Reklama

Reklama

Malá z rybárny

  • angličtina Little From The Fish Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hluboko pod mořskou hladinou, doprovázen rybím orchestrem, vypráví hlas moře příběh Mořského krále a jeho dcery Malé. Stejně jako mnozí jiní opustil král se svou stařičkou matkou a třemi dcerami -- Malou, Prostřední a Nejstarší -- vydrancované vody a odešli žít mezi lidi. V potemnělé rybárně uprostřed přístavní čtvrti plné přistěhovalců žijí teď jednotvárný život plný práce a osamění. Jednoho dne vstoupí do jejich rybího obchodu sebevědomý, pohledný, ale poněkud neurvalý mladý muž -- Baron. Malá je mužem i dunivou hudbou, která jej doprovází, naprosto okouzlená. Od této chvíle se život Malé a její rodiny změní. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu jsou dvě věci, které si zaslouží totální pozornost. Loutkový vizuál a hlas Oldřicha Kaisera. Jinak je to čirá deprese i na dospělého. Nedovedu si představit, jak tu ti alkoholici a povolné přístavní děvy mohou působit na děti, ale podle mě nejlíp asi ne. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Malou z rybárny jsem viděl na třeboňském anifilmu a byl jsem svědkem typického nedorozumění, kdy rodiče malých dětí zatvrzele předpokládají, že animovaný film je určený především dětem, takže se na promítání dostavili v hojném počtu s malými ratolestmi. Následně jsem viděl hluboké znechucení, když zjistili, že děj se odehrává v nevěstinci. Malá z rybárny může diváky odrazovat ze dvou důvodů. Za prvé je to pokus o aktualizaci Malé mořské víly zasazenou do kulis špinavého přístavu současnosti, což každý nerozdýchá. Za druhé, výtvarná stránka je všechno možné jen ne líbivá. Kdo si malou mořskou vílu spojuje s křehkostí, romantikou a krásou, žalostně ostrouhá. Na druhou stranu, právě výtvarné pojetí je tím, co funguje na Balejově filmu nejlíp. Pokud máte rádi zajímavý výtvarný styl, který vybočuje z mainstreamu, tak jeho kousek oceníte. Ten úžasný začouzený industriální styl, ty temně groteskní prvky jsou kouzelné. Po dramaturgické stránce film trochu pokulhává a jak už v jednom komentáři zaznělo, není to z hlediska scénáře film ani pro dětského diváka, ani vyloženě pro dospělého, ale závěrečná scéna odchodu víly ze scény je brilantní. Celkový dojem: 60 %. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Haló, mohla bych rezervovat dva lístky na zítřek?" "Mohla, ale musíte zavolat do poklady a ta není otevřená, to bude až za hodinu." Druhý pokus nevyšel, zas bylo moc pozdě, na třetí pokus mi to nebrali. Zoufalství, opravdu jsem to chtěla vidět. Jenže se mnou celý svět, který je schopný příčetně telefonovat. A to jsem ještě vytáhla do kina elfí princeznu, vládkyni zlatého deště. Jak se ukázalo v hodině lámání chleba, lístky byly a s jedinými prodanými lístky jsme si ve volném sále vybraly sedadla. Už začátek, s naprosto podmanivou hudbou rybího symfoňáku, dával tušit, že to, co nás čeká, nebude úplně tuctová podívaná. Tenhle animák není přívětivý, na oko líbivý a podbízivý. Má v sobě jemnou, skoro bolestivou, poetiku, která mi k tomu, ve své podstatě strašně smutnému, příběhu ladí. Před cestou do kina jsem udělala tu chybu, že jsem si poslechla hodnocení profi kritiků, kteří odvážně palcovali a Malé z rybárny vehementně dali palce dolů. Asi viděli úplně jiný film než já. Budu polemizovat s jejich výhradami. Ano, postavy neoplývají živou mimikou, mořští lidé mají s rybami mnoho společného, ještě nikdy jsem neviděla smát se kapra, mračit lososa, nebo otráveně ksichtit makrelu a není to tím, že z té si zpravidla kupuji jenom filé. Mořský král prodával ryby, v čem by se taky vyznal lépe? Co by měl dělat? Opravovat televize? Chválené živé vlasy Nejstarší a Prostřední jsou geniální a zdaleka ne jen jednou z mála drobností. Těch drobností tam je mnoho. Od růžového discmana, přes kolečkové křeslo babičky a všechny šperky a jejich zřejmou či tušenou symboliku, až po tančící figurínu u tyče a neustále se opakující motiv srdce v kosočtverci, jako symbol ústředního bordelu (myšleno veřejný dům). Malá mořská víla je dílo, které poprvé v životě mnoha lidí nastoluje otázku, zda je lepší milovat a ztratit, nebo nikdy nemilovat. Troufám si říct, že na to neexistuje jednoznačná odpověď. Jisté je, že je lepší před smrtí, která je jediná jistá, milovat aspoň chvíli. A určitě je dobré žít tak, aby si nad pěnou, která z vás zbude, mořská ryba utřela slzu, která jí kradmo stéká po tváři. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden na ociciálním zahajení 55. Zlín Film festivalu 2015. Vzhledem k tomu, že poměrně drsný leč poetický námět Andersena byl obrán o kouzlo vodního světa a byl nemilosrdně vhozen na souš, vznikl velmi depresivní příběh, který určitě není určený pro děti a tím pádem si nezaslouží ani přídomek rodinný. V tom vidím jádro pudla. Ta souš se stala filmu osudnou, protože tím ztratil celý příběh logiku. I každé malé dítě pochopí, že vodí panna, která přijala kouzlem lidství, nemůže jen tak bezevšeho udělat čelem vzad a vrátit se zpět. Ale proč se nemůže Malá vrátit do rybárny, která leží o pár ulic dál? Jen proto, že má místo ploutve nohy? Malá mořská víla se zamiluje do krásného prince, Malou z rybárny si odvede pasák, místo kouzelného podmořského světa, kde se vznáší medůzy a mořští koníci se ocitneme ve špinavém přístavním městě plném depresivních výjevů, skoro je z plátna cítit ten zápach a ošívám se jako bych se sama potřísnila pouliční špínou. Místo dojetí deprese. Tak vnímám celý film a je to velká škoda, protože jak loutky, tak propracovanost jednotlivých scén jsou patrné. Nevzniká u nás mnoho celovečerních loutkových filmů, o to víc mě mrzí, že tato snaha zde vyšla naprázdno. Jen stěží si dokážu představit cílovou skupinu, kterou příběh potěší. Děti to rozhodně nejsou. Snad pubertální mládež? Zajímavé byly i útržkovité poznámky, když jsme vycházeli z kina. Nebohý tatínek, který nic zlého netuše vzal na projekci svoje dvě děti, měl co vysvětlovat. Bylo mi ho líto. Vlastně mi bylo líto i tvůrců, kteří si dali s filmem takovou práci. Snad bude obrážet festivaly, možná se stane studijní pomůckou pro FAMU, ale nedovedu si představit, že si jí zamiluje široká divácká obec. (komentář z 19.6.2015 se mi někam ztratil, ale postřehy z odstupu času jsou možná lepší.) ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Perfektní kombinace melancholie a nádherně špinavého loutkového vizuálu. Pozměnění příběhu malé mořské víly je svěží a originální a stejně tak si režisér zaslouží zatleskat za to, jak nekompromisně k látce přistupoval a lajny koksu, děvky a chlast dávají jasně najevo, že tohle není pohádka, ale animace pro dospělého diváka. Trochu škoda, že tempo je občas až moc rozvleklé a smysl vypravěče nejasný - pořád je to ale jeden z nejlepších českých animáků v tomhle století. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že stojí za to vidieť tento animovaný film už nielen pre ľudí, ktorí obdivujú "stop motion" umenie vo filme, ale aj pre ľudí, ktorí majú radi skutočne seriózne poňatý film na motívy veľmi zaujímavej rozprávky. Je to urobené v modernom svete a myslím si, že to tam veľmi pekne ladí a dáva to príbehu trošku nový pohľad a myslím si, že dobrý. Páči sa mi aj fakt, že film je urobený skoro celkom vizuálne, čo je dosť riskantné ale chápete emócie postáv alebo aj ich myšlienky len cez sledovanie plátna, páčia sa mi detialy v dizajnoch postáv alebo prostredí a aj prostredie ako také je super. Jediné čo ma trošku mrzí je využitie počítačovej techniky a hoci v malom množstve, ťahá to občas von z filmu. Deti by to asi vidieť nemali, ale všetci čo majú 15 a viac si myslím, že budú nadšení. Najmä ak majú radi animované filmy a animáciu ako takú. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výtvarná podoba se mi líbí, ale bohužel totéž nemohu říci o filmu jako celku. Aktualizace Andersenovy pohádky se podle mne nijak zvlášť nepovedla, totéž platí pro občasný komentář. A když je slabý scénář, tak už to pak těžko zachrání realizace, což zamrzí obzvlášť u něčeho jako je loutkový film. Tolik práce... a takový nepřesvědčivý výsledek. :-/ ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mně to sedlo. Pominu-li vymakanou výtvarnou část , celý film provázela krásná hudba, fajn zvuky a parádní přednes pana Kaisera. Asi to nebude pro každého, ale mé fantazijní já si pochtnalo slušně. P.S.: Vážně existují experti, co si myslí, že vše, co je loutkové nebo animované musí být pohádka pro děti?!? Svátá prostoto... :-D :-D :-D ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla není sranda a pohádkou je, protože jsme se rozhodli jí tak říkat. Malá z rybárny ještě prohloubila melancholii své předlohy do deprese. Nehezké loutky v nehezkém prostředí prožívají své nehezké osudy, kde je milostný cit Malé jen drobnou kapičkou naděje, která pochopitelně skončí v kaluži špíny. ____ Pokud si nemyslíte, že animované příběhy jsou výhradně pro děti, tak je Malá z rybárny to pravé pro vás. Líbí se mi důvtipné přenesení mořského světa do přístavní čtvrti, kde je Malá tak krutě zklamána. Přesto však, stejně jako Víla, nepřijme nabídku na návrat ke svým, protože už se vrátit nemůže. Už nikdy nebude tou Malou, protože se zamilovala. Vědomě zvolila a za svou volbu zaplatí. Kdyby se vrátila, nezabila by jen proradného prince (zde pasáka), ale i sama sebe, protože by popřela svůj cit, jakoby nikdy neexistoval. Takže při upřímnosti, jakou se především vyznačuje, ona vlastně možnost volby nemá. A její konec je zároveň nadějí, že je něco takového možné. Zamilovat se bez ohledu na cokoliv a pak při své lásce stát až do konce. SHRNUTÍ: Křehká děvčátka můžou mít neuvěřitelnou sílu. ()

Mikah 

všechny recenze uživatele

Malá mořská víla se zamiluje do pasáka a stane se člověkem, aby mohla pracovat v nevěstinci. Nepohádková interpretace známé pohádky, která je zde zobrazena úžasnou nelíbivou animací a zasazená do drsného a špinavého světa, ale ponechává si temnou poetiku. Navíc s výbornou hudbou. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Moderní loutková pohádka, která dělá čest pohádkovému žánru. Škoda jen toho až příliš moderního hávu. Sice se na něj dobře kouká, ale jinak mi do příběhu moc nezapadá. To není nějaká velká kritika, spíše můj subjektivní posudek. Vše je jinak dobře zpracováno a slušně odvyprávěno. Sedmdesát jedna minut uteklo jako voda a jediné, co mě tam skutečně nejvíce mrzelo je fakt, že jsem se nedokázal naladit na vlnu hlavních postav a že vedlejší linky zůstaly tak trestuhodně nevyužity. 60% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Historka (dle "pohádky" Hanse Christiana Andersena, takže už je od počátku jasné, co se tam bude dít a jak to skončí) vhodná na krátký film, ale násilně natažená na celovečerní stopáž. V tom je asi největší problém tohohle filmu. Balej určitě umí, jenže jenom krátké filmy - třeba Jedné noci v jednom městě se mi líbilo, ale stejně se jedná o povídkový film. Na Malé z rybárny se prostě podepsalo to, že je to jeden příběh s celovečerní stopáží a Balej to neukočíroval. Vizuálně to vypadá dobře, loutky a práce s nimi je skvělá a i to město vypadá správně depresivně. Jenže to město tak jenom vypadá, ale na člověka tak moc nepůsobí. Celý ten film je tak strašně chladný, že z toho těžko můžu mít nějaký silný dojem. Ani depresivní, ani dojemný, prostě žádný. Navíc ani nechápu, pro koho je ten film primárně určený, některé sekvence mají humor jak z nějakého dětského filmu a pak tu máme sekvence z nevěstince apod. Mít to víc jasno, pro koho je ten film natočený a zkrátit to tak o polovinu, asi bych byl spokojený. Takhle víc jak lepší 2* dát prostě nemohu. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Milá Jezinko, jsem opravdu ráda, že jsem vůbec netušila, na jaký film že mě to chceš dneska vytáhnout, a vůbec nelituji ani těch rozedřených nohou, které sice s filmem souvisejí jen velmi nepřímo, ale souvisejí. Aspoň jsem se mohla lépe vžít do role Malé s rybíma očima. Andersenovy pohádky jsou někdy kruté a přiznám se, že Malá mořská víla nikdy nepatřila k mým favoritům. Chtělo se mi napsat, že tahle poněkud autentičtější verze už ani není pohádkou (taky se tady mezi pohádky neřadí), ale není to pravda. I když v pohádkách láska zpravidla bývá odměněna, přesto je na tomhle příběhu hodně pohádkového. Princům, i když jsou to ve skutečnosti sobecká, samolibá, ješitná a leckdy i arogantní hovada, se zkrátka vyplatí přinášet oběti, už jen pro ten krátký okamžik pocitu štěstí. Asi je nakonec jedno, jestli mají na sobě brokát a drahokamy, sportovní dres, oblek a kravatu nebo černou koženou bundu. Jestli kralují honosnému zámku nebo zaplivanému bordelu v ještě zaplivanějším přístavním městě. Na tenhle zážitek uprostřed prázdného pidikinosálu budu asi ještě dlouho vzpomínat. Na skvělou atmosféru, loutky, naprosto dokonalou hudbu, smích Prostřední a tvoje neodmyslitelné hlášky. Jo a vlastně jsem ti chtěla říct, že i když jsem už pár romantických filmů viděla a žádný mě o ničem nepřesvědčil (snad jen o tom, že láska existuje jenom ve filmu), tentokrát asi dávám panu vypravěči za pravdu. Konec konců rozplynout se v mořskou pěnu není zase taková tragédie. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Po hudební ani výtvarné stránce nemám téměr žádné výhrady, ale to modernější a poněkud drsnější pojetí klasického příběhu Hanse Christiana Andersena mi popravdě úplně nesedlo. Pohádka Malá mořská víla mě vždycky dojímala, což bohužel nemohu říct o tomto animovaném filmu. Je mi to líto i z toho důvodu, že hlas Oldřicha Kaisera v roli vypravěče je nesmírně podmanivý. (65%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Nic proti netradičnímu vizuálu - tady je problém ve stádním scénáři, který nemá šanci udržet diváka v pozornosti. Nicméně toliko zmíněný vizuál několikrát pobaví a současně donutí diváka vzpomenout na hodiny keramiky na základní škole, kde hlína lítala na kadeře nebohých spolužaček. 49 % ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Malá z rybárny se trefila do mého výtvarného vkusu podstatně lépe než všechny načančané a kýčovité disneyovské animáky. Osobitá, nepřikrášlená stylizace, smutné i trochu děsivé, s téměř drásavou poetikou. A podmanivě dojemným koncem, který zabolel, i když ho přece dávno znám. ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Jak bych to vystihl ... skvělý start, skvělý finiš, ale spousta překážek prostě leží na zemi. Snímek jednoznačně kulhá na dramaturgii spojenou se scénářem a vyprávěním. Nikoli však vypravěčem! Vzhledem k ponurosti děje byl Kaiser překvapivě dobrou volbou. A když už jsme u pozitiv, tak animace byla geniální záležitostí, dokonce často nahrazovala hluchá místa v ději a kde mělo být napětí, nebo zvrat, tak mlčky, ale nejhlasitěji zároveň, nastoupila animace s propracovanou grafickou stránkou filmu. Také hudba se povedla. Jenže právě vždycky, když mělo dojít k nějakému zvratu nebo konfrontaci, tak film vyšuměl do nikam - tedy pokud to částečně nezachránila ona výmluvná animace. Celkově se Malá z Rybárny povedla lépe, než kdejaký dnešní mainstreamový film, to ano, ale kdyby se ještě pečlivě zamakalo na detailech v textu a zvratech, tak by to mohlo být na potlesk. Jen tak dál, tvořte, jste na dobré cestě. Film má ponurou atmosféru, tíživou a má silný emocionální dotek. Neberte na to malé děti, ale pošlete tam všechny teenagery. "Tak alespoň ten banán ..." 70% = 3+/5 ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Pekná stop-motion rozprávka, so zaujímavým vizuálom, no to je asi tak všetko, čo o nej môžem dobrého napísať. Forma je výborná, ale scenár spravený na motívy Andersonovej rozprávky je pre mňa osobne zle adaptovaný do danej témy. Ak ste fanúšikmi ručne spravenej animácie (alebo ste podobne zmýšľajúce umelecké duše ako ja) a dokážete dané filmy oceniť, mali by ste filmu dať aspoň šancu. Ale, bohužiaľ si myslím, že vás film okrem dizajnu ničím iným neoslní... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl, kolik lidí na film chodí, (což je mimochodem velká škoda) doufal jsem, že i my si ho v klidu užijeme. Nestalo se tak, hned po nás přišlo asi patnáct dětí a několik rodičů, kteří zjevně nepochopili, že se rozhodně nejedná o pohádku pro nejmenší. Děti vyzbrojené všemožným "jídlem" na klidu v sále rozhodně nepřidaly. Ale zpět k filmu, který jsem si i přes to všechno užil. Malá z rybárny je velice povedená adaptace Malé mořské víly, která taktéž není až tak klasicky pohádková. Atmosféra, která panuje ve filmech Jana Baleje se k ní výborně hodí. Opět tu máme podivné postavy, v ne zrovna pěkné přístavní čtvrti. Panuje tu deprese, zlo, ale také dobrota a naivita v podání Malé. Opět tu máme spoustu vtipných, nebo alespoň chytrých detailů. Navíc si Jan Balej tentokrát více pohrál se scénářem, který je tak srozumitelnější a velice povedená je i hudba. Loutky jsou opět nádherné, už jen úvodní rybí orchestr je ve spojení s hudbou zážitek. Dále pak samotná Malá, smích Prostřední a tak bych mohl pokračovat. S vypravěčem Oldřichem Kaiserem taktéž nemám problém. Na naši kinematografii další netradiční, ale velice povedené dílo. 80% ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Zabavne temna stylizace a spoustu dobrych napadu. A nadherna melancholie. Kdyz zacne podmorska kapela hrat a od smyccu stoupaji bublinky, ma Balej divaka v hrsti. Do absolutna se to ale nedostane ze dvou duvodu. Tim prvnim je komentar vypravece, ktery vetsinou jen popisuje, co by divak pochopil i bez nej. Tim druhym je to, ze jde o prevypraveni a ne o interpretaci znameho pribehu. Jakasi katarze sice vyplyva z toho, co nakonec rekne vypravec (a jen tady ma trochu opodstatneni), ale to mi prijde malo. I tak je to ale film, ktery stoji za to videt. Uz jen pro fantasticky vizualni a nesmirne silny konec. ()

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

Zlín metropolí filmu pro děti a mládež

28.05.2015

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně letos slaví jubilejních 55 let. Na Kudlově, na kopci nad Zlínem, se filmy natáčí již od léta 1936, zatímco dole ve městě se už od roku 1961 koná… (více)

Reklama

Reklama