precizní mozaice přeci jen chybí. ( 44. KVIFF ) ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Ali bol namyslený narcistický islamský rasista!.... našťastie, Joe Frazier to z neho poriadne vytĺkol :) .... dokument s tak emotívnym a príťažlivým námetom, že sa snáď zle ani natočiť nedal ..... Peknou bodkou za zápolením tejto legendárnej dvojice je, že po smrti Joa Fraziera 7. novembra 2011 sa Muhamad Ali zúčastnil jeho pohrebu. Určitá pachuť jeho nechutnej arogancie a nevďaku, aké voči Joeovi Frazierovi prejavil za mlada, však stále ostáva - obzvlášť keď si človek uvedomí, že Ali je vnímaný ako legenda-ikona, a Frazier zomrel v ústraní a zabudnutí, prevádzkujúc svoju malú telocvičňu na predmestí Philadelphie..... Možno aj preto, keď vidím dnešného roztraseného Aliho, poviem si: "Máš čo si chcel !" ...... naozaj, príbeh plný veľkých emócií!! .... "Joe, pre mňa budeš navždy legendou! Odpočívaj v pokoji!" ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Frazier byl mnohem víc černej než Ali. Jejich zápasy byly a pořád jsou tak velký, protože oba boxeři ztělesňovali dva základní přístupy, které jsou i dnes východiskem většiny sportovních filmů a samozřejmě i odpovídají realitě. Ali jako ukecaná, velkohubá hvězda, která uráží a píchá všechny kolem. Frazier jako chudej, nevzdělanej kluk z jižanský farmy, kterej se tvrdou dřinou dostal na vrchol. Má jít o objektivní dokument a ne propagační video z dílny Smokin Joe fanclub, což je nepříjemnej direkt, co film sráží do kolen. ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Pro mě úplně nový pohled na Muhammada Aliho. Úchvatný dokument zachycující jeho asi nejznámější a nejvyčerpávající zápas. Prostě nádhera. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tento americký dokument je opravdu pravý, strhující dokument o dvou nesmiřitelných protivnících, kteří se v roce 1975 utkali v Manile zřejmě v nejpamátnějším a nejbrutálnějším zápase boxerské historie. Patnáct kol měli boxovat pro potěchu diváků, avšak třinácté a čtrnácté kolo bylo tak brutální, že k poslednímu kolu chtěl Ali odmítnout jít boxovat a nechal si rozvázat rukavice, zatímco Joe Frazier sice chtěl jít zpět do ringu, jeho trenér však zápas ukončil, neboť Joe neviděl ani na jediné oko. Jsou tu dva nádherné paradoxy. První viz zápas - ačkoli Joe byl schopen Aliho porazit, nedostal k tomu příležitost. Druhý paradox - zatímco tehdy se Ali naparoval svými jedovatými řečmi a urážel Fraziera jak se dalo, dnes trpí Parkinsonovou nemocí, není schopen mluvit ani reagovat, a Frazier si spokojeně ve "zdraví" užívá svého důchodcovského věku. Prostě parádní dokument, který se neskutečně povedl. A ty autentické záběry z bitvy? - No síla. Hudba: Ben Bartlett ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Když umřel Frazier, tak jsem si to našel v archivu čt. Po sportovní stránce je to výborné, ale opravdu snad ještě lepší po té životní. Před zápasem rozhádaní boxeři jsou skvělá reklama, ale jak to ovlivní jejich vzájemné vztahy do budoucna, tu je parádně podáno. Hlavně ke konci to vyzvánění na mobilu Fraziera hovoří za vše. Parádní! ()

Reklama

Reklama