Reklama

Reklama

Malá z rybárny

  • angličtina Little From The Fish Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hluboko pod mořskou hladinou, doprovázen rybím orchestrem, vypráví hlas moře příběh Mořského krále a jeho dcery Malé. Stejně jako mnozí jiní opustil král se svou stařičkou matkou a třemi dcerami -- Malou, Prostřední a Nejstarší -- vydrancované vody a odešli žít mezi lidi. V potemnělé rybárně uprostřed přístavní čtvrti plné přistěhovalců žijí teď jednotvárný život plný práce a osamění. Jednoho dne vstoupí do jejich rybího obchodu sebevědomý, pohledný, ale poněkud neurvalý mladý muž -- Baron. Malá je mužem i dunivou hudbou, která jej doprovází, naprosto okouzlená. Od této chvíle se život Malé a její rodiny změní. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mně to sedlo. Pominu-li vymakanou výtvarnou část , celý film provázela krásná hudba, fajn zvuky a parádní přednes pana Kaisera. Asi to nebude pro každého, ale mé fantazijní já si pochtnalo slušně. P.S.: Vážně existují experti, co si myslí, že vše, co je loutkové nebo animované musí být pohádka pro děti?!? Svátá prostoto... :-D :-D :-D ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden na ociciálním zahajení 55. Zlín Film festivalu 2015. Vzhledem k tomu, že poměrně drsný leč poetický námět Andersena byl obrán o kouzlo vodního světa a byl nemilosrdně vhozen na souš, vznikl velmi depresivní příběh, který určitě není určený pro děti a tím pádem si nezaslouží ani přídomek rodinný. V tom vidím jádro pudla. Ta souš se stala filmu osudnou, protože tím ztratil celý příběh logiku. I každé malé dítě pochopí, že vodí panna, která přijala kouzlem lidství, nemůže jen tak bezevšeho udělat čelem vzad a vrátit se zpět. Ale proč se nemůže Malá vrátit do rybárny, která leží o pár ulic dál? Jen proto, že má místo ploutve nohy? Malá mořská víla se zamiluje do krásného prince, Malou z rybárny si odvede pasák, místo kouzelného podmořského světa, kde se vznáší medůzy a mořští koníci se ocitneme ve špinavém přístavním městě plném depresivních výjevů, skoro je z plátna cítit ten zápach a ošívám se jako bych se sama potřísnila pouliční špínou. Místo dojetí deprese. Tak vnímám celý film a je to velká škoda, protože jak loutky, tak propracovanost jednotlivých scén jsou patrné. Nevzniká u nás mnoho celovečerních loutkových filmů, o to víc mě mrzí, že tato snaha zde vyšla naprázdno. Jen stěží si dokážu představit cílovou skupinu, kterou příběh potěší. Děti to rozhodně nejsou. Snad pubertální mládež? Zajímavé byly i útržkovité poznámky, když jsme vycházeli z kina. Nebohý tatínek, který nic zlého netuše vzal na projekci svoje dvě děti, měl co vysvětlovat. Bylo mi ho líto. Vlastně mi bylo líto i tvůrců, kteří si dali s filmem takovou práci. Snad bude obrážet festivaly, možná se stane studijní pomůckou pro FAMU, ale nedovedu si představit, že si jí zamiluje široká divácká obec. (komentář z 19.6.2015 se mi někam ztratil, ale postřehy z odstupu času jsou možná lepší.) ()

Reklama

Ravi 

všechny recenze uživatele

Jak bych to vystihl ... skvělý start, skvělý finiš, ale spousta překážek prostě leží na zemi. Snímek jednoznačně kulhá na dramaturgii spojenou se scénářem a vyprávěním. Nikoli však vypravěčem! Vzhledem k ponurosti děje byl Kaiser překvapivě dobrou volbou. A když už jsme u pozitiv, tak animace byla geniální záležitostí, dokonce často nahrazovala hluchá místa v ději a kde mělo být napětí, nebo zvrat, tak mlčky, ale nejhlasitěji zároveň, nastoupila animace s propracovanou grafickou stránkou filmu. Také hudba se povedla. Jenže právě vždycky, když mělo dojít k nějakému zvratu nebo konfrontaci, tak film vyšuměl do nikam - tedy pokud to částečně nezachránila ona výmluvná animace. Celkově se Malá z Rybárny povedla lépe, než kdejaký dnešní mainstreamový film, to ano, ale kdyby se ještě pečlivě zamakalo na detailech v textu a zvratech, tak by to mohlo být na potlesk. Jen tak dál, tvořte, jste na dobré cestě. Film má ponurou atmosféru, tíživou a má silný emocionální dotek. Neberte na to malé děti, ale pošlete tam všechny teenagery. "Tak alespoň ten banán ..." 70% = 3+/5 ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Zabavne temna stylizace a spoustu dobrych napadu. A nadherna melancholie. Kdyz zacne podmorska kapela hrat a od smyccu stoupaji bublinky, ma Balej divaka v hrsti. Do absolutna se to ale nedostane ze dvou duvodu. Tim prvnim je komentar vypravece, ktery vetsinou jen popisuje, co by divak pochopil i bez nej. Tim druhym je to, ze jde o prevypraveni a ne o interpretaci znameho pribehu. Jakasi katarze sice vyplyva z toho, co nakonec rekne vypravec (a jen tady ma trochu opodstatneni), ale to mi prijde malo. I tak je to ale film, ktery stoji za to videt. Uz jen pro fantasticky vizualni a nesmirne silny konec. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Moderní loutková pohádka, která dělá čest pohádkovému žánru. Škoda jen toho až příliš moderního hávu. Sice se na něj dobře kouká, ale jinak mi do příběhu moc nezapadá. To není nějaká velká kritika, spíše můj subjektivní posudek. Vše je jinak dobře zpracováno a slušně odvyprávěno. Sedmdesát jedna minut uteklo jako voda a jediné, co mě tam skutečně nejvíce mrzelo je fakt, že jsem se nedokázal naladit na vlnu hlavních postav a že vedlejší linky zůstaly tak trestuhodně nevyužity. 60% ()

Galerie (40)

Zajímavosti (3)

  • Jan Balej byl v roce 2020 laureátem (jedním ze 3 z celého světa) prestižní Ceny H.CH. Andersena, kterou obdržel za tento snímek. [Zdroj: irozhlas.cz] (Fiver)
  • Ve filmu se objeví celkem 66 loutek ve 20 různých prostředích. (M.B)
  • Loutky se při animaci šroubovaly k desce. (M.B)

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

28.05.2015

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně letos slaví jubilejních 55 let. Na Kudlově, na kopci nad Zlínem, se filmy natáčí již od léta 1936, zatímco dole ve městě se už od roku 1961 koná… (více)

Reklama

Reklama